2 latek nic nie chce pić

Witam wszystkich, 

mój prawie dwu latek prawie nic nie pije, już tyle wszystkich kubków, butelek nakupiłam i ciągle problem, a o wodzie to już w ogóle mogę zapomnieć,że wypije. Ratujemy się mm i kakałkiem żeby cokolwiek wypił i pije to z butelki ze smoczkiem, który już jest do wyrzucenia a nowego nie weźmie. 

Poradźcie co robić?  

A konsultowałaś to z lekarzem/ jakimś specjalista? być może problem tkwi w podniebieniu / wędzidełku? i po prostu Twojemu synkowi źle pije się z innych rzeczy i w tym jest problem? Najlepiej udaj się na wizytę do logopedy bo ciężko tak ocenić co może być przyczyną. Jeśli próbowałaś różnych kubeczków/ rureczek/ słomek to problem tkwi z czymś innym tak myślę ;)

mama_kacperka a czy ten problem był pod zawsze ? czy coś się wydarzyło i przestał pić ?

u nas córka też pije mało naprawdę mało, ale też ratowałam się mlekiem przed snem . Teraz mam na nią sposób dostaje bidon jak brat i pije z chęcią ,a najbardziej zabierać mu jego bidon i pić z niego, a on woli jej więc w sumie tak lepiej nam idzie z piciem wody.

Dziecku musisz przypominać o piciu , jak najczęściej podawać. Może kup sobie kubek taki sam jak dla syna i w tedy będzie mu raźniej, że pijecie z takiego samego. 

U nas mała zależności od dnia ile pije, jednakże stosujemy bidon z rurką, jak np piję herbatę z kubka to muszę jej też dać spróbować. 

Pomyśl, czy coś się nie wydarzyło, co mogło spowodować niechęć do picia, uraz do kubka/bidona? Chodzi do żłobka przedszkola? Może tam?

Może je dużo wodnistych rzeczy typu zupa ? 

Spróbuj zmotywować go faktem, że ty też pijesz, jednak rodzic dla dziecka jest autorytetem (lub starsze rodzeństwo), mmmm ale dobra woda, chcesz też spróbować,,,

Może spróbujcie razem przygotować jakiś koktajl żeby syn miał przy tym trochę zabawy. Wodę można podawać przez jakieś kolorowe, zakręcone słomki żeby przykuły jego uwagę.

koktajl też dobry pomysł u mnie córka koktajle pije bardzo chętnie, ja dodaję do owoców mleko lub jogurt 

U mnie w sumie nie są pite koktajle ale może czas zacząć hmm

Hm, ja też nie próbowałam jeszcze z koktailem... Spróbuję, ale w sumie czarno to widzę, bo syn lubi tylko wodę.

U nas był jeden taki moment, że mały nie chciał pić z bidonu, bo wolał otwarty kubek, mimo że bidon miał już opanowany wcześniej. Kupiłam bboxa, napełniałam wodą i stawiałam dziecku po prostu do zabawy. Robił z tym bidonem wszystko, kubek latał po pokoju, co jakiś czas podchodziłam i proponowałam, żeby się napił, ale jak nie chciał to nie, dostawał z czegoś innego. Aż przyszedł dzień, że sobie z niego pociągnął i od tamtej pory nie było problemu. Tutaj więc wygrała cierpliwość, czyli coś czego mi często brakuje :D

z piciem to i u nas problem;( u starszej pomagały różne kubki co nowosć to cheć do picia;) u młodszej jest różnie raz pije raz nie;( najlepiej jej sie pije z filiżanki jak wszedzie pozalewane;( 

już z woda luzuje chciałam aby wode piła ale przy takich upałach lepiej aby co kolwiek piła;) wiec  przeciery czy kompoty poszły w ruch;) zupy też mająw  sobie wode ;) tyle z eu mnie malutka to wiecej po wylewa tej zupki jak ja karmie wiec stawiam na kompociki czy własnie przeciery

Mami_kacperka a Wy, rodzice pijecie np wodę przy dziecku? Pokarzcie dziecku że też pijecie. U nas w domu się pije dużo wody i dzieci w sumie też nie chciały pić z kubeczków, bidonów i innych takich, więc zaczęliśmy im kupować wody z niekapkiem i to im podeszło. W biedronce są takie fajne wody z ptaszkiem na etykiecie, dawniej były z postaciom dziecka, może jeszcze gdzieś takie są...

Mój najstarszy syn był tak anty nastawiony do picia, przez cały dzień w tym wieku to może szklankę albo i nie. Ani wody, ani soków, po łyczku tak popijał. Mleka dużo pił. Później mu się zmieniło i zaczął więcej pić ale nie tak że z dnia na dzień tylko dłuższy czas to zajęło. 

Inaczej ma się sprawa z chłopcami teraz, mają 2 i 4 latka i wypijają po 4 bidony.

Aniska moja pije z bidona, nawet ostatnio kupiłam na promocję w Rossmann ten Canpol babies i jets super!! 

Ale jak jemy razem śniadanie to zawsze pokazuje na kubek babci i ona musi napić się jej herbaty , no po prostu musi bo inaczej jest źle 

dawarzyH no tak bo dzieci chcą tego co dorośli :D mój jeszcze herbaty nie próbował, ale córka uwielbia spijać moje resztki bo ja zawsze zostawiam herbatę tzn nie piję do dna :)

magnolijam32 tak właśnie przy nim non stop pijemy żeby widział

a ile 2 latek wg Was powinien dziennie wypijać? Może to ja przesadzam, że pije za mało, trochę też nadrabia zupkami bo akurat to uwielbia no i owoców w ostatnim czasie też trochę je. Tylko z tą wodą problem, ale może się nauczy, spróbuje przez jakiś czas dawać mu moją wodę do picia ze szklanki , może będzie bardziej chętny :) 

To może chociaż jakieś herbaty i soki ? Jak już tak wcale nie chce pić wody 

oj u nas z piciem to katastrfa kombinuje co chwila coś nowego kubki z rurką bez rurki inny ustnik 360;) albo kompocik albo woda gotowana z mała ilością owoców ;) ale różnie to u nas idzie;(

dziś zrobiłam rzadki przecier z owoców i marchewki to posmakowało jej 30ml wypiła;) 

Moja najbardziej teraz lubi z otwartego kubeczka .to nic że większość ląduje na podłodze :D 

u nas z rana dziś awanti;/ bo chciała z kubka kawe;) no syrena ze chyba każdy słyszał;) ukoił ją taki sam kubek z woda;) ale właśnie cała zalana;) ale jaka szczesliwa;)

Witam mój syn też nie chce pić wody jedyne co mu smakuje to świeży sok wyciskany z pomarańczy lub na waciku jak myjemy buźkę w środku to sączy wodę i trochę się napiję .☺️☺️