Od razu na początku zaznaczę, że wybieram się jutro do pediatry a skierowanie do alergologa już mam.
Do rzeczy: czy są tu ridzuce alergików na siersc psa lub kota?
Mój prawie 2 letni syn był w sobotę u dziadkow cały dzień. Mają podhalana i kota.
Od wczoraj mały ma katar, zaczęlo łzawić, potem ropiec jedno oczko, uspokoiło się i zaczęło drugie. Z nosa leci woda jak z kranu.
Czy objawy alergii powinny pojawić się niedługo po spotkaniu z sierścią, czy mogą dopiero po 12h?
Maly ząbkuje, do tego podobno w żłobku było dziecko z zapaleniem spojówek.
Sama nie wiem co myśleć, ale marzę o tym żeby to nie była alergia
Podzielcie się doswiadczeniami.
Dobrze ze wybierasz się na badania, ale myślę że może to być alergia ale wcale nie musi zakładam że twój synek nie raz był u dziadków i miał kontakt ze zwierzakami, czy wcześniej również miał takie objawy? Moim zdanie synek mógł się zarazić zapaleniem spojówek, jest to choroba zaraźliwa. Moja córka w tamtym roku przyniosła z przedszkola i pani doktor kazała jej cały tydzień zostać w domu leczyliśmy atybiotykoem w kroplach, mnie również nie ominęło zaraziłam się od niej.
Niestety nie możesz wykluczyć uczulenia niektórzy reagują od razu a u niektórych reakcja alergiczna może wystąpić po jakimś czasie . A co do zapalenia spojówek to również jest możliwe gdyż łatwo się przenosi na inne osoby
U niektórych alergia jest natychmiastowa i w większości tak się zdarza, ale pewnie mając styczność ze zwierzętami przyniósł do domu ich sierść i kontakt cały czas był. Objawy bardziej typowe dla alergii. Daj znać co u pediatry stwierdzono.
A wcześniej nie miał alergii? Nic nie zauważyłaś niepokojącego?
Troszkę dziwne by było to że alergia wystąpiła dopiero teraz jeśli miał kontakt ze zwierzakami wcześniej.
Dokładnie trochę dziwne ze wczesniej nic się nie dzialo a napewno mial kontakt ze zwierzaczkami ale wiem ze bywa różnie na przykładzie mojego brata pamiętam że przez kilka lat nie było mu nic a później w wieku około 10 lat poszedł bawić się na łąkę i wrócił z galaretką w oczach i mega katarem co się później okazało byla to alergia ale wyszła po latach czyli wychodzi na to ze tak tez sie da w każdym razie jak będziesz po wizycie napisz co się okazało bo jestem ciekawa
Alergen uczula raz silniej raz mocniej zależy jaki się miało z nim kontakt. Mój brat ma od urodzenia alergie na sierść i jak przyjeżdżamy z psem do rodziców i oni są to nie odczuwa tak tego gdy do niego za blisko nie podchodzi ale jak już go pogłaska chwile to od razu z nosa leci i kicha
Mija siostra w wieku 30 lat dostała alergii na bez i świerk. Natomiast mój kuzyn od małego był strasznym alergikiem na wszystko koty psy trawę itp. jak przyjeżdżał na wieś to cały spuchnięty był od razu z czasem alergia była co raz słabsza a teraz jak jest już prawie dorosły to nie na żadnych objawów.
Alergię można nabyć przy ekspozycji na alergen i wcale nie musi nastąpić od razu, ale dopiero przy dłuższym lub wielokrotnym kontakcie. Najlepsza rzecz jaką mogłaś zrobić to szybkie umówienie wizyt u lekarzy i diagnostyka. Daj znać, jak będzie po wszystkim.
Alergię można nabyć stopniowo, pod wpływem alergenu, więc mi to wygląda na alergię. Dobrze, że skonsultujesz z lekarzem.
Tak jak dziewczyny piszą u niektórych uczulenie występuje odrazu a u niektórych po kilku dniach i może być to właśnie przeniesiona sierść na ubraniach ktora miala kontakt ze skórą przez dłuższy czas.
U nas przy ząbkowanie był kara ale brak łzawiących oczu więc większe prawdopodobieństwo uczulenia
Czy takim dziecią robi się testy na alergie ? Bo z tego co kojarzę to od 3roku życia mozna zrobić testy alergiczne
ll!a. Z tego co ja też pamiętam syn miał robione testy dopiero po 3 roku życia.
Ja byłam alergikiem na sierść :) Więc opiszę moją sytuację.
Jak się urodziłam, w domu był 12 letni wtedy pies. Gdy miałam 6 lat, rodzicie wzięli szczeniaczka- i wtedy się wszystko zaczęło. Pies był u Nas 2 miesiące. Zaczęłam się dusić, gdy lekarka podejrzewała alergię, Mama stwierdziła że mało prawdopodobne bo urodziłam się i był psiak. Tylko że psiak był starszy- taki pies już nie "pyli" a szczeniak bardzo. Niestety pieska musieliśmy oddać, ja byłam na wziewach i cały pokój został pozbawiony zabawek które kurzyły, dywanu, firan. Meble mama przecierała z kurzu 3 razy dziennie. Alergia ustała po oddaniu psiaka- choć lekarka powiedziała że może być tak że wyrosnę z tego. To było w 1998r.
W 2006r. przybłąkał się psiak do Nas.. ja oczywiście Go chciałam, ale rodzicie się obawiali, na próbę piesek został (jakby coś się zadziało miał iść do babci) i po alergii śladu! Pies ze mną spał itp. Ale gdy w 2011r. kupiłam chomika, znowu zaczęłam się dusić... chomika oddałam, psiak został i alergia już nie wróciła.
Teraz mam swojego psa i jest wszystko ok, dzieci moje nie wykazują żadnych zmian alergicznych.
Może powiem tak z własnego doświadczenia ponieważ jestem alergikiem i mam uczulenie właśnie na sierść. U mnie czasem zdarza się, że objawy pojawiają się dopiero po kilku a nawet kilkunastu godzinach od kontaktu ze zwierzęciem. Głównie jest to właśnie katar i swędzenie oraz łzawienie oczu.
Mama_Hani żeby ta alergia się wytworzyła potrzebny jest pierwszy kontakt z alergenem. Więc niektórzy nawr tpo kilku latach dostają na swojego kota np.
Testy u takich maluchów są miarodajne dopiero koło 3 roku życia.
Myszka ma rację u mnie w domu Brat miał od małego prawie na wszystko sierść jajka jak się coś pylilo miód kurczaka i wiele innych i np na jajka wróciła teraz gdy jest dorosły po 24 latach.
Mamacóreczki dokładnie tak jest mam rodzeństwo alergików i tez wiem jak to działa i nie zawsze masz od razu objawy ☺