Paweł ma skończone 11tygodni. Rodzony sn. 58cm 4550kg. Karmiony piersią. Dokarmiany mm przez pierwsze 8 tygodni ponieważ się nie najadał. Waży teraz 8.5kg. Mamy problem z wysypką na policzkach i nawracającą sapką. Zaczęło się od kaszlu i chrypki. Teraz przelewa mu się głośno w brzuchu i ma trudności z zalatwieniem się (2-3 razy dziennie ale bardzo się męczy) Odstawiłam nabiał problem znika do momentu aż zjem znów coś z mlekiem krowim. Czy to może być jakaś alergia? Mamy wizytę u specjalisty ale nie wiem czy nie panikuję. Chciała bym go przestawić na mleko dla alergików. Dobija mnie jak maluch tak się męczy a to naprawdę pogodny i wesoły bobas jak nic mu nie dokucza.
A czy to czasem nie jest po prostu trądzik niemowlecy? Niestety lekarze czy położne często każda zmianę skórną zrzucają od razu na alergie. Ja bym na Twoim miejscu skonsultowała się z innym lekarzem.
A jak wyglądają te krostki? Objawem skórnym alergii u tak małych dzieci są przeważnie zmiany atopowe - suche, czerwone swędzące policzki czy podobne plamy na skórze w innych miejscach szczególnie w zagięciach kolan i łokci.
Możesz wstawić zdjęcie tych krost? U nas w tym okresie, tak jak wspominała alicjas132, był trądzik niemowlęcy przez kilka tygodni .
Jeśli chodzi o dietę bez białka mleka krowiego, to ono jest dosłownie wszędzie. W wypiekach, w margarynach niektórych, oczywiście w maśle, w niektórych przyprawach, dosłownie wszystko co zawiera mleko, serwatkę z mleka i jest o tym informacja na etykietcie. Także to nie jest prosta dieta. Ja bym udała się do alergologa, aby faktycznie potwierdził alergię, dopiero katowała się dietą.
A co się dzieje oprócz wysypki? Jak kupki? Czy gdzieś indziej oprócz twarzy jest wysypka?
Przepisał pediatra maść? Polecam taką robioną na witaminach, bez sterydów.
Naprawdę ta alergia jest związana z tym, co mama jadła w czasie ciąży?