1 miesiączka po porodzie - tampony

Nie bardzo wiedziałam gdzie zacząć ten temat szukałam w lupce też nic nie ma, a porada eksperta by się w sumie przydała.

A więc temat jest taki jak w tytule. Jestem 5 tyg i 4 dni po porodzie i właśnie dostałam “pierwszej” miesiączki. I tak się zastanawiam kiedy można zacząć używać znowu tamponów. Nie lubię zbytnio podpasek w szczególności w dzień z każdym ruchem wydaję mi się, że coś mi zaraz wycieknie. Wiem też, że używanie tamponów nie jest zbyt bezpieczne, ale to mi się wydaję kwestia higieny i odpowiednio częstej wymiany.
Do ginekologa wybieram się w przyszłym tygodniu na wizytę kontrolną w 6 tygodniu połogu. O ile skończy mi się okres.

A wy kiedy po porodzie zaczęłyście korzystać z tamponów? I jaki rozmiar wybrać…?

Mi się wydaje że jeszcze za szybko na tampony. Ja już nie pamiętam ale chyba po ok 6 mc zaczęłam je stosować

O matko jak długo :open_mouth:

No wszystko jednak musi się pogoic w srodku

Paula, według mnie też jest zdecydowanie za wcześnie. U Ciebie dopiero kończy się połóg, wiem, że pewnie dobrze się już czujesz, ale rana wciąż jest niezagojona. Potrzebuje dostępu powietrza, a jeśli zablokujesz w ten sposób cyrkulację to nawet przy częstej wymianie może przyplątać Ci się infekcja. Też stawiam spokojnie na 5-6 miesiąc.

Tak jak mówią dziewczyny - poczekaj, bo tylko sobie zaszkodzisz, a potem będziesz żałowała.

Będę musiała poczekać no bo co innego zrobić :slight_smile:

Paula a jak masz wątpliwości zawsze możesz się zapytać lekarza kiedy możesz zacząć stosować tampony przy wizycie kontrolnej :slight_smile: