Katar, kaszel i ból gardła to objawy występujące zarówno podczas alergicznego nieżytu dróg oddechowych, jak i przeziębienia. Jak zatem rozróżnić te dwie dolegliwości u dziecka i rozpocząć odpowiednie leczenie? Podpowiadamy.
Bardzo Ciekawy artykuł! Warto się z nim zapoznać. Mój starszy synek ma często alergiczne zapalenie spojówek co u niego objawia się swędzącymi zaczerwienionymi oczami i bardzo ciężko jest nam je wyleczyć. A u lekarza w ośrodku jak idziemy z katarem czy jakimkolwiek przeziębieniem zawsze dostajemy leki odczulające wapno albo ketotifen ale odkąd jeżdżę prywatnie mój lekarz mówi czy jest to wirus, bakteria czy właśnie alergia na podstawie wywiadu przeprowadzonego z nami rodzicami jak i również po dokładnym obejrzeniu dziecka.
Gdy moja druga córka poszła do przedszkola to zaczęła często chorować. Po pewnym czasie zaczęłam wątpić, czy to przeziębienia, wirusy, czy może właśnie alergia. Pediatra rozwiał moje wątpliwości właśnie tym, że podczas alergii oprócz innych objawów często podrażnione są oczy - są zaczerwienione, pieką i łzawią.Poza tym przy alergii dziecko nie gorączkuje, a córka zawsze miała podwyższoną temperaturę.
Ważne jest, aby się upewnić, czy mamy do czynienia ze zwykłym przeziębieniem czy alergią i artykuł Lovi w prosty sposób przedstawia różnice. Jeżeli nadal mamy wątpliwości, to rozwieje je pediatra lub alergolog, gdyż nieleczona alergia może prowadzić do poważnych chorób, takich jak np. astma oskrzelowa.
My, mimo że wiemy, że synek ma skłonności do alergii, czasem nie wiemy czy przeziębienie czy alergia. Katar jest bardzo podobny i dopiero lekarz może nam pomóc w diagnozie. Katar jest w oby przypadkach wodnisty. Ale może też u synka tak jest, że zielonkawy czy żółtawy katar ciężko mu wydmuchać. Ale prawdą jest, że przy alergii zwykle też ma oczy zaczerwienione i łzawiące. Na testy synek jeszcze za mały, ale póżniej lekarz nas na pewno skieruje. Zresztą sama też muszę coś w tym kierunku porobić, bo z wiekiem coraz więcej rzeczy mnie chyba uczula. W tym roku po raz pierwszy mam alergię, gdy pyli brzoza i topola.
My wraz z synkiem ostatnio borykaliśmy się z ciągłym katarem. W sumie jakby nie patrząc to od października katar się pojawiał i znikał. Potrafił mieć przez cały miesiąc katar albo zatkany nos. Przetestowaliśmy już wiele kropli, zaczynając od zwykłych aptekowych z xylometazolinem(Nasivin, Otrivin), idąc dalej - Oxalin, aż po krople na receptę Mucofluid, Nasonex. Jak zwykłe krople nie pomagały i pediatra przepisywał mi leki na receptę + syrop Allertec też na receptę, to też nie pomagało. Katar pojawiał się i znikał. W sumie nie tyle co katar, a zatkany nos. W końcu 1,5 miesiaca temu przepisał mi leki na receptę - krople Nasonex i syrop Deslodyna, na allergię - W końcu pomogło. Pediatra powiedział, że synek jest za mały na testy, ale może mieć to podłoże alergiczne, szczególnie, że mój mąż ma alergię na pyłki.
Siostrzenica męża ostatnio też miała co chwilkę kaszel i stosunkowo często pojawiał się katar. W końcu po kilku próbach leków, wizyt u lekarza lekarz stwierdził, że Mała może mieć właśnie alergię tym bardziej, że jej tato jest alergikiem. Teraz muszą zrobić testy i okaże się czy to alergia. Z tym, że u Was dziewczyny częściej przejawia się to w formie kataru a u siostrzenicy jest to raczej kaszel suchy i męczący.
No wlasnie moj starszy synek tez ma kaszel suchy i meczacy, jak byliamy u lekarza stwierdzil ze ma przesuszona sluzowke gardla po infekcji ale jak bedzie sie nadal utrzymywal to znowu musze isc do lekarza.
My w lutym to leżelismy w szpitalu z synkiem bo mial ostre zapalenie płuc i leżeliśmy tydzień ale choroba najpierw rozwineła sie poprzez kaszel a potem dalej
Teraz nie trudno o przeziębienie a tym bardziej o alergię bo zaczyna się pylenie wszystkiego po kolei.
Kasia a jest prawdopodobieństwo, że to np jest astma? Ja znam kilka osób, które są uczulone na pyłki, roztocza, kurz, pierze, wełnę, sierść psa, kota i nawet szynszyla(mój bratanek ma) i żadne nie kaszle, a podstawowymi objawami są katar/zatkany nos i zaczerwienione, łzawiące oczy.
Kaszel również może być objawem alergii dlatego warto zrobić badania.
Magiczny w sumie nie wiem. Tato małej jest alergikiem ale astmy nie ma. Zobaczymy jak zrobią testy Małej i dam znać.
U Zosi występuje wtedy również katar ale głównie bardzo kaszle, na oczy szczerze mówiąc nie zwróciłam nigdy uwagi.
U mojego synka ostatnio wypiekły sie policzki i miał strasznie szorstkie lekarz stwierdził ze to alergia na zmiane pogody o przepisał mu krem
moja córeczka ma podobnie, bardzo szorstką skórę na policzkach, zaczerwienioną i drapie się , lekarz też powiedział , że to alergia. Daje jej zyrtec, ale nie widzę jakiejś poprawy.
S.Gierzok, a może to alergia pokarmowa?
Miała robione testy z krwi na pokarmy i nic nie wyszło, ale mąż jest alergikiem i pewnie to ma po nim. Uczulony jest na pyłki a córeczka jest za mała żeby jej zrobić testy. Podaje jej Zyrtec cały czas i dziś mamy wizytę u Alergologa to zobaczymy co powie.
U mojego dziecka podejrzewali alergię. Jakiś czas temu był okres że kaszel miał ponad miesiąc. Tyle leków próbowaliśmy i nic nie pomagało. Jak już mieliśmy iść do alergologa, poszłam wczesniej jeszcze do apteki żeby kupić coś na noc aby się tak nie męczył. Pani poleciła mi Dicotuss i co? po 3 dniach kaszlu nie było. Okazało się że miał źle dobrane leki i dlatego nic wcześniej nie pomagało.
Syn teraz ewidentnie przeziębiony, od miesiąca, ale u niego uczulenie głównie na skórze widać i dodatkowo katar i oczy czerwone. Teraz u córki też podejrzenie alergii, choć przeziębiona, dziek bratu, też jest. Alergia też skórna ![]()
U znajomych, dziecko ciągle katar, wysypki, lekarz mówił, ze alergia,okazało się, że infekcja bakteryjna. I dobry lekarz wyleczył z ciągłego kataru. Chociaż alergia u nich tez jest, tylko że latem.
U mojej córki każdy lekarz podejrzewał alergię ze względu na krtaniowy,duszący kaszel.
Najpierw robiliśmy test z krwi.Następnie testy skórne aż trzy razy .Nic nie wyszło,ale to dobrze.
Bardzo ciekawy artykuł warty przeczytania dzięki nie mu się dużo dowiedziałam. Teraz wiem jak rozpoznać alergie . Moja akurat nie ma alergii na nic więc się ciesze .