Aktywnie przez ciążę

Kiedy Dorota ukończyła półmaraton, była w drugim miesiącu ciąży. Kilka koleżanek znacząco postukało się wtedy w głowę. - Bieganie? W ciąży? - dziwiły się. Dorota odpierała ich ataki i mówiła: ruch to zdrowie. - Jeśli nie ma przeciwwskazań, to aktywność w ciąży ma same plusy. Wbrew przesądom ciężarna kobieta nie musi znacznie przytyć - popiera ją dr Jacek Tulimowski, warszawski ginekolog-położnik.

Na samym poczatku ciazy cwiczylam, ale wtediy nie wiedziala ze jestem w ciazy. W 5 miesiacu przeszlam ponad 15 km po gorach, dalam rade, ale pozniej gdy grozil mi wczesny porod moglam tylko lezec do 37 tc.
A porod i tak mialam wywolywany

Jestem za ruchem w ciąży ale bez przesady!
Trzeba przy tym też myśleć! Nie wszystkie ćwiczenia są dla ciężarnych.
U mnie sprawdziły się rozciągające i duuuużo spacerów.

spacery tak ale pozniej tez juz nie moglam chodzic ehh

Męczyłam się już po paru krokach więc sporty odpadały, zresztą przed ciążą też nie ćwiczyłam. Spacerki z narzeczonym zdecydowanie wystarczyły

Ja nie miałam ochoty na żaden wysiłek fizyczny, miałam wszystkiego dość. Ciąża wykończyła mnie fizycznie i psychicznie, pod koniec myślałam, żę już dłużej nie wytrzymam :slight_smile:

wysiłek jest zdrowy ale z umiarem ja bym nie owazyła się sprawdzać czy dam radę przejść 15km… wolała bym założyć że nie bedę ryzykowac… może to mój zdrowy rozsądek a może zwykła zapobiegliwość, ale maleństwo było i jest dla mnie najwazniejsze

Ja byłam całą ciąze w ruchu :slight_smile: ciągle chodziłam i coś załatwiałam :slight_smile:

ja na razie nie ruszam sie hm jak to nazywacie aktywnie. Chociaz codziennie chodze na spacerki wiec troche ruchu nie zaszkodzi. Chociaz coraz czesciej mysle o tym zeby jeszcze zaczac chodzic na basen. Natomiast obawiam sie troszke infekcji z nim zwiazanych wiadomo ze na basenie rozne chorobska sie czepiaja czlowieka.

ja odważyłam się iść na basen dopiero w 8 mc. i było ok :slight_smile: także Klamerka odczekaj sobie do 20 tc :slight_smile: żeby przetrwać tą najniższą ciąże :slight_smile:

ja lubiałam chodzic na spacery do lasu sie dotleniac i pooddychac swiezym powietrzem

Ja tez dużo się ruszałam w ciąży, przytyłam ok 9 kg Jas ważył 4 kg, po porodzie zostały mi 2 wiec mogę powiedzieć że mi ruch pomógł w utrzymaniu wagi.

Po stracie pierwszej ciąży nie mogłam ćwiczyć i w ogóle obciążać organizmu w drugiej ciąży. Będąc teraz w ciąży również nie mogę ćwiczyć, skakać, biegać, chodzić na długie spacery - jednym słowem przemęczać się, ponieważ mam krwiaka, który najprawdopodobniej się wchłonie, jednak dla bezpieczeństwa dziecka mam unikać wysiłku fizycznego i tego staram się trzymać. Po ciąży zapewne powrócę do ćwiczeń :slight_smile:

w pierwszej ciazy bylam aktywna, w drugiej nie musialam być aktywna bo tej aktywnosci miałam az nadto przy starszym synku :slight_smile: a pod koniec ciazy musialam lezec wiec niestety nie naspacerowalam sie, a w moim wypadku duzo ruchu spowodowalo przedwczesne skurcze i miesiace lezenia plackiem w lozku :confused: wiec niby sie dobrze czulam, a jednak po czasie wyszło szydło z worka… druga ciąza zawsze bardziej wykańcza organizm…

ja polecam ruch codzienny, spacery, szybki chód, bieganie tak ale później jest ciężko! ale ruch to już lekarstwo więc warto go zażywać!

Jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży to od razu przeanalizowałam wszystkie oferty klubów fitness, basenów i innych. Byłam podekscytowana, że będę uczestniczyć w takich zajęciach. Szczególnie nastawiałam się na basen. Niestety w 8 tygodniu moje plany się posypały, bo zaczęły się krwawienia. I trzeba było zrezygnować z aktywności w ciąży. Skazana byłam na kilka tygodni leżenia. Teraz już wszystko w porządku i od czasu do czasu odpalam sobie ćwiczenia dla kobiet w ciąży na you tube i ćwiczę na piłce. Chociaż ostatnio coraz mniej mi się chce… Na szczęście jest jeszcze mój pies, który wymaga kilku spacerów dziennie, więc z tą aktywnością u mnie nie jest aż tak źle.

Aktywność fizyczna w czasie ciąży powoduje wiele znanych nam korzyści dla kobiety i dziecka. Aktywność w ciąży powoduje ponadto stymulację błędnika u płodu, a co za tym idzie lepiej wykształcony zmysł równowagi.Do aktywności fizycznej kobiety ciężarnej oprócz wyszukanych form treningu składa się zwykły spacer. Korzyści wynikające z aktywności są zauważalne już przy 45 minutowym spacerze dziennie( 2 x 45 min. spacer = sukces :slight_smile:

Ja bardzo zachęcam do aktywności ponieważ aktywna kobieta ma potem łatwiej dojść do siebie po porodzie, np. mocne mięśnie brzucha szybciej się regenerują i wracają do wyglądu sprzed ciąży . Więc aktywność trzeba dostosować do siebie i swojego stanu zdrowia i samopoczucia.

Aktywności fizycznej w ciązy zdecydowane TAK, jeżeli ciaża nie jest ciążą wysokiego ryzyka to nie ma żadnych przeciwskazań, żeby stosować aktywnosc fizyczna. Spacery to podstawa. Zachecam do udziału w ćwiczeniach w grupach zorganizowanych w klubach fitness, pierwsze zajecia są zawsze bezpłatne. Basen, ostrozne ze względu na ryzyko infekcji. W Internecie znajdziecie mnóstwo programów treningowych dla kobiet w ciąży więc w deszczowe dni można ćwiczyć przed telewizorem. Ruch doskonale wpływa na dotlenienie organizmu oraz na kregosłup który "nosi
" dodatkowe obciążenie. Nie zaleca sie w ciazy sportów ekstramalnych i zbyt intensywnych. Jeżeli nie biegałaś przed ciążą to nie powinnaś zaczynać tego rodzaju wysiłku w ciązy, ale jesli biegałaś juz wcześniej jak najbardziej możesz to kontynuować. Jeżeli wahasz się co do intensywnosci treningu i wyboru aktywnosci fizycznej zapytaj swoja położną lub lekarza.

A u mnie wszelkie sporty zakazane :frowning: nawet po dłuższym spacerze plamiłam… i w sumie od tego się zaczęło…
staram sie wychodzić na krótkie spacery,bo jedno co mnie przeraża,to to,że jak przestanę się ruszać,to mogę mieć okropny poród!!!Bo ani współżycia,ani sportu… czytałam wczoraj w gazecie,że kobiety które są w ciąży aktywne seksualnie i sportowo mają lepszy poród… wiec trochę się o siebie boję…