Dziewczyny skóra się poprawiła przez weekend nawilżam kilka razy dziennie i zaczyna wyglądać ładnie. Jeżeli chodzi o pępek to skóra w nim całkowicie sie złuszczyla bez większych ingerencji przemywałam tylko wodą. Zaczynam coraz bardziej myśleć, że to mogło być przez krople sab simplex których ostatnio dużo podawałam.... Odrzuciłam je jak zobaczyłam te zmiany skórne i się poprawia. Mogę się mylić, ale tego nigdy się nie dowiem co było przyczyną. Drogie Panie ja jestem z wykształcenia dietetykiem i łatwo było mi powiedzieć kiedyś "dieta bezmleczna" co to za problem. Oczywiście łatwo powiedzieć jak Ciebie to nie dotyczy, jednak jak sama stanęłam przed tym wyzwaniem już nie jest mi tak wesoło i łatwo. Jeżeli mleka nie ma w składzie głównym to jest oczywiście możliwe jego występowanie w śladowych ilościach... Wiadomo nie trzeba zjeść całego jogurtu żeby wystąpiła reakcja alergiczne, nawet najmniejszy alergen może spowodować odpowiedź organizmu. Ja ogólnie jem wszystko bio i dla Vegan (choć te dla wegan też sprawdzam, bo mogą mieć soje). Jogurt jem ten ze zdjęcia bez laktozy i soji nie wiem czy jest dostępny w Polsce. Jeżeli chodzi o musli to tak naprawdę na każdym jest informacja, że może zawierać produkty mleczne, soje itd. Powiem szczerze, że ja trochę naginam te zasady i jem musli. Niebardzo chce mi się wierzyć, że mały ma te alergie może dlatego. Oczywiście obserwuje jak się czuje mały po zjedzeniu czegokolwiek. Jem dużo owoców i warzyw. Ciasto jak mam ochotę to sama piekę. Jem też dżemy i tylko jeden rodzaj pieczywa znalazłam który nie ma mleka, ani soji. No ciężkie życie mamy drogie mamy bez nabiału. Oczywiście dodatkowo pije wapń i jem witaminy "Pure" dla karmiących.
Bikini3 Super wiadomość, że małemu się już poprawiło! :) Przyznam szczerze, że ja sobie nie wyobrażam życia bez nabiału... chociaż dla naszych dzieci jesteśmy się w stanie wielu rzeczy wyrzec.
A propos nie widziałam nigdy takich jogurtów w Polsce :)
Ten jogurt wygląda ciekawie i kusząco również nigdzie takiego nie widziałam.Chetnie się dowiem skąd taki?:)
W lidlu maja fajne jogurty na bazie mleka roslinnego PLANTON ja dosc dlugo sie nimi zywilam a pozniej wcinala je moja coreczka tez mamy alergie na bialko mleka krowiego plus u nas jest jeszcze seler ja sama na diecie bylam ponad 10 miesiecy w tym czasie schudlam ponad 10 kg ... na zmiany skorne u nas super sie sprawdza balsam z Biodermy .
Fajnie ze u Was sytuacja sie poprawila oby juz tak zostalo i zgadzam sie w 100% bieta bezmleczna jest ciezka dieta :-(
Te jogurty są naprawdę przepyszne, produkowane z łubinu takich ziarenek podobnych trochę do fasoli/bobu. Mają bardzo fajny słodki smak, powiem szczerze, że ja bardzo rzadko jadłam jogurty mleczne wcześniej przez ich kwaśny smak.Z tej firmy są jeszcze lody i pudding oczywiście wszystko bez mleka. Niestety w Niemczech można kupić.
Super że jest już poprawa . Pozwolisz że napiszę tutaj też o swoim problemie żeby nie zakładać niepotrzebnych wątków . Mój syn na rączce wkoło szczepionki na ramieniu ma dziwne plany, takie chrostki pediatra mówi że to są drozdzaki , jakieś grzyby . W każdym razie dała mi maść i smarowalam codziennie później znikło przestałam i znowu jest . Męczymy się już długo poszłam ponownie do pediatry i mówiła żeby smarować nawet jak zejdzie bo problem jest też pod skórą . Jutro postaram się wrzucić zdjęcie . Miała któraś z was podobnie ? Czym smarować ?
pati1990 a jaką maścią smarujesz małego?
Pati 1990 - na Stany grzybiczne, drozdzaki mam super maść która tutaj poleciła mi Paulina. Możesz spróbować, jest to delikatny krem- maść
A na skórę alergiczna polecam kosmetyki z La Roshe posay - my mamy żel i krem, bardzo dobre, bardzo fajne , skóra jest taka miękka, ozywiona:)
U nas super sie sprawdza Bioderma przy alergii i AZS skolei jesli to miejsce swedzi maluszka to fajna jest ta pianka u nas skonczylo sie nocne drapanie po niej
Ja do skóry atopowej jak najbardziej również polecam biodermę, świetnie się sprawdziła. Natomiast do pielęgnacji polecam BiodermęABC. Ciężko dostać ale mają bardzo fajne jak dla mnie produkty. m.in. ABCDerm Péri-oral przy podrażnionej skórze wokół ust powstałej w wyniku działania śliny na skórę (powtarzające się tarcie smoczkiem lub kciukiem).
Na drapanie mogę polecić SPRAY PRZECIWŚWIĄDOWY Atopis. Sprawdzi się przy suchej skórze, jak i po ugryzieniu komara.
Moja córka też miała takie zmiany skórne i stosowalam aquastop do smarowania, szczerze polecam bo nam pomogło.
Ewcia a ta maść jest na receptę czy normalnie też kupię w aptece ?
Magicznypazur nam pediatra przepisała Pimafucort zapomniałam zrobić zdjęcie teraz śpi młody jak wstanie to wstawię . Mówiła też żeby smarować bepanthenem
pati1990 jeśli pytasz o Clotrimazol, to jest to maść przeciwgrzybiczna, dostępna bez recepty. Koszt około 3-5 zł.
Magicznypazur dziekuje :) na takie zmiany grzybiczne mogę śmiało posmarować młodemu rączkę ?
pati1990 wiesz, nie wiem, bo na ulotce wyczytałam, że dzieci do 11 roku życia jak już mają zastosować maść, to tylko pod wskazaniem lekarza.
Pati, myślę,że Pimafukort Wam pomoże.Siostry syn kiedyś też coś mu się taka zmiana skórna zrobiła i właśnie wypisaną mieli tą maść i super pomogła.
Sprobuj posmarować zmiany kremem nivea i n to przyklep mąkę ziemniaczana.
Patii, magiczny pazur - ja tą mascia najpierw posmarowałam A potem skontrolowalam z lekarzem...U mnie było już bardzo mocno zaatakowane że się lapalam czego mogłam...W aptece Pani zalecila tylko by smarować bardzo cieniutko..po 4 dniach bodajże poszlam na jakąś kontrolę i przy okazji pokazałam i powiedziałam o maści- to Pani doktor powiedziała, że to delikatny krem który naprawdę działa skutecznie i mogę śmiało korzystać w nagłych przypadkach - córka miała dwa lata.
Z tym że jest ta masc zwykła i Hasco, dla dzieci zalecane Hasco...I na necie pisze że przy dzieciach i osobach starszych konsultować z lekarzem- chodzi tu raczej o uczulenie na główny składnik....gdyż na forum jak czytałam to matki używają przy swoich 2,3,4 latkach bo zadne inne maści nie działają...jedna mama się wypowiadala że ona przy obu corkach stosowala gdy miały parę miesięcy....
Dla bezpieczeństwa Patii możesz skonsultować sobie z lekarzem