Moja córeczka ma 7 miesięcy siedzi juz od pol miesiąca, i powoli staje na nozki i raczkuje, a za to mojej szwagierki corka ma 11 miesiecy i dopiero od miesiaca raczkuje i sama dobrze siedzi. Wiec zalezy od dziecka, jeden szybko pojdzie inny potrzebuje czasu.
Witam,
7 miesięczne dziecko nie powinno być stawiane. Niektóre dzieci w tym wieku stają na nóżki, ale same pokazują, że chcą to robić i są na to gotowe. Może to wynikać z różnych rzeczy. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań to można mu na takie wstawanie pozwalać. Ale podstawowy sposób poruszania się dziecka 7 miesięcznego to ruch w poziomie w postaci pełzania czy raczkowania. Natomiast na stawanie przyjdzie jeszcze czas. Zwykle dzieci wstają ok. 9-10 miesiąca życia. Bywa jednak, że dzieje się to trochę wcześniej, rzadziej trochę później. Stawanie dziecka jeśli nie jest na to gotowe i nie robi tego samo może przynieść negatywne skutki - duże obciążenie na stawy, biodra, kręgosłup. Zachęcam do zabaw na podłodze i do doskonalenia nauki pełzania czy raczkowania.
Oczywiście każde dziecko jest inne i rozwija się w swoim tempie.
Padło jeszcze pytanie o “sprężynowanie” - od kiedy tak się dzieje. Jedne dzieci tak robią inne nie, albo z mniejszym natężeniem, ponieważ jest to (oprócz dobrego ćwiczenia) rodzaj stymulacji, a nie każde dziecko akurat takiej potrzebuje. Dzieci zaczynają tak robić jak odkryją, że mogą wstawać czyli z reguły od ok. 8-10 miesiąca.
Proszę jeszcze napisać na jakim etapie rozwoju ruchowego jest dziecko? to znaczy czy już siedzi, czy się wspina, czy pełza czy raczkuje?
pozdrawiam serdecznie,
Marta Cholewińska-Dacka
Shelly, wiadomo, że jak dziecko chce, to nie zabronisz ;). Chodziło o to, żeby nie stawiać na siłę dziecka, które jeszcze tego samo nie robi.
Mój Malec ma 7 miesięcy,jeszcze nie siedzi sadzać ani stawiać nawet nie próbowałam
ja bym się cieszyła, ze jeszcze nie chce stawać. Tak jak napisała Pani ekspert, nie powinno się dziecka zmuszać do niczego, bo każde rozwija się inaczej.
Jest nawet cały artykuł od redakcji LOVI na temat zabaw i czynności, które mogą szkodzić dziecku:
http://lovi.pl/pl/forum/5/194
Ja mam problem w drugą stronę, bo syn dopiero zaczął 5 miesiąc, a bardzo garnie się do siadania
Dokładnie dziecko nawet nie powinno być w tym czasie stawiane. Chyba, że tego chce i samo się podnosi i stoi. W takim wypadku jest już na to gotowe i jego mięśnie i kości są przygotowane.
Zofia -1985 moja córka usiadła mając 5,5 miesiąca dziś ma 7 miesięcy i sama siada bez pomocy i czołga się i zbiera do raczkowania każde dziecko inaczej się rozwija
Mój syn na tydzień skończy 8mc, a sam stoi, oczywiście trzymajac się czegoś, gdzieś od mc. Siedziec zaczal jak miał 5mc. Nigdy go nie zmuszaliśmy, sam chce tak robić, a ja mu nie zabraniam. Uważam, że dziecko samo krzywdy sobie nie zrobi, a jeśli nie stawiamy go wbrew jego “woli” to wszystko jest ok.
Dokładnke tak jak Ewcia wyżej pisze, każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie.
Kasik324 u mnie w rodzinie dziecko samo zaczęło chodzić mając 9 miesięcy więc jak twój synek już stoi to także szybko zacznie chodzić
Ewcia on już stoi trzymając się np. Jedną ręką mojej nogi, sam już potrafi nózki sobie ładnie przestawiac. Z kolei starszy syn równo jak miał 12 mc zaczął stawiać pierwsze kroki.
Dziewczyny mój wstał i dopiero za jakieś 2 miesiące zaczął chodzić. Więc nic na siłę, na wszystko przyjdzie czas.
Wcale nie jest powiedziane, że jak już stoi to szybko zacznie chodzić - czekałam na to równo 4.miesiące; )
Owszem, przy meblach po miesiącu juz szybko i sprawnie się przemieszczal ale samodzielne kroki postawił po 4 miesiącach od kiedy wstał.
Samantka, u nas było podobnie. Wstawał jak miał 10 miesięcy, po niedługim czasie zaczął chodzić przy meblach i trzymany za 2 rączki, samodzielnie dopiero jak miał 14 - taki był z niego cykorek
Dziecko zacznie chodzic kiedy bedzie gotowe, wazne zeby go nie poganiac,nie zachecac zza wszelka cene:)
nie musi stawac na nozki jak ma 7 mcy, to normalne, moj starszy stawal, zaraz chodzil przy meblach, zaczal chodzic jak mial 10,5 mca, jak mial rok to biegal i rozbijal sie o futryny natomiast mlodszy zaczal stawac pozniej, za raczki chodzil dlugo, a sam zaczal chodzic w wieku 13 mcy
Myślę, że 7 miesięcy to za wcześnie za stawanie na nóżkach. Nasz szkrab ma 8 za kilka dni,a jakoś specjlanie nie stawiam go na nóżki. Przyjdzie czas, że sam zacznie sprężynować. Nie ma co dziecka pospieszać. Każde dziecko zaczyna chodzić w innym wieku. Syn jednej znajomej chodził na 10 miesięcy, drugiej dopiero na półtorej roku.
Można taki za wczesnym stawianiem dziecku krzywdę zrobić. Mój 8 miesięczniak siedzi już sam, i podnosi pupę do góry do raczkowania, więc myślę, że tak jeszcze z miesiąc i będzie raczkował. A potem nauka chodzenia, wszystko w swoim czasie.
Ja troche nie rozumiem tego pedu zeby dziecko jak najszybciej wszystko robilo, spokojnie, zrobi w swoim czasie:)
W jakim miesiącu dziecko powinno stawać?Mój synek ma prawie 7 miesięcy i tak się właśnie zastanawiam bo niektórzy mówia że są takie dzieci co już na 9 miesięcy chodzą i nawet nie raczkowały.Jak ja go trzymam to oczywiście mocno stoi na nóżkach no ale oczywiście nie sam,wiadomo że nie ma co na siłę ale ile miały miesięcy wasze dzieci jak zaczęły stawać same?
Nasz Mały zaczął samodzielnie stawać (oczywiście trzymając się czegoś) ok 10 miesiąca, niedługo potem zaczął chodzić bokiem przy kanapie, po kilku tygodniach zaczął chodzić trzymany za 2 rączki, potem za jedną rączkę, a jak miał 14 miesięcy dopiero zaczął sam chodzić, choć pewnie mógłby trochę wcześniej, bo czasem dał się nabrać, jak mu się coś wsunęło do rączki, więc to bardziej była bariera psychiczna ;).
A ja szczerze mówiąc nie bardzo wierzę w opowieści o 9 miesięcznych dzieciach , które same chodzą - ludzie często lubią się chwalić swoimi dziećmi naginając rzeczywistość, a nieraz spotkałam właśnie nawet gdzieś na spacerze matki, które dziwiły się, że mój synek jeszcze nie chodzi, a ich dziecko niby już od dawna, a potem widziałam, jak np wręcz ciągnęły dzieci na szelkach, bo nawet za rączkę by jeszcze nie były w stanie iść, ale na prawo i lewo się chwalą, że ich dzieci chodzą odkąd skończyły np 10 miesięcy.
Spokojnie,dziecko ma dopiero 7 miesięcy i wcale jeszcze nie musi stawać na nóżki. Moja córcia niedługo skończy 10 miesięcy i dopiero parę dni temu czasami sama wstanie w łóżeczku trzymając się szczebelków.
Czasami mnie zastanawia dlaczego rodzice chcieliby "na siłę ",żeby ich dziecko chodziło, mówiło, siedziało jak najszybciej… Przecież każdy maluszek jest inny,jedne dziecko zacznie chodzić jak będzie miało parę miesięcy, a drugie zacznie chodzić jak będzie miało ponad rok.