Anemia

Czy któraś z Was w trakcie ciąży miała anemię ? Jak z nią walczyłyście?

mnie dopadła w 8 miesiącu. Futrowali mnie sokiem z buraków. Kawy nie pilam ale herbatę owszem, a poxniej się dowiedzialam że powinnam ja ograniczyć ponieważ herbata ma taninę która organicza i hamuje wchlanienie żelaza.

mi lekarz przepisała tabletki

tabletki też dostałam i zmnieniłam witaminy na femibion natal które mają podwójną dawkę żelaza. Szybo i skutecznie.

ja miałam.przepisywali mi tabletki,ale ja po wszystkich wymiotowałam,nawet po witaminach. także,w sumie nie robiłam z tym nic.

Ja brałam tabletki z żelazem,dodatkowo jadłam produkty zawierające żelazo typu : buraki ,pietruszkę , wątróbkę. Nie smakowało mi nic,ale cóż jak mus to mus

Ja miałam niski poziom hemoglobiny, ale ginka nie określiła tego jako anemia i kazała jeść dużo buraczków, pietruszki, koperku i produkty z witaminą c. Tylko po pewnym czasie od pomarańczy mi wyszła wysypka na stopach (gin to stwierdziła że od cytrusów bo zwykły lekarz nic nie powiedział). Brałam też jakiś czas preparaty z żelazem.

W pierwszej ciąży miałam pod koniec z tym problem. Dostałam żelazo w tabletkach.

ja przec cala ciąże miałam anemie uciazliwe to jak nie wiem co chwile jest ci słabo itp;bralam witaminy i przez cala ciaze co 2 tygodnie do lekarza jeszcze do tego prywatnie

Z naturalnych sposobów załagodzenia anemii w ciąży jest:jedzenie fasoli,brukselki,warzyw korzeniowych,orzechy,figi,ryżu brązowego.Powinno sie pić sok z buraków,kiszonej kapusty.w anemii pomagaja także przyprawy majeranek,oregano i kminek

ja nie mialam, ale znajoma miala nie wiem ale byla pod stala opieka lekarzy wszystko zakoczylo sie dobrze :slight_smile: podobno anemia powstaje z niedoboru żelaza i kwasu foliowego i cierpi na nia prawie polowa kobiet w ciazy

dariolka, ale to wszystko co lubię bardzo nawet :slight_smile: a kojarzyły mi się tylko buraczki :)fasola, brukselka, orzechy, figi mniam :slight_smile:

anemie mialam prawie caly czas najlepsza jest duszaona watrobka ,duzo marchwiowych sokow sobie robilam i je pilam

Mala to prawda zapomniałam o wątróbce, ale że marchweka czy inne korzenne to nie wiedziałam

Niestety i ja miałam anemie w ciąży. Przyjmowałam Biofer dwie tabletki dziennie, popijałam je wodą z sokiem z cytryny, bo witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.

Dodatkowo wzgogacałam swoją dietę, a przy okazji i męża w żelazo. Codzienie spożywałam amarantus, który odkryłam szukając informacji o produktach zawierających żelazo. Używałam i używam nadal amarantus ekspandowany z melasą (słodki, w formie poppingu, coś jakby dmuchany) dodawałam go do musli, jogutrów i jako posypkę do ciastek oraz mąkę amarantusową. Piekę dużo, więc nawet jedząc ciasto czy własnoręcznie upieczony chleb z tej mąki spożywałam żelazo.

Codziennie robiłam sobie sok z buraków swieżych. Ma on trochę dziwny smak, a właściwie to go nie ma.
Do sałatek dodawałam dużo pietruszki jak i zwiększyliśmy spożycie szpinaku (pierogi, lasania, sosy wszelkiego rodzaju.)

Warto weryfikowąc produkty, które się tu pojawiają. Na przykład na stronie poradnikzdrowie.pl jest informacja o zawartości żelaza w poszczególnych produktach. Wklejam ją poniżej. Dla porównania marchewka (100 gram) żelaza zawiera 0,7mg. Więc nie jest to warzywo bogate w ten pierwiastek.

Ile żelaza jest w 100 g:
wątroby wieprzowej – 18,7 mg
wątroby wołowej – 9,4 mg
fasoli białej – 6,9 mg
płatków owsianych – 3,9 mg
szpinaku (duszonego) – 3,6 mg
polędwicy wołowej – 3,1 mg
łopatki cielęcej – 2,9 mg
filetu z dorsza – 1,1 mg
buraków gotowanych – 1,4 mg
kaszy gryczanej – 1,0 mg

ewel_ina85 wątrubka smazona czy duszona zawiera duzo witamin i na przybycie krwi jest najlepsza ja duzo jej jadlam ,a co do soków to litrami a najlepsze sa z wasnego ogródka czy rynku wszystkiego sie chytalam z warzyw i ci powiem ze anemia ustawala

bardzo dobre są też soki z kiwi, lub samo kiwi, sawiera bardzo dużo żelaza potrzebnego podczas anemi, ja piłam jeden sok i poziom zelaza był idealny

Własnie już gdzieś wspominałam o kiwi,że jest bardzo dobry na anemię:)

U mnie to było bardzo dziwne bo jak się odżywiałam w ciąży zdrowo, regularnie miałam anemię i musiałam brać żelazo, a jak za przeproszeniem pochłaniałam to na co i kiedy miałam ochotę wyniki miałam książkowe :slight_smile:

Słyszałam, że sok z buraków jest bardzo dobry i przede wszyskim ma dużo witamin, co pozytwnie wpłynie na nas i na nasze maleństwo.