Czym jest kwas foliowy i dlaczego jest niezbędny kobietom w ciąży? W artykule znajdziesz odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące tej witaminy.
Przepis drugi stosowałam w ciąży i polecam, pyszne, orzeźwiające no i przede wszystkim SUPERZDROWE Możba też nieco modyfikować, np. dodać pomarańczy, gruszki… na zdrowie
Bardzo fajny i przydatny artykuł …Michalina mi także przypadł do gustu drugi koktajl …Połączenie truskawek .jarmużu.bananow …na takie połączenie bym nie wpadła .
Ja suplementuje się kwasem foliowym od kiedy zaczęłam współżycie. Redakcja dobrze zaznaczyła że witamina ta szybko ulega utlenieniu i może nam się wydawać że przyjmujemy wystarczające ilości tej witaminy A tak na prawdę organizm nie pokrył zapotrzebowania.
Wydaje mi się że mało jest akcji propagujacych jak ważny jest kwas foliowy dla kobiet w wieku rozrodczym. Ja sama, gdyby nie ciocia położna nie zaczełabym zażywania kwasu foliowego, ponieważ nikt mnie o tym w szkole nie uświadomił. Suplementacja kwasem foliowym przez nastolatki na pewno by nie zaszkodziła natomiast dałaby dużo korzyści.
Parę lat temu była propozycja przez Ministerstwo Zdrowia aby dodawać witaminę B9 do mąki pszennej jako profilaktykę zapobiegania tej wady, tak jak to było parę lat temu z wzbogaceniem przez jod soli. Niestety spoczelo na laurach, bo niestety uchwała nie doszła do skutku, a szkoda może udałoby się zlikwidować do zera powstawanie takiej wady u płodów.
Bo to takie w sumie nieoczywiste… ale wypróbuj, a się przekonasz! Ja miałam tylki czasami problem z dostaniem jarmużu, ale czasem można go też pominąć. (Choć wtedy koktajl już nie jest taki naładowany witaminami )
Bardzo fajny artykuł. Ja przed pierwszą ciążą brałam kwas foliowy na kilka miesięcy przed i przez czas trwania ciąży. Teraz jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciązy od razu zaczęłam brać. Ale przepisy wypróbuje, co naturalne to naturalne:)
Ciekawy i przydatny artykuł, wyjaśniający po co w ogóle ten kwas foliowy musimy zażywać. Ja brałam sam kwas foliowy jeszcze przed zajściem w ciążę - od momentu kiedy zaczęliśmy się starać. Było to zalecenie pani ginekolog. Zaczęłam brać 2,5 miesiąca przed zajściem. Ale wiadomo, że tak możemy robić starając się o dziecko, czasem kobiety długo nie wiedzą, że są w ciąży.
Kwas foliowy jest bardzo ważny, dlatego ja zaczęłam go brać dużo wcześniej (jakieś 4 miesiące) zanim zaczęliśmy się z mężem starać o dzidziusia. Wiedziałam o tym jaki jest ważny dla rozwoju małej Fasolki. Powinno się faktycznie dużo więcej mówić o tym jak ważny jest kwas foliowy dla rozwoju naszych dzieci.
O kwasie foliowym nie wiedzialam nic do czasu pierwszej ciazy. Teraz zaczelam wczesniej juz brac. Ale to fakt ze duzo kobiet o tym nie wie i malo sie o tym mowi
kwas foliowy jest niezastąpiony a artykuł fajny i rzeczowy na ten temat. mi lekarka zaleciła przyjmowanie do końca drugiego trymestru ciąży, ale coś się stanie jak będę go przyjmowała nadal?
Carolinee
kwas foliowy jest niezbędny dla twojego maleństwa na pewno nic się złego nie stanie jak będziesz go przyjmowała, jest wskazany również dla matek karmiących - jestem w III trymetrze ciąży przyjmuje kwas foliowy -tabletkę dziennie i czuję się dobrze -nawet nie pomyślałam o zaprzestaniu, byłoby super gdybyś oprócz tabletki pomogła sobie właściwą dietą
carolinee nic się nie stanie, kwas foloiwy jest bezpieczny i można go przyjmować nie tylko w ciąży:) ja bym brała na Twoim miejscu przez całą ciążę:)
Tak jak podpowiadają dziewczyny kwas możesz przyjmować całą ciążę, nawet podczas karmienia piersią. Kwas foliowy pomoże w pozbyciu się ewentualnej anemii po porodzie, ponieważ bierze udział “produkcji” hemoglobiny czyli czerwonych krwinek.
Również brałam kwas cala ciążę, przez jakiś czas lekarz nawet zalecił mi brać większą dawkę bo miałam małe komplikacje ale później juz wszystko było ok z dzidzia a teraz jestem dwa dni po terminie do porodu i czekamy na spotkanie z malutka:) również się zastanawiam czy po rozwiązaniu nie brać dalej kwasu foliowego. pozdrawiam
Kwas foliowy można brać spokojnie cała ciążę i będzie to nawet plusem. Możesz spokojnie brać i niczym się nie martw maleństwu nic się nie stanie złego a nawet to lepiej jak będziesz go brała.
Należy też spojrzeć czy w witaminach które spożywamy dla kobiet w ciąży nie ma już odpowiedniej dawki kwasu foliowego. Ta dawka to 0,4mg dziennie.
ja brałam tylko w 1 trymestrze, potem starłam sie o dobre pozywienie, zeby wszystko było z natury nie z tabletki, bo w 1 trymestrze cięzko było mi w ogóle jeść
Mi nawet ginekolog zalecił aby nie przerywać zażywania kwasu foliowego… wydaje mi się że była to jak najbardziej dobra decyzja;-) zawsze warto dodatkowo oprócz suplementacji tabletkowej podjadać te rzeczy które naturalnie dostarczą nam kwas foliowy… nie zaszkodzi, nie przedawkujemy a co natura to natura… bałam się jednak poprzestać tylko na naturalnych składnikach… i zawsze mimo wszystko przyjmowałam suplement…
Kwas foliowy jest bardzo ważny, dlatego dobrze jest brać go jeszcze przed ciążą. Kiedy stralismy sie o dziecko z żona, brała różne witaminy a tym rownież kwas foliowy, opocz sumplementow oczywiście naturalne źródła, wlasnie rożne koktajle- bomby witaminowe. Kwas foliowy brała żona cała ciaze, początkowo 5mg ( na receptę ), pózniej juz w mniejszej ogolno dostępnej dawce zawarte w sumplemetach dla ciężarnych i karmiących np Falvit mama.
Zarówno przed planowaniem ciąży jak i w trakcie jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Gdzieś przed trzecim trymestrem moja ginekolog powiedziała że już nie muszę brać.