Mam dzis niemały dylemat … ani lekarz ani Pani w aptece nie zabroniła łączenia mleka z antybiotykiem az nagle Kacperka tatuś poinformował mnie ze podczas antybiotykoterapi nie wolno pic mleka , poniewaz mleczko zawiera Wapń , który zaburza wchłanianie niektórych leków , ale moje pytanie jest takie …czy w ogóle pić nie można czy tylko POPIJAC ?
Wydaje mi się że skoro lekarz nie widzi zastrzeżeń to chyba można pic mleko podczas brania antybiotyków. A czy można popijać to sama nie wiem… Ale jeśli nie zabronili łączyć mleka z lekarstwem to chyba nie ma żadnych przeciwskazań.
Zazwyczaj w ulotce leku pisze czy można przyjmować z mlekiem czy nie.
Monika ja też nigdy się nie spotkałam z czyms takim ale być może to jakiś nowy antybiotyk bo mój starszy syn w życiu wybrał tyle antybiotyków ale nikt nie zabraniał pić mu mleczka.
Lekarz często mówił mi, żeby nie popijać mlekiem czy kefirem, bo ma sporo wapnia, który wchodzi w reakcję z lekiem. Antybiotyk jest wówczas gorzej wchłaniany. Można spożywać nabiał, ale trzeba odczekać ze 2 godziny, aby się lek wchłonął.
Joani czyli jesli antybiotyk przyjmuje o 19 to o 21 może spokojnie wypic mleczko ?
i dotyczy to każdego antybiotyku czy wybranych tak jak wyzej napisała EdytaKosciolek?
zgadzam sie z dziewczynami ze na ulotce powinno być napisane czy można laczyc z mlekiem , jeśli to antybiotyk dla twojego malucha to jest oczywiste ze malec pije mleko i na pewno lekarz nie przypisal by ci czegos co z mlekiem nie można laczyc ., antybiotyk po godz wchłonie sie na pewno w organizm wiec po godzinie mysle ze spokojnie możesz podac mleko , na wszelki wypadek możesz odczekać tak jak piszesz dwie godz,
Magdalena dla rozwiania watpliwosci wapn utrudnia wchłanianie sie KAŻDEGO antybiotyku …
edytakosciolek w ulotce nie ma tego wyszczegolnionego , wyczytałam tylko w internecie , ze" przetwory mleczne zawierajace duzo wapnia wchodza w reakcje z lekiem tworzac nierozpuszczalne w wodzie sole przez co antybiotyk jest gorzej wchłaniany (o ok. 50 proc.)"
także rada którą warto zapamiętać …mleko może być podawane, ale 2 godziny przed badz po podaniu antybiotyku
dotyczy to takze kefirów , serków , twarogów i jagurtów
Monika to nieźle mi teraz w głowie namieszałaś ;). Ja w czasie antybiotykoterapii podaję mojej córce po godzinie jogurty z probiotykami, żeby uzupełnić florę bakteryjną wybitą przez lek. Często miałam wątpliwości czy podawać przed czy po i lekarz zawsze mówil, że nie ma to znaczenia, ale nie wspomniał, bym odczekała dwie godziny. Ciekawe, jak bardzo ograniczone jest wchłanianie…
O 50 proc - tak wyczytałam
A może ta 1h wystarczy …Trudno mi powiedziec Angie , sama szperam po necie , zeby sie czegos wiecej dowiedziec
Odstęp 2-3 godzin trzeba zachowac
Sokiem grejpfrutowym również nie wolno popijac
" Sok gejpfrutowy w połączeniu z niektórymi antybiotykami może spowodować poważne zmiany w naszym organizmie, a nawet może być przyczyną krwotoku" źródł: ABCzdrowie.
Dzięki Monika ;). Być może właśnie to jest powodem, że czasami potrzeby jest kolejny antybiotyk… Kurde, człowiek powinien skończyć przynajmniej medycynę prawo i finanse, by jakoś sobie radzić w życiu…
Na to wychodzi …Wyobraz sobie ile jeszcze błędów popełniami nie wiedzac o tym
Aż się boję
słuchajcie mielismy z kacprem fatalna noc …nieprzespana .
I zwyczajnie zaspałam i o 7 nie podałam antybiotyku …podałam po 9 …zaszkodziłam mu w ten sposob ? ; /
Monika nic się nie stanie. A dajesz co 12h?
tak o 7 i 19 .
Wyczytałam , ze max 1h można sie spoznic a ja ponad 2
Monika teraz już nic nie zrobisz. Nie stresuj się. Naprawdę Kacperkowi nic nie będzie.
Ja się dowiedziałam od mojej pani doktor, że przy antybiotykoterapii dziecko nie może przebywać na słońcu, bo wychodzą wtedy na skórze plamy, ktore już nie znikają…
Szalonka widzisz o tym nie słyszałam …
Podając antybiotyk, nie dajemy witamin syntetycznych:
Dostarczanie witamin drogą naturalną, to znaczy wraz z jedzeniem, jest jak najbardziej wskazane, natomiast witaminy syntetyczne mogą wchodzić w reakcje z antybiotykami. Poza tym, z wyjątkiem witaminy C, często korzystnie wpływają na rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, przez co powrót dziecka do zdrowia może się wydłużyć. Lepiej nie podawać ich więc dziecku podczas przyjmowania antybiotyków, ale dopiero po zakończeniu kuracji – chyba że lekarz wyraźnie to zaleci. źródło;mjakmama24