10 miesięczne dziecko nie siedzi nic nie robi

Mam synka ma 10 miesiecy nie siedzi nie stoi nie raczkuje bardzo sie boję dużo czytałam że autyzm że szczepionki powikłania mam różne myśli wizyta za tydzień u neurologa . Syn karmiony wyłącznie piersią nic innego nie chce jeść zęby zaciska . Dużo spi w dzień w nocy jak bym dziecka nie miała nie uśmiecha się aby patrzy nie wiem czy od szczepionek ten jego rozwój cofnoł się

A pediatra podczas szczepień nic nie mówił? Może po prostu trafił Ci się leniuszek? Spokojnie, nie ma co panikowac na wyrost. A czemu piszesz ze się cofnął rozwój? Tzn. że wcześniej było lepiej?

P.Nowal dokladnie mialam zadac pytanie jak aleksandra , czemu cofnal sie rozwoj? Czy synek wcześniej byl bardziej.ruchliwy itp. Ale u nas tal bylo ja mialam synka od a siostry pul roku starszego i czasem.tak siostra porownywala i mój synek zawsze byl ruchliwy i smial sie glosno, ciągle płakał, mial kolki i ciagle glosny, zaczal chodzić wokol mebli na 8mc raczkowal tez szybko a u synka siostry bylo inaczej malo sie śmiał…zwłaszcza glosno, rzadko plakal, spal, nie raczkowal potem jak mial ok. Roczek uwielbial s spacery w wozku a mój.nie chcial siedzieć tylko chodzić…i siostry zawsze taki spokojny a dop po 2roku tak.sie rozbrykal ze wszędzie go pełno, i teraz nadrabia;-) ciągle uśmiechnięty, uwielbia tańczyć grac na roznych instrumentach…i jest dzieckiem zdrowym, talze nie masz sie co na zapas martwic. Ja tez slyszalam ze szczepionki sa grozne ze maja taka opinie ze rozwój zanika…itp…ale mam kolezanke co brala te płatne co mowia ze to po nich tak sie dzieję i ma.synka co ma autyzm i ciągle sobie mowi ze to przez szczepionki bo jej synek byl śmieszkiem, ruchliwym…i normalnym a znowu moja kuzynka ma corke z autyzmem a pmnie brala płatnych szczepionek tylko te refundowane… Także naprawde nie ma co szukac przez co to…i wmawiac ze z synkiem jest cos nie tak…naprawde mie martw sie na zapas tylko skonsultuj sobie to z pediatra i czas tez pokaże.

A synek miał robione badania? Bo ta senność i mała ruchliwość to może też być z powodu anemii…

Kochana daj znać jak po wizycie u neurologa co powie trzymam kciuki

Nie ma co martwić się na zapas. Wizyta u neurologa powinna wyjaśnić Twoje obawy. Każde dziecko rozwija się we własnym tempie, więc może akurat Twój synek należy do leniuszków i z niczym się nie śpieszy? A jak wyglądał poród? Były jakieś komplikacje?

trudno się nie martwić, jednak nie ma co na zapas, zwłaszcza snuć takich teorii. Skonsultuj się z lekarzami, niech sprawdzą, czy wszystko ok i po prostu maluch ma swoje tempo, czy może jednak jest coś na rzeczy.

Dziewczyny poród był siłami natury normalny wywoływany bo ciąża w 41 tygodniu i 10 dni po terminie . synek prędzej wydawał mi się że więcej gaworzył uśmiechał się do nas ale to tak było przed 5 miesiacami później zaczeły mu zęby wychodzić szpital doszedł bo oskrzela chore miał . i jak te zęby zaczeły wychodzić od 5 miesiąca to siętaki cichy zrobił mając 9,5 miesiaca już zębów miał 12 i teraz kły idą 4 zęby dziecią wychodzą około 1.5 roku dętystka tak mówiła z krwi badan nie robiłam mu teraz ale badałam mu cukier czy cukrzycy nie ma i wyszło ok . dużo śpi może jest śpiochem . nie wiem albo ma ten Autyzm chociaż nie wiem czy już by było widać ?? To moje 3 dziecko więc przewrażliwiona jestem bo córki nie miały problemów po roczku chodziły zaraz a on nie siedzi , może dla tego że je na pół siedząco robiłam jak miały 4 miesiące a on tak naprawdę leży na płask

Koniecznie udaje się z synkiem do lekarza na konsultację i opisz mu to wszystko co obserwujesz.

a może ma ta anemię ??? bo jest aby na piersi nic innego jeść mi nie chce . a ma 10 miesięcy . w poniedziałek pujdę do lekarza i niech mu krew pobiorą .

Wizyta u lekarza obowiązkowa. Wszystko mu opowiedz, on powinien zlecić szczegółowe badania i konsultacje.
O poród pytam, gdyż znam przypadek gdzie dziewczynka ma stopień niepełnosprawności spowodowany trudnym porodem, powinni zrobić cc, ale się wstrzymywali i ją poddusili ;/ i teraz ma 3 latka i objawy podobne do autyzmu ;/
Ale Ty się nie nakręcaj. Jeśli synek nie chce jeść nic poza piersią to duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie mu anemia. Wtedy dziecko jest osłabione i śpiące, więc zgadzałoby się z Twoi opisem.
Koniecznie daj znać w poniedziałek co powiedział lekarz i jakie badania zlecił. Trzymaj się :slight_smile:

Na wizycie u lekarza w poniedziałek gdyby mówiła że jest ok czy coś to mimo wszystko poproś o badania lub zrób na własny koszt by wyeliminować anemie. No dziecko w tym wieku powinno już mieć stale posiłki A nie tylko pierś wiec może mieć niedobory…Ale z drugiej strony dobrze ze chociaż ta pierś chce…

Z autyzmem poczekaj, nie przypisuj to zaraz małemu bo wpadniesz jeszcze w jakąś depresję. … na spokojnie udaj się do lekarzy, pogadaj, zrób badania…przy anemi dziecko będzie spiace, bez wigoru bo mu po prostu brakuje siły na to.

Daj znać po wizycie co i jak…A póki co unikaj głośnych miejsc by mały miał spokój

Czasem może choroba spowolnić rozwój dziecka. Tzn. Po prostu dziecko się oslabi a Ty pisałaś że byliście w szpitalu. U mojej siostrzenicy tak było. Miała 10 miesięcy i zaczynała chodzić przy meblach i zachorowała. Po pobycie w szpitalu właśnie już nie chciała stawać na nóżki i chodzić. Dopiero po 2 miesiącach zaczęła
Mogą być też i te zęby powodem że mu się nic nie chce, może być anemia tak jak piszą dziewczyny. A może się też nałożyło kilka rzeczy na raz.

Nie martw się na zapas ale idź do lekarza i zapytaj o wszystko. Jak Synek nie siedzi to może warto poprosić o skierowanie do fizjoterapeuty. Pójdziesz on wszystko sprawdzi i będziesz miała fachową odpowiedź.
Wszystko może też być spowodowane anemią. Pójdź do lekarza i poproś o skierowanie a jeśli nie da to zrób sama morfologię bo koszt nie wielki. Ale myślę, że nie będzie żadnego problemu.
A jeśli chodzi o autyzm to spokojnie. Nie nakręcaj się tylko opowiedz lekarzowi o wszystkim co Cię martwi.

No ja u wszystkich lekarzy byłam pediatrów i mówili że ok . no teraz mu idą znów zęby kły może jak mu wszystkie zęby wyjdą to odpocznie bo brakuje mu ich 8 i będzie mieć koniec jak go trzymam za rączki to zaczyna dźwigać się do siedzenia . A może po prostu lubi spać moja 2 córka ma 4 lata i śpi zawsze popołudniami chociaż wstaje o 9 godzinie . a ta starsza ma 7 i wstaje o 7 mi po południu nie śpi i buszuje do 23 i wstanie sama o 7 . Cukrzycy nie ma na pewno . teraz zrobię badanie krwi i może moczu jak nasiusia mi . i w środę neurolog jak będę miała te wszystkie wyniki to będę coś wiedzieć no i teraz znów dostał katar i kaszel żeby znów oskrzeli nie miał od kąd zęby zaczeły mu wychodzić to coś mu bezprzerwy jest . A pokarm mam może treściwy no nie wiem zawsze dużo go miałam aż nie nadążał z piciem . Zobaczymy co to będzie

P. Nowak ale wizyta u fizjoterapeuty nie zaszkodzi a może Cię tylko uspokoić. Ja bym jeszcze się wybrała dla własnego spokoju. Jeśli nie masz skierowania to zawsze możesz iść na konsultacje prywatnie.
Czekamy na info pi wizycie u neurologa.

O tak, czekamy na informacje, co powie Ci lekarz :slight_smile: jesteśmy z Wami :slight_smile:

Kasia S byłam już u fizjoterapełty prywatnie i kazała iść do neurologa mówi albo cos z mięśniami albo jest nygusek poprostu badanie krwi nie robiłam jeszcze bo mały ma katar i kaszel i tak by złe wyniki wyszły ale zbadałam mocz mu i wyszło mu że ma dużo bakterii azotony przejrzystość mętną i leukocyty 30-50 nie wiem co to znaczy czy te leukocyty ma prawidłowo bo z boku pisze na kartce 0-5 no i bierze antybiotyk lekarz powiedział że jak bym nie zbadała mu moczu to by mogło doprowadzić do sepsy i mamy skierowanie na usg brzuszka czy coś z pęcherzem albo z nerkami nie ma . się wziełam i szukam przyczyn stanu mojego syna bo z lekarzami tak to jest trzeba wyciągać wszystko . Dzisiaj pani neurolog o 15 .10 mam nadzieję że tu wszystko ok będzie jednak chłopca ciężko wychować i się dziwimy że faceci bólu nie wytrzymują i stękają po prostu są tacy od urodzenia .

Hej daj znac czy wszystko ok u neurologa, nie martw sie , dobrze ze naciskasz na badania bo lekarze sa czasami olewajacy, trzymam za was kciuki i zycze duzo zdrowia

P. Nowak a jak pobierałaś mocz? Umyłaś wcześniej małego? Pobierałaś do pojemnika czy do woreczka? Jeśli z boku jest napisane 0-5 to taka jest norma a Twój Mały ma dużo ponad normę więc może ma zapalenie układu moczowego, może jakaś bakterie? Ja na Twoim miejscu albo powtórzyłabym wynik albo poprosiła pediatrę o skierowanie na posiew. Wtedy dokładnie dopytaj jak masz pobrać próbkę do badania bo jak męża siostra pobierała na posiew to musiała najpierw umyć mała, umyć później Rivanolem i pobrać środkowy mocz do pojemnika a nie woreczka. Więc o to koniecznie dopytaj. A antybiotyk masz na co? Z wynikami dobrze zrozumiałam że byłaś u pediatry tak?