Zmiana mleka MM

W sumie u nas w szpitalu po porodzie mleczko dla dzieci było codziennie inne…

U nas w szpitalu dawali dzieciom Enfamila , kupiłam puszkę do domu żeby było ale to mleko było strasznie niedobre i takie chemiczne .
Na początku karmiłam piersią a później jak przeszliśmy na mm to też dawałam Hippa nie było żądnych dolegliwości brzuszkowych , a mleko nawet dobre .
I na Hippie jesteśmy do tej pory .

my na enfamilu, a na początku był nan, ale nas uczulił.

U mnie w szpitalu dawali Nan sama w domu też mam Nan bo dostałam ale leży nie używane bo nie mieliśmy takiej potrzeby na całe szczęście.

Mamusie mam jeszcze do Was pytanie. Jak jest ze zmianą mleka MM z 1 na 2.
1). Czy musimy zmienić tylko numerek swojego obecnego mleka, czy można zmienić firmę na inną?
2). Czy mieszacie 1 z 2, czy od razu podajecie 2?

Zamarancza jak przechodziłam z 1 na 2 to dawałam jedną porcję mleka 2 i reszta 1 i tak stopniowo wprowadzałam 2, aż zamieniałam całkiem 1 na 2. :slight_smile:
A mleko dawaliśmy z tej samej firmy.

Zamarancza spokojnie mozesz zmienic firme mleka, tylko dawkuj stopniowo…jak jak napisala Moona, najpierw 1 butelka mm nr 2, na 2 dzien 2 butelki i tak az calkowicie wejdziesz na nowe mleczko

Ale nie mieszać mleka 1 z 2? Bo niektórzy tak robią np. 3 miarki 1 i jedna miarka 2…

Ja tak robilam tak jak mowisz, gdy wchodzilam z 1 na 2. Zmienialam na to samo mleko, od poczatku karmienia mm jestesmy na Nan. Jednego dnia jezeli robilam mleko np 150ml czyli 5 miarek mm, to 4 miarki mleka 1 i jedna miarka mleka 2. Drugi dzień 3 miarki mleka 1 i dwie miarki mleka 2. I każdego kolejnego dnia zmniejszalam miarki mleka 1 a zwiekszalam 2 az calkiem przeszliśmy na 2. Tak zalecala pediatra. Przy zmianie 2 na 3 juz tak nie robilam. Zaczelam od dwoch miarek 3 i trzech miarek 2;)

Zamarancza ja nie mieszałam mleka 1 z 2, tylko zamieniałam 1 porcję mleka 1 na 2 przeważnie rano.

Kurcze sporo opinii. Mnie zależy na zmianie mleka na inne wraz z 2, bo jesteśmy na Enfamilu, a jest najdroższe.
Muszę chyba udać się do pediatry i zapytać jak to ugryźć…

Zamarancza możesz zmienić firmę mleka. Jak zmienisz mleko na innej firmy pamiętaj żeby obserwować reakcje dziecka czy nie pojawiają się nowe brzuszka i czy nie zmieni się kupka.

Z tego co położne mówiły u nas na szkole rodzenia najlepiej zamieniać 1 miarę na nowe mleko. I tak pierwszego dnia robić mleko z 1 miarka mleka 2 a reszta 1, drugiego dnia 2 miarki mleka 2 aż będziesz robiła z samej dwójki.

Zgadzam się najlepiej stopniowo po jednej miarce zwiększać ilość nowego mleka tzn.2.
A próbowaliście Bebiko?Moja położna doradziła mi,aby zacząć karmić od tego mleka.Moja córce akurat ono służy,ale każde dziecko jest inne.

Zamarancza jak chcesz zmienić mleko na inne to ja bym nie mieszała na miarki tylko zastąpiła bym jedno karmienie innym mlekiem. Oczywiście patrzyła na reakcje jaka występuje po innym mleku. Jak jest ok to zwiększałabym dawki z każdym dniem.

Nie wiem czy dwie różne firmy mleka można ze sobą mieszać. żeby wprowadzać na miarki.

Jezeli chcesz zmienic mleko na inne to go nie mieszaj ze starym. Zrob jak mowi Moona, wprowadzaj je stopniowo, jedno karmienie nowym mlekiem na zmiane ze starym i obserwuj reakcje synka, czy nic sie nie dzieję.
Jezeli jednak zostaniesz przy tym samym mleku to rob tak jak pisałam wcześniej z tymi miarkami. Tak doradzala mi lekarka. Ja nie zmienialam nigdy mleka córce, bo od początku jej pasuje, często jest w promocji i wtedy robie spore zapasy.
Jeżeli nadal masz wątpliwości to poradz sie lekarza, zwlaszcza ze Oskar mial ostatnio problemy z brzuszkiem, nie wiadomo czy taka zmiana mleka teraz jest mu wskazana. Nadal podajesz mu te probiotyki? Co z tym Enterolem? Zmienilas na inny?

Nadal bierzemy Biogaje bo jak odstawiamy to po kilku dniach jest ostrą rewolucją i płacz. Enterol dostał tylko 2 razy i odstawiłam i nie zastąpiłam niczym innym. Póki co wszystko ok. Mały zajada w ciągu dnia mleczko i 1 obiadek. Na noc do mleczka dostaje kaszke i śpi długo bez budzenia i płaczu. W poniedziałek będę u lekarza to zapytam.
Nie próbowałam bebiko,ale na nie chce przejść. Jakiego używasz zwykłego, czy pro+?

Mamy zwykłe Bebiko.
Tylko jak mała mi ulewała to dawałam jej AR.

Zamarancza, możesz jeszcze się zgłosić do testowania mleka Bebiko Pro+.

Moona już tam napisałam czekamy na informację ;]

Zamarancza mi doradczyni laktacyjna mowila zeby tak mleka nie mieszkac, a to dlatego ze mleko 1 i 2 mają inne wlasciwosci, inna watrosc kaloryczna, inna ilosc witamin itd…powiedziala ze rzeczywiscie tak sie robi…ale ona nie poleca i powiedziala ze jesli chodzi o zmiane mleka na inna firme to robic tak jak napisalam i pozniej zmiana z 1 na 2 tez tak…no nie wiem pisze co uslyszalam :slight_smile: