6 pytań o kwas foliowy

A ja sie skusilam na femibion, moze nie jest najtanszy, ale wiadomo jak dziala telewizja :slight_smile:

Ja prałam całą ciąże folik. Kwas foliowy jest bardzo potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu dlatego jeśli ktoś planuje ciąże powinien zacząć go przyjmować wcześniej na kilka miesięcy przed planowaną ciążą.

Folik jest chyba najbardziej popularny,głównie ze względu na cenę. A co do poleceń, no to tak jest niestety… Trzeba samemu być mądrym i wybrać najlepiej.

Przestrzegam, abyście brały kwas foliowy w ciąży. Moja mama ma okropne problemy z kręgosłupem przez co i z nogami a to właśnie przez to że jej mama nie przyjmowała odpowiedniej ilości kwasu foliowego w ciąży. Zmiany są nieodwracalne mogą wyjść w późnym wieku i można jedynie łagodzić ból.

Ja bralam odkad sie dowiedzialam ze jestem w ciazy czyli od 6 tygodnia do 24 tygodnia i teraz znow zaczelam brac bo lekarz zalecil dodatkow brac poza tym kwasem foliowym co jest zawarty w witaminach

MamoMałegoAniołka a czy ktoś potwierdził że to od tego nie brania kwasu foliowego, to się tak da stwierdzić? Przecież kiedyś kobiety nie brały ani kwasu foliowego, ani dha, omega 3 nikt o tym nie mówił

Dla mnie kwas foliowy to podstawa :slight_smile: Chcę go brać już cały czas, tym bardziej że planuję mieć jeszcze dzieci :slight_smile:

Ja brałam go ponad pół roku przed pierwszą ciążą i również około roku przed drugą :slight_smile: Planowaliśmy dzieci , więc wolałam już wcześniej rozpocząć suplementację:)
Naturalnie niestety ciężko dostarczyć tyle ile trzeba.

Mądrze dziewczyny, ja też długo przed pierwszą ciążą zaczęłam brać kwas foliowy, a że planowałam niewielką przerwę między dziećmi to w sumie biorę kwas od połowy 2013 roku tylko po ciąży trochę mniej bo co 2-3 dni

Mam nadzieję,że ja nie pojawią się kiedyś problemy z powodu zbyt dużej czy dużej ilości kwasu foliowego.Po badaniach lekarz przepisywał mi 5 mg kwasu foliowego a normalnie bierze się 0,4 mg.Ale to wszystko dla dobra dziecka.

Ja planuję już brać, bo myślimy coraz intensywniej o drugim dziecku, dlatego czas zacząć się powoli przygotowywać :slight_smile:

Kwas foliowy to podstawa. Nie da się go dostarczyć do organizmu w odpowiedniej dawce dlatego zanim zaczniemy planować dzidziusia trzeba zacząć go suplementować. Ja jak tylko zaczęliśmy rozmawiać o dziecku zaczęłam go brać i później brałam w tabletkach dla mam karmiących a teraz znowu biorę Folik.
A jest on ważny ponieważ jeśli będzie go za mało u dziecka może dojść do wady cewy nerwowej.

No kwas foliowy bardzo ważny jest dla kobiet:) i faktycznie na tyle trudno go dostarczyć z pożywieniem, że praktycznie każdy ma niedobór tej witaminki:)
Ogólnie spotkałam się z plakatami informacyjnymi, że kobieta w wieku rozrodczym powinna suplementować kwas foliowy:) bo gdyby trafiła się niespodziewana ciąża to organizm jest lepiej przygotowany:)

Tak tez widziałam te informacje zeby przyjmować kwas foliowy i w razie ciąży jesteśmy przygotowane :slight_smile: ja tez brałam przed ciaza właśnie Folik :slight_smile:

Kwas foliowy skomentowałam już 3 miesiące przed zajściem w ciążę. Wiem że po pierwszych miesiącach ciąży nie trzeba już go brać, ja jednak przyjmuję, ponieważ jest w witaminach które łykam a wiem że po prostu nam nie zaszkodzi :wink:

Kwas foliowy jest bardzo ważny podczas ciąży. Jest też potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka. Ja podczas ciąży przyjmowałam folik. Brałam go do trzeciego trymestru ciąży.

kwas foliowy jest właśnie bardzo ważny i to przez cały okres ciąży jak i przed ciaza ogólnie dla kobiet w wieku rozrodczym. kwas foliowy potrzebny jest do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej jak i układu całego dlatego warto przez cały okres ciąży brać :slight_smile:

Kwas foliowy też powinno się brać przed ciążą. Oczywiście jak się planuję zajście w ciążę. Bo tak to nikt kwasu nie foliowego nie bierze na zaś.

Kwas foliowy to dla mnie jak śniadanie " niezbędne każdego dnia " :slight_smile: zaczęłam brać 3 miesiące przed planowaniem ciąży. Teraz jestem w 23 tc i nadal biorę kwas foliowy + magnez na twardy brzuch. Nie zażywam innych witamin ponieważ moja ginekolog jest zdania że póki co inne witaminy nie są mi potrzebne.

Asia bo to wlasnie dwa zdania ginekologow. Jedni uwazaja ze witaminy sa niepotrzebne. A drudzy zalecaja branie od poczatku. Moja byla posrednia. Kazala mi brac witaminy ala dopiero od 2 trymestru. A gdy zaczela mi spadac hemoglobina to zalecila zmiane diety. Gdyby spadla znowu dostalabym tavletki. Od 1 trymestru bralam wlasnie kwas foliowy. Chociaz ja bralam kwas juz przed ciaza jak niektore z was.