3 latka i noworodek

To jest przepiękna sytuacja i wcale nie jesteś “okropna” jesteś po prostu zmęczoną mamą, która na chwilę chciała odetchnąć. I właśnie wtedy dostała jeden z najczulszych dowodów miłości od dziecka 🩷

1 polubienie

Dzieci cudownie pokazują, że chłoną z naszej codzienności to, co dobre i troskliwe. To, że Twój synek w taki sposób zareagował, to najlepszy dowód na to, że widzi w domu bliskość, czułość, wzajemne wsparcie. On po prostu powielił gest, który dla Ciebie jest przyjemny bo nauczył się, że tak okazuje się komuś miłość.

Dokładnie , empatia uczy dzieci zdrowych sposobów radzenia sobie z emocjami i buduje zaufanie.

Dokładnie, zmęczenie to normalne, a taki gest od malucha to najpiękniejsze wsparcie

Dokładnie tak, dzieci naśladują to, co widzą, a taki gest to piękny znak, że czują się kochane i bezpieczne.

Czasami wystarczy zapytać czego potrzebuje żeby się uspokoić.

Maminko ,od tego jest forum… ile matek tyle wzorców wychowań. Ja zauważyłam ze patrzysz przez pryzmat swojego dzieciństwa, baaardzo przeżywasz niektóre wpisy , co też rozumiem bo mnie też niektóre tu chwytają rqz za gardło,raz za serce… Niech kazda się tu mama wypowiada i nie ograniczajmy ich ani siebie tutaj , każdej ma być tu dobrze :slight_smile: p.s. oczywiście jeśli któraś powiela wątki to już nie jest dobrze :sweat_smile:

1 polubienie

Sama widze jak np teraz Adusia płakała i przyszła Oleńka do niej i mówi " Ada ,Ada ,Ada" tak wiecie języczkiem strzela żeby ją rozweselić ,tak jak robiłam nieraz , ojj dzieci zdecydowanie nas obserwują- jesteśmy dla nich lustrem w koncu

Forum jest od tego zeby zapytac czy sie wygadac. Alr nigdzie nie bedzie miejsca na wyznania o biciu i znecaniu sie.
I nawet jakbym miala inne dziecinstwo to nie wyobrazam sobie pozwalac na takie zachowania. I normalizowanie tego tez nie jest ok. Pamietajcie ze za kazda krzywda dziecka oprocz rodzicow stoja tez osoby ktore na to pozwalaja, widza ale akceptuja lub udaja ze nie widza bo tak prosciej. Osoby ktore wiedza o przemocy ale ja ukrywaja powinny rowniez odpowiadac za to przed sądem.
I nawet nie chce czytac o tym ze kazdy wychowuje inaczej, bo bicie to nie jest wychowywanie !

1 polubienie

Nikomu nie zabronilam sie wypowiadac przeciez, wiec nie rozumiem o co chodzi. Ale jak tak chetnie sie wypowiadacie o karaniu i biciu to raczej nie na forum, sa od tego odpowiednie instytucje. Tam mozna sie chwalic ile dziecko stalo w kącie i ile razy dostalo pasem. Polecam.

1 polubienie

Pięknie to ujęłaś z empatią i zrozumieniem dla różnic między nami. Masz całkowitą rację: każda mama ma swoją historię, swoje doświadczenia i sposób wychowania dzieci, który wynika z wielu czynników także z własnego dzieciństwa. Forum właśnie po to istnieje, żeby się wymieniać myślami, wesprzeć, a czasem po prostu wyrzucić z siebie coś trudnego.

1 polubienie

To naturalne, że niektóre wpisy poruszają bardziej każdy ma swoje „czułe punkty”. Ważne, żeby w tym wszystkim zachować przestrzeń dla innych, nie oceniać z góry, tylko starać się zrozumieć, nawet jeśli ktoś postępuje inaczej niż my byśmy postąpil

A to jak ja mialam ciezkie dziecinstwo i ciezkie doswiadczenia zyciowe to moge bic pasem czy jeszcze nie ?

Są rzeczy, które nie powinny mieć miejsca nigdzie, a już na pewno nie powinny być przedstawiane jako coś normalnego czy skutecznego.

1 polubienie

Nie, nie możesz i to nie dlatego, że ktoś Ci zabrania, ale dlatego, że dzieci nie są odpowiedzialne za nasze cierpienie.

Twoje trudne dzieciństwo zasługuje na współczucie i zrozumienie. Naprawdę. Ale ono nie moglo by być usprawiedliwieniem dla przemocy wobec kogokolwiek, a już na pewno nie wobec dziecka kogoś mniejszego, zależnego i całkowicie bezbronnego.

Dokladnie tak. Znecanie sie i bicie to nie metoda ani forma wychowywania. Dlatego nie rozumiem dlaczego na forum dla matek czytam tak okropne rzeczy. I nic nie usprawiedliwia przemocy, ani sytuacja rodzinna ani trudne doswiadczenia.

To dlaczego niektore dziewczyny usprawiedliwiaja przemoc sytuacja rodzinna? Iloscia dzieci ?

2 polubienia

No oczywiście w pełni masz racje , ale jesli mama czuje i ma potrzebę takiego wygadania sie to niech tu pisze , przecież nie leję do krwi pasami dzieci ,tak podejrzewam. Wiki tez czyta po tym komentarze i potem swoje zachowania analizuje przez to,przynajmniej tak mysle , @Wikii prosze p Twoje zdanie w temacie toczącym sie
Sama nie popieram bicia , tez moj ojciec jak to ś.p. alkoholik, ktory to samo mial u siebie w domu a u moich dziadków i też mial swoje metody wychowania:( darcia , stanie w kacie, bicie przy innych i zero reakcji , dlatego jak widze ,ze ktoś się wydziera na dziecko czy nie daj Boże uderzy to ja jestem sklonna zrobic to samo jemu.

Czasem ludzie próbują usprawiedliwiać przemoc różnymi okolicznościami Niestety, takie usprawiedliwienia mogą być formą racjonalizacji, która pozwala uniknąć konfrontacji z problemem i zmian. Przemoc jednak nigdy nie jest rozwiązaniem, bez względu na okolicznośc

1 polubienie

Wiesz co chyba najbardziej mnie zabolało ? Sposob wypowiedzi.
Bo kazda mama czasem krzyknie a potem placze i ma wyrzuty sumienia… i o tym tu tez piszemy wlasnie zeby szukac ukojenia.
A w tych komentarzach zero skruchy ze cos sie zrobilo zlego. I teksty ze sasiedzi podziwiaja… moze mam zbyt bujna wyobraznie, moze za duzo przezylam a moze postawilam sie na miejscu tych dzieci…
Co innego jak znajoma kiedys mi napisala ze zrobila cos strasznego i dala klapsa i potem plakala pol dnia i w ofole. Widzialam ze jej zle, zaproponowalam kawe, spacer z dziecmi. Widzialam ze bardzo przezywa to ze zrobita tak jak kiedys jej rodzice. Jak w wielu domach. A ona chciala przerwac ten lancuch przemocy.
A tu ? Teksty ze to tylko klaps i przytaczanie Kamilka ze przedszkola sa wyczulone… no totalnie zero skruchy .