Mam niesamowity problem. Wybrałam wózek (nawet już go zamówiłam) i wybrałam fotelik samochodowy.
Początkowo nie było problemu, bo wybrałam fotelik Maxi Cosi (popularny, podobno bezpieczny). Koleżanka poradziła żebym jednak się zorientowała, bo w tej samej cenie co Maxi Cosi można dostać fotelik który ma 5* w testach ADAC (Maxi Cosi ma 4* - chyba że z ISO FIXem - ale to wiadomo spory koszt).
Faktycznie, okazało się że jednak inny fotelik nawet ciut tańszy będzie dużo lepszy. I tu pojawił się problem. Producent wózków ma adaptery tylko do Maxi Cosi i Recardo. Teoretycznie jak to napisał mi producent Cybexa (na ten fotelik padł wybór) - wpięcie fotelika za pomocom adaptera Maxi Cosi jest “technicznie bezpieczne”. Producent wózka niestety nie odpisał (pewnie mu nie na rękę:( ).
W sklepach internetowych bardzo często adaptery do Maxi cosi sa sprzedawane jako adaptery do Cybexa. Co wy o tym sądzicie? Czy jest to bezpieczne? Pasować, pasują, ale czy się coś nie wypnie, nie stanie?
Czy wy macie adaptery dokładnie pod swój fotelik samochodowy?
Ja mam kupiony wózek z orginalnymi adapterami do fotelika właśnie Maxi Cosi ale nie wiem czy chciałabym stosować tu jakieś zamienniki. Ale warto zajrzeć na stronkę która podała Ci Silje ja tez na nią zaglądałam, Ale dziwie się że producent nie odpisuje troszkę średnie podejście do klienta. A co do fotelików to Cybex tez mi się bardzo podobał. Ale akurat z moim wózkiem go nie było.
Też mam wózek z adapterami do Maxi Cosi. Ogólnie chyba bym się bała stosować "inne" nawet jeśli teoretycznie pasują. Bałabym się, ze się wypnie albo pęknie, bo ja też dużo śmigam po górkach i pagórkach więc trochę trzęsie;)
Ja nie polecam wożenia w foteliku malutkiego dziecka wózkiem. Jeżeli dziecko jeszcze samo nie trzyma głowy to leci mi do przodu i strasznie spada wtedy saturacja jest to wręcz niebezpieczne. Na 10-15 min tak ale nie codziennie i nie więcej
Kargaw masz zupełną rację. My na spacery tylko w wózku. Ale czasem właśnie trzeba na moment wyskoczyć do sklepu, albo jak mała zaśnie w aucie, wtedy nie chce mi się pakować i przekładać do wózka. Wpianam tylko nosidło, wpadam załatwić co trzeba i do domu;). Młoda nawet się czasem nie obudzi;). Więc adaptery mi się przydają;).
Bo niektórzy chyba naprawdę nie wiedzą. Bo skoro dziecko może tak siedzieć w aucie to i na spacerze. Myślę, że część Mam nie jest po prostu świadoma. Ja na samym początku przy pierwszej córce też ze 2 razy byłam tak na spacerze, aż gdzieś uslyszalam, że to nie dobrze.
Jest masa adapterów, które pasują do wielu modeli (łączą 2inne firmy). Poszukaj na allegro. Sądzę, że producent Ci tego nie powie. Takie adaptery to kawałek plastiku, jak zamontujesz fotelik to sama zobaczysz ,czy nic nie buja, najwyżej oddasz, na zwrot masz conajmniej 14 dni
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.