Witam, mam problem z Mok 4,5 miesieczna corka. Od urodzenia pije mleko modyfikowane Nan optipro plus 1 i zawsze pila chetnie ale od prawie dwoch miesiecy gdy tylko poczuje w buzi smoczek i mleko zaczyna sie krzyk i placz. Najdziwniejsze jest to ze zjada wszystko po ok.20 minutach. Bylam u dwoch lekarzy i obaj twierdza ze mala jest zdrowa, na wadze przybiera prawidlowo, w buzi nic nie md wiec skad ten placz przy jedzeniu? Zmienialam jej smoczki, pozycje do karmienia i nic. Klade ja ten na brzuszku przed kazdym karmieniem. Nie chce tez jesc po calej przespanej nocy a spi ok.10 godzin. Dodam ze wode pije bez problemu z takiego samego smoczka jak mleko.
Moja pierwsza córeczka na przełomie 3/4 miała tak samo, odmawiała nawet jednego posiłku, nie budziła się również w nocy na jedzenie, dochodziło do tego ze jadła 4 razy dziennie po 120/150ml... aż po miesiącu wszystko wróciło do normy, okazało się, że to wszystko przez pierwszy ząb. Uważam, ze jeżeli nic prócz tego jej nie dolega, bawi się ładnie jest radosna i spokojna nie powinna się Pani martwić tylko przeczekać ten okres ��
Myślę, że skoro dwóch lekarzy potwierdziło, że dziecku nic nie jest to bym się nie martwiła. Nie ma żadnych zmian w buzi, przybiera ładnie, więc może to tylko taki okres. Możliwe, że właśnie zaczynają się wyżynać pierwsze ząbki. jednak ten proces trwać może bardzo długo. A sama piszesz, że po początkowym płaczu dziecko i tak zjada wszystko.
Mam podobnie moja córeczka ma skończone 4 mc i 2 tyg ogólnie od ponad miesiąca jest karmiona tylko mm i to Nestle. Synek też wychował się na Nestle. Córeczka je bardzo mało 90 max 120 ml. Często je posiłek np o 18 a potem dopiero o 4 - 5 rano. Dziś np. jadła o 24 potem 5:30 po niecałe 120 ml. Potem o 9:30 zjadła 60 ml. Za zaczynam rozszerzenie diety więc około 12 zjadła 1/3 marchewki a teraz 120 ml mleka o 14. Z synkiem już dawno miałam stałe pory karmienia i 5 posiłków u niej nigdy nie wiem czy zje czy nie. Często jest tak jak u Ciebie że przychodzi pora karmienia ona nie chce jeść płacze a za 30 minut je bez problemu. Mówiłam lekarce i stwierdziła że jak przybiera na wadze to nie ma się czym przejmować.
Myślę że może to sprawa ząbków jeśli konsultowalas się u dwóch lekarzy nie.ma.co.panikowac tylko obserwować wiadomo płacz zastanawia Ale. Skoro śpi przybiera na wadze to trzeba odpuścić i na pewno się nie denerwować bo dziecko to czuje i może stąd ten płacz? Czuje twoje napięcie
Ja również stawiam,że to przede wszystkim wina ząbkowania.Smoczek może urażać i stąd ten płacz.Skoro lekarze twierdzą,że wszystko jest dobrze to musisz im zaufać.Niestety musicie cierpliwie przetrwać ten okres.Będzie lepiej.
Ząbkowanie niestety przysparza wielu problemów i zmartwień różniez stawiałabym na to.
Chyba to jest najrozsądniejsze wytłumaczenie jednak zawsze gdzieś tam w głowie siedzi że może to coś innego i tak człowieka dręczy.
Ale skoro potem zjada to może nie lubi ciepłego mleka.moze dla niej za ciepłe.a ząbkowanie to swoją drogą też tak może być że przez zeby
Może za ciepłe mleko i dziasla sobie podrażnia może zaczyna się zobkowanie wtedy każdy dotyk dziąseł będzie dla niej nieprzyjemny. A może zwyczajnie nie chce pić już tego mleka.
Nie, według mnie to nie to,że nie chce już pić tego mleka.Stawiam na to ,że bolą dziąsełka dlatego płacze przy podaniu butelki.
W okolicach 4 mies jest wyraźny skok rozwojowy i dzieci niepokoją się podczas karmienia, szybko rozpraszają i potrzebują wyciszenia, czasem nawet wyciemnienia w pomieszczeniu gdzie są karmione, bo kazda rzecz jest tak interesująca, że utrudnia skupienie na jedzeniu
Julka trudno mi coś doradzić, ale pierwsze o czym pomyślałam że to może przeż ząbki? Z jednej strony może wcześnie, z drugiej każde dziecko jest inne i byc może Twoja córka już ząbkuje?
Moja córka ma problem tylko z wieczornym karmieniem. Mleko nie jest za gorące bo dostaje w temp. 37 stopni.
Dzień dobry.
Jeżeli dziecko prawidłowo przybiera na wadze, może jej to wystarcza. Zmiana smoczka na taki z szybszym wypływem też może pomóc. Może spróbować zmienić mleko, chociaż to, które Pani podaje jest bardzo dobre ale warto spróbować. Dzieci bardzo lubią HIPP.
Proszę spróbować.
Pozdrawiam