Zrosniete wargi sromowe u niemowląt

Hej dziewczyny jestem bo wizycie u lekarza, który stwierdził u małej zrośniecie warg sromowych. Lekarz mów że jest to co raz częstsze schorzenie u niemowląt, a czemu tak się dzieje nie ma pojęcia. Dostałyśmy maść na sterydach Które mamy stosować przez 2tygodnie jesli wargi się nie odkleją czeka nas operacja. Czy któraś z was miała podobną sytuację? Jak to wygląda bo ja się zaczynam trochę martwić? 

Nie miałam tego problemu, bo mam chłopca. Jednak na razie bym stosowała maść i czekała na efekt.

Czytałam, że jedną z przyczyn mogą być chusteczki nawilżane, czy pieluchy jednorazowe, a nawet kremy na odparzenia stosowane w nadmiarze. Ja bym proponowała odstawienie też tego co się da, a mianowicie mycie pupy płatkami kosmetycznymi z wodą, a ograniczenie chusteczek nawilżanych, na pewno nie zaszkodzi to. Można by było też stać się fanką wielopielo, ale to na pewno trudniej wykonać. Ja sama nie wyobrażam sobie życia bez pampersów.

Niestety to prawda.. Trzeba tego bardzo pilnować. Ja mega tego pilnowałam. Po niemalże każdej kąpieli brałam odrobinę maści LINOMAG na patyczek i smarowałam Hani wargi sromowe. U nas na szczęście nie doszło do sklejenia. 

Teraz to pozostaje Wam stosować się do zaleceń lekarza. Mam nadzieję że uda się Wam rozgonić to maścią i operacja nie będzie konieczna. 

Ll!a z ciekawości jaka masc na sterydach dostałyście? 

Pamiętaj, że teraz bardzo ważna jest higiena sromu i krocza. Zabieg to ostateczność. 

Mam córeczkę ale nie mieliśmy takiego problemu 

Illa teraz pozostaje już tylko stosowanie maści i czekanie na efekty, oby operacja okazała się niepotrzebna. Kiedyś czytałam że sklejenie warg sromowych wystepuje przy zbyt wysokim poziomie estrogenów, rzadko zdarza się to z powodu niewystarczającej higieny.

Też czytałam jaka moze być przyczyną i piszecie o higienie ja nie uważam żebyśmy jakoś o nią nie dbały bo bardzo często zmieniam pampersy (nawet moje siostryzwracałymi uwagęczemu tak często) po każdej kupce idziemy umyć dupke no i oczywiście miejsce intymne, chusteczki to używam waterwipes więc posiadają  bardzo znikomą ilość ekstraktów dodatkowych, maści na odparzenia stosowałam tylko wtedy jak pupka była odparzona i to maści szpitalna ktora jest robiona na naturalnyvh ziołach. 

Maści jaką używamy  to Oekolp 

Ll!a to nie znaczy, że coś zaniedbałaś, czasem tak po prostu się dzieje. Teraz zwróć podwójna uwagę na mycie tych okolic. Krem jaki macie to czysty estrogen, czyli bardzo dobrze, nie jest to masc sterydowa :) 

Mamameg nie hiper tylko hipoestrogenizmu. Czyli zbyt małego stężenia dlatego te kremy podaje się z zawartością estrogenu. 

Pierwszy raz słyszę o takiej przypadłości ale mocno trzymam kciuki za to aby udalo sie to ogarnac lekami bez konieczności zabiegów 

Słyszałam ze tak się czasem dzieje i znam kilka osób ktore miały z tym probkem ale u wszystkich pomogła maść i zabieg nue był konieczny 

Kurcze gdyby nie twój watek to nawet bym nie zwróciła uwagi na to. Teraz będę uważniej sprawdzać małą. A czy to zrosniecie macie po całości? Czy tylko do połowy? 

słyszałam o tym u nas na szczescie przy dwóch corkach obyło się bez tego...

Kverve po twoich odpowiedziach juz nic nie trzeba dodawac..Tez uwazam że teraz trzeba się skupic na wiekszej higienie co nie oznacza ze wczesniej llia nie dbała o córke...i smarowac mascia

Dzięki kverve i przepraszam dziewczyny za pomyłkę, pani doktor poprostu powiedziała że przepisze maść może ja zle zrozumiałam w stresie i wielkim przerażeniu. Troszeczkę sie boje bo moja córeczka wiem że nieświadoma i bezbronna ale i tak przy operacji (zabiegu) będzie cierpiała a ja razem z nią. 

Nie mamy zrosnietych tych warg po całości.

Nie wiedziałam że takie rzeczy sie zdarzają, pierwsze słyszę 

Ll!a jeśli nie są w całości zrośniete to zabieg raczej nie będzie potrzebny. Nie stresuj się na zapas będzie dobrze :*

Trzymam kciuki. Będzie dobrze 

llia to moze obejdzie sie bez zabiegu,moze ta masc pomoze...bedzie dobrze

Chciałabym bardzo żeby zakończyło się na maści, czas i działanie maści pokaże co nas czeka dalej 

Il!a a ile czasu macie smarować ta maścią? 

ale jak Kverve wspomniła moze nie byc konieczny zabieg skoro wargi nie sa sklejone po całości....na pewno bedzie dobrze...teraz tylko pilnowac smarowania