Zmiana mleka z 2 na 3

#mm #zmiana mleka

Szukałam w lupce ale nie znalazłam żadnej odpowiedzi.

Dziewczyny młody 13 października skończył roczek, zaczęłam mu zmieniać mleko z hipp 2 na hipp 3, gdzie po 2 było wszystko dobrze, tak jak je ta 3 to ma strasznie luźne kupki, wcześniej zjadał mi normalnie 180 ml teraz zjada 60-90 ml i więcej nie chce odwraca głowę, dziś mi zwymiotował :face_with_peeking_eye: czy zostałybyście na tym hipp 2 czy zmienić na inne mleko ale 3 ?

Hip 3 ma inny skład niż 2 więc podejrzewam, że te kupki wynikają właśnie z tego bo jelita dostały coś innego, coś nowego, ja bym albo wróciła do 2 i jeszcze trochę przeczekała albo może robić jakiegoś miksa ? Czyli że trochę 2 a trochę 3? :wink:

Poczytaj o roznicach miedzy 3 a 1 czy 2.
Przy pierwszym synu zmienialam mleka bo inna kaloryka. Teraz poczytalam i okazuje sie ze w 3 juz jest duzo ulepszaczy zapychaczy wiec zostaje przy 2. Moj syn juz max 3 razy dziennie pije mleko takze zelazo i wapn dostaje z jedzenia a witamine D suplementuje.

Może spróbuj dawać mu jeszcze 2 jakiś czas albo wprowadzać po woli czyli nie wiem 2 razy dziennie dawać 2 a raz dziennie 3 czy jakoś proporcjonalnie i zachodzić z 2 na 3 oczywiście tak żeby się cała puszka skończyła bo po co wyrzucać

Powoli musisz przechodzić :slight_smile: . Dwie butle 2 i wtedy 2 butle 3

Przy pierwszej corce jak przechodzilam na numerek wyzej to mieszalam, pol miarek 2 i pol miarek 3. I tak orzez hakis czas. A pozniej tylko 3.

Jak sie zmienia mleko to trzeba mieszac zeby nie odrazu dawac 3 tylko stopniowo zmniejszasz ilosc 2 a dajesz wiecej 3 brzuszek musi sie orzyzwyczaic :wink:

Przechodziłas stopniowo? np 1 miarka nowego mleka w połączeniu ze starym przez kilka dni, potem 2 miarki itp? Czy jakos tak nagle?

To trochę zależy ile ma maluch i ile tego mleka je.
Tutaj dziewczyny dają radę by mieszać ja osobiście chyba bym tak nie robiła ale faktycznie stopniowo przechodziła tzn jeśli je np 3 razy to 2 porcje 2 i jedna 3 przez 2-3 dni później kolejne dni 2 porcje 3 i 1 starego mleka. Jeśli to ten sam HiPP to malec powinien w miarę go przyjąć choć faktycznie między poziomami są zmiany składu i może być jakiś składnik którego nie toleruje. Jeśli tak jest możesz spróbować zmienić na jakieś inne. Ważne żeby też dać brzuszkowi czas na przestawienie się na nową mieszanke

Tak właśnie robiłam. Dwa dnia miarka 3 i 4 miarki 2, następne dwa dni dwie miarki 3 i 3 miarki 3 itd. Dziś to mi nawet już samej 2 odmawia, nie wiem co się dzieje, ani mleka ani wody pic zjadł trochę zupy, dwa biszkopty i łącznie może ze 150 ml mleka

Stopniowo , pisze o tym niżej

Może przepływ mu nie odpowiada już

Ja zostałabym na HiPP. Słyszałam od lekarzy, że to jest dobre mleko. My też je stosowaliśmy. Ogólnie u nas nie było żadnych problemów ze zmianą, ale każde dziecko jest inne. Może lepiej byłoby na początku mieszać mleko, np 4 miarki 2 i 2 miarki 3. Powoli zwiększając ilość 3.

Oj, to kiepsko :pensive: Może po prostu mu nie podchodzi ten smak :confused: zrezygnowałabym z tej trójki całkowicie na jakiś czas i jutro znów spróbowała z dwójką, a jak to nie pomoże to jedyne co to chyba konsultacja z pediatrą :frowning:

Ja bym została przy dwójce i obserwowała. Czasami się zbiegnie kilka rzeczy na raz i nie wiadomo co szkodzi. Może akurat jakiś wirus się przypałętał.

Ja słyszałam, żeby nie robić mleka pół na pół czy w innych proporcjach, w sensie np 1 miarka 3, a 3 miarki 2. Mleka te się różnią składem i kalorycznością.
Lepiej dać przez kilka dni jedną całą butelkę 3, a resztę butli w ciągu dnia 2, niż mieszać proszki.
Ale tu też co lekarz/położna to opinia.

1 polubienie

Właśnie ja też się pytałam kilku osób i pediatry i też zalecają sposób jedna porcja nowego np rano i pozostałe starego żeby łagodnie przechodzić

U nas bylo bardzo podobnie przy pierwszym dziecku… po zmianie z 2 na 3 tez zaczely sie luzne kupki i gorszy apetyt. Kolezanka, co ma corke w podobnym wieku, tez miala tak z Hippem 3 i pediatra jej powiedzial, ze nie ma potrzeby sie spieszyc z „3”, mozna spokojnie zostac na „2”, bo ona tez ma wszystkie potrzebne skladniki…ja bym na razie wrocila do Hipp 2, skoro po nim bylo dobrze, a jak wszystko sie uspokoi, to najwyzej sprobuj innej trojki (np. Bebilon albo inny Hipp). No i jakby dalej wymiotowal albo nie chcial jesc, to warto zadzwonic do pediatry.

My zostalismy długo przy 2.
Osobiście bym nie miezzala w jednej butelce dwóch roznych mlek.
Jak przdchodziliśmy z 1 na 2 to pk prostu zaczynalismy od 1 butelki 2, reszta 1. I tak parę dni. Jak bylo ok. To kolejna porxja 2 zamiast 1 itd.

Ja miałam właśnie teraz taką sytuację ale z przejściem z 1 na 2 przez kilka dni nie chciała za bardzo jeść, nie dojadala porcji takich co wcześniej i po 5 dniach się przeprosiła z mleczkiem :smiling_face: