Alimenty i wyliczenie ich wysokości

Mam kilka pytań związanych z kosztami utrzymania dziecka w sprawach o alimenty/podwyzszenie alimentów.

Czy w tabeli kosztów ponoszonych na dziecko można umieścić „wakacje” w kwocie 3 tysiące rocznie jeżeli drugi rodzic również każdego roku w swoim zakresie zabiera dziecko na wakacje i również ponosi takie koszty?

Czy dla nastoletniej osoby która już od 1-2 lat nie rośnie (co jest ważne ponieważ nie jest to małe dziecko które regularnie potrzebuje wymiany garderoby i butów tylko już bardziej jak „dorosły” - ma buty na sezon/dwa tak samo jak np kurtki) -kwota 500 zł miesięcznie na „ubrania” nie jest kwota zawyżona?

Jak podejść do tematu kosztów „mieszkaniowych” jeżeli dziecko od poniedziałku do piątku przebywa w szkole z internatem a weekendy spędza naprzemiennie u każdego rodzica ? Czy właściwe jest normalne podzielenie na równo kosztów najmu i rachunków ma każdego mieszkańca czy jednak brane jest pod uwagę to że dziecko większa część roku przebywa w szkole?

Czy 800 plus brane jest pod uwagę w kosztach - na właśnie np wyjazdy wakacyjne czy inne dodatkowe zajęcia ?

1 polubienie

Ogólnie chyba najlepiej udać się do jakiegoś prawnika kto się zna na rzeczy i powie dokładnie co można a co nie w kwestii alimentów też przepisy się zmieniają.

Myślę że żadna z nas nie ma takiej wiedzy na 100 procent . Wiemy pewnie tyle ile można sobie wygooglować . Również polecam wizytę u radcy prawnego

1 polubienie

Można takie porady prawne uzyskać za darmo - zorientuj się jak wygląda to w Twojej okolicy. Myślę, że od radcy prawnego uzyskasz rzetelne informacje z odniesieniem do konkretnej sytuacji. Powodzenia !

Ja wiem tylko tyle ze przede wszystkim kwota alimentow jest uzalezniona od zarobkow.
Natomiast jesli chodzi o wakacje to moim zdaniem nie mozna tego wliczac skoro byly partner rowniez zabiera dziecko. Kosztami rodzice sie dziela, ale tez nie oznacza to ze musi byc dopłata bo jeden rodzic planuje wyjazd na wyspy kanaryjskie a drugi do Władka. To samo tyczy sie rozliczen co do rachunkow - oboje rodzice ponosza koszty podczas pobytu dziecka w domu.
Jedna darmowa porada przysluguje kazdemu, wiec moze warto sie zwrocic do pobliskiej kancelarii, tam wszystko powinni wytlumaczyc zgodnie z wytycznymi bo to sie zmienia i ciezko za tym nadazyc

Jeżeli chodzi o wakacje, to tak, można wpisać ale z uzasadnieniem i z umiarem. Sądy przyjmują, że wakacje są elementem prawidłowego wychowania i odpoczynku dziecka, więc stanowią uzasadniony koszt utrzymania (tak samo jak zajęcia dodatkowe czy rozrywka).
Co do ubrań to raczej sąd uzna tą kwotę za zawyżoną, chyba, że dobrze ją uzasadnisz.
Jeżeli chodzi o mieszkanie to przeważnie koszty utrzymania dziecka w miejscu zamieszkania należy proporcjonalnie obniżyć, jeśli dziecko większość czasu spędza poza domem.
Ale najlepiej udać się do prawnika,żeby dobrze doradził.

800 plus nie jest chyba brane pod uwagę

Z tego co wiem, to kwota alimentów już dawno nie jest uzależniona od zarobków, a od tego ile faktycznie dziecko potrzebuje. No bo jak ktoś zarabia np na umowie 1000 złotych na jakąś część etatu, to alimentów dostanie np tylko 200, bo ma niskie zarobki?
Oblicza się realne potrzeby dziecka.

Jeśli chodzi o wakacje to tak, można uwzględnić taki koszt w tabeli, ale ważne żebyś miała na to jakieś faktury czy potwierdzenia rezerwacji, a to że drugi rodzic też organizuje wyjazd i też no kosztuje 3 tys to sąd może uznać, że wyjazdy są po połowie , więc koszt wakacji niekoniecznie w całości może być doliczony jako Twój osobisty wkład

Co do pozostałych pytań to już są kwestie mocno indywidualne i prawne, więc tak jak dziewczyny już napisały najlepiej skonsultować się z prawnikiem, nie wiem skąd jesteś ale w większości miast jest prawnik do którego możesz się udać po poradę bezpłatnie :wink:

Wypowiem się na temat „ubrań”…

Wszystko zależy od tego jakie ciuchy czy obuwie było kupowane od narodzin… jeżeli same makowe rzeczy to kwota jest ok…

Jeżeli odzież i obuwie była kupowana w sieciówkach w przystępnych cenach to kwota jest stanowczo zawyżona.

Biorąc pod uwagę, że obuwie czy kurtki są wymieniane co 2 lata. A roczny koszt przy 500zl/mc to 6 tyś zł.

U nas sędzina uznała, że kwota 250zl/ mc dla nastolatki jest wystarczająca - ja podałam w pozwie kwotę 350zl/ mc

Więcej porad znajdziesz na tej stronie Alimenty natychmiastowe - co to jest i jak działają? - Infostrow.pl