Dziękuję za tak liczne komentarze, wysłałam póki co zapytanie do lekarza, czekam na odpowiedź od niego. Zobaczymy co lekarz stwierdzi. Faktycznie mam nadwagę w poprzednich ciążach moja waga była w normie, więc może to kwestia tego...
Trio a to też może od tego być bo jednak trochę tkanka tłuszczowa amortyzuje i np, osoby bardzo szczupłe te ruchy będą czuć szybciej
Ja chyba Ok 20 czulam Ruchy ale przypuszczam, że wczesniej nie umiałam ich zidentyfikować. Tkanka tłuszczowa odgrywa sporą rolę :) daj znać najszybciej jak się da :)
Ja sporo przytyłam w ciąży, co zapewne miało wpływ na to, że późno zaczęłam wyczuwać ruchy. Na pewno nie było to wcześniej, niż okolice 24 tygodnia.
to to widisz pewnie dlatego ruchów nie czujesz i niebawem nam napiszesz, że ruchy są
Ja poczułam pierwsze ruchy ok 20tc z racji tego że miałam łożysko na przodzie jak mi dr tlumaczyl, te ruchy na początku nie były też takie mocne przez to wlasnie, ale jeśli coś cię niepokoi lepiej skonsultować z lekarzem (możesz się do niego odezwac) albo jechać na szpital bo stres jest nie wskazany. Czekamy na dobre wieści ;)
Lekarz odpisał, że jeśli nie mam żadnych bóli, plamień, skurczy i dobrze się czuje to mam poczekać do wizyty.
To mam nadzieje ze cię uspokoił :)
Trio to dobre wieści chociaż będziesz spokojniesza na święta :)
Ja pierwsze poczułam w 18 tyg ale jestem szczupła więc lekarz mówi, że to szybciej czuć. Myślę, że na tym etapie nie ma co panikować jeśli nic innego się nie dzieje. Czasami to kwestia jednego dnia i nagle się czuje
Piszę aby uspokoić inne mamy które niepokoją się, że jeszcze nie czują ruchów. Jestem po wizycie z dzidzią wszystko ok. Lekarz stwierdził, że ruchy to nie wyścig szczurów, młoda waży 256g, więc stwierdził, że jest jeszcze malutka i mogę nie czuć ruchów. Najlepsze jest to, że dziś po wizycie już zaczęłam czuć �
Trio super wieści!
Ojej to cudownie! Świetne wieści :)
Ja przy synku poczułam ruchy książkowo w 20tc a teraz przy córeczce tydzień później, a podobno przy kolejnych dzieciach czuje się je wcześniej :) Także chyba nie ma co się zbyt wcześnie zamartwiać, każda ciąża jest różna i wszytsko zależy od organizmu :)
Wszystko zależy też od wagi mamy, osoba szczupła będzie bardziej czuła niż ta przy kości moim zdaniem, też ilość wód płodowych o tym decyduje.
Jedna mama ma malutki brzuszek a niektóre duże bo dużo wód itp. nie można patrzeć zero jedynkowo
Ja teraz z synem czulam szybciej niż z córką w pierwszej ciąży
No tak mówią ,ale nie zawsze jest tak ,że przy drugim szybciej się te ruchy czuje :) Ja w 3 ciąży czułam później :)
Tak samo poród miałam najdłuższy ten trzeci :)
I waga dziecka największa była mojej pierwszej córeczki :) Także odbiegam z wszystkim od reguły :D
Ja jestem szczupła I np pierwszy syn był bardzo spokojny w brzuszku i nie czułam.az tak bardzo ruchów jak np drugiego syna.. każda ciaza jest inna jak i te ruchy odczuwa się w innym czasie jak i ich intensywność jest różna.
Ja jestem szczupła i dość szybko poczułam. W pierwszej może też tak czułam ale wtedy nie do końca się wie czego oczekiwać czy to ruchy dziecka czy jelita.
Bardzo się cieszę, że czujesz ;) to super uczucie ;)
to tak troche jest ze czekamy jak szalone na te pierwsze ruchy :)
Ogólnie chyba mamy tak że po prostu czekamy na ruchy każdego dnia jak już poczujemy bo to jest jakaś taka oznaka że wszystko jest okej
dokładnie :) z początku gdzieś tam był ruch w jelitach i człowiek już szczęśliwy, ze to to :) ja bardzo lubię te ruchy małej. Szczególnie wieczorami, gdy sobie leżę spokojnie a ona buszuje :)