Przeglądając internet wpadłam na bardzo ciekawy wpis o ciekawostkach związanych z niemowlakami. Jedne są oczywiste inne totalnie zaskakujące. Pozwolę sobie zredagować dla was ten artykuł. :D
1) Czy wiecie, że do około 7 miesiąca życia dzidziuś potrafi oddychać i połykać w tym samym czasie? Niby nic, ja próbowałam. Spróbujcie czy dacie radę. :D
2) Dzieci zmieniają kolor oczu. To chyba każda mama wie... Proces rozpoczyna się zazwyczaj około 6 miesiąca życia dziecka i trwać może nawet do 3 lat. Są jednak również opinie, że końcowy kolor oczu dziecka można określić dopiero w wieku 6 lat. Niesłychane, prawda?
3) Niemowlęta mają więcej kości niż my, dorośli ludzie. Rodzą się z 270 kośćmi, my mamy ich tylko 206. Dlaczego tak jest ? Ponieważ np. czaszka niemowlęcia jest w kawałkach, by ułatwić wydostanie się z ciała matki, potem kości się zrastają w jedną całość.
4) Niemowlęta mają 3 razy więcej kubków smakowych niż dorośli. Jest ich aż 30 tysięcy. Są one umiejscowione nie tylko na języku ale i na podniebieniu jak i wewnętrznej stronie policzków
5) Niemowlęta z ciąży bliźniaczej mają dwa razy większe szanse urodzić się jako dzieci leworęczne niż dziecko z ciąży pojedynczej < 22 procent do 10 procent>
6) Niemowlęta mają swój akcent! Zanim zaczną mówić najpierw gaworzą z akcentem swojego języka ojczystego. W łonie matki dzieci uczą się intonacji swojego języka ojczystego! NIESAMOWITE !
7) W pierwszym roku życia dziecko potroi swoją wagę urodzeniową. Dobrze, że my kobiety nie mamy takich zdolności! ;)
8) Niemowlęta przez pierwsze 4 miesiące swojego życia nie czują smaku soli. Jest to związane bezpośrednio z rozwojem pracy nerek, które dopiero w okolicy 4 miesiąca życia zaczynają wydalać sód.
9) Niemowlęta to jedyne "dzieci", które uśmiechają się do swoich rodziców. Widziałyście żeby szczeniaczki uśmiechały się do suk? ; )
10) W ciągu pierwszego roku niemowlę zużywa średnio 2,7 tysięcy pieluszek jednorazowych. Że co?! :D Biedne my, mamy sporo do zmieniania. Niech ten jeden tysiąc zmienią tatusiowie! :D
Połowę informacji wiedziałam ;) dzieci to ciekawe stworzenia. Możnaby było napisać o wiele więcej. Ja na przykład słyszałam, że noworodki widzą w bialo- czarnych kolorach oraz ze maja zdolności wstrzymywania powietrza pod wodą.
pannaxoanna jeszcze dochodzi do ciekawostek fakt że niemowlę potrafi"wisieć" za jedną reke przez dłuższa chwile...maja tak rozwinięty system chwytny w rączkach to tez niedawno słyszałam....ale jak piszesz połowe rzeczy juz słyszałam
Zmiana koloru oczu mnie zdziwiła. Wcześniej o tym nie wiedziałam. Syn do 6 msc miał prawie czarne, później takie zielonoszare, a teraz ma 2 latka o robią się brązowe. Myślałam że te zielonkawe już zostaną a tu chyba nie.
Moje dzieci tez rodzily się z czarnym kolorem oczu. Starszy ma teraz brązowe. Ciekawe czy młodszy tez będzie miał, bo brązowy jest u nas kolorem dominujacym. Maz ma szare oczy.
Mój synek mial ciemne oczy jak się urodził i na teraz brązowe. Córka urodziła się z brązowymi oczami i się zdziwiłam jestem ciekawa czy takie już jej zostaną. Ja mam brązowe mąż niebieskie.
karolina to moja miała niebieskie kilka dni po urodzeniu a ok drugiego miesiąca zmieniły się jej na brązowe ( po mnie)...i teraz jest blondyneczką z brązowymi oczami
Nasz pierwszy syn ma niebieskie oczy, jak się urodził miał ciemne. Drugi urodzil się z brązowymi oczkami i takie mu już zostały (może zrobiły się tylko nieco jaśniejsze)
U mojego niespełna miesięcznego synka już widać przeswity niebieskiego, oczka po mamie chyba będzie miał, bo u poprzedniego syna to długo otrzymywał się czarny kolor.
Mój ma piękne niebieskie ale obstawiam że się Zmieni
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.