No własnie.. Najprędzej konsultować z lekarzem. Jeżeli coś niepokoi to nie ma co zwlekać
Położna mnie wyczulala że zielona kupka i gorączka to konsultować z lekarzem od razu.
Wyglada mi to na alergię, ale jeśli to nie to, to może poprostu dojrzewa układ pokarmowy.
Hm to moze rzeczywiscie przez ten uklad pokarmowy dojrzewajacy, skoro przybiera na wadze i miesci sie w normie, a lekrz mowi ze wszytko okej i badania tez wyszly dobrze. Mozesz jeszcze skonsultowac sie z innym lekarzem , moze on cos innego powie
Ja myślę,że wszystko się unormuje i nie masz większych powodów do zmartwień.Skoro po konsultacji z padiatrą , według niego jest ok to możesz trochę odetchnąć.Czas zrobi swoje i będzie lepiej.Myśle,że po rozszerzeniu diety nastąpi poprawa i kupki będą "ładniejsze".
Sluz w kupce czesto swiaxcz o nietolerancji pokarmowej. Obecnie nie zaleca sie odstwiania potencjalnych alergenow na zapas, ponieważ wlasnie wowczas moze wytworzyc sie alergia na dany skladnik. Jesi podejrzewasz nietolerancje laktozy polzeca zrobic test kerrego
Marzena a gdzie się taki test robi ?
Oo nie wiedziałam o takim sposobie co to za test kerrego nie slyszlaam o nim nigdy wcześniej
To pomiar pH stolca, badanie tylko prywatnie można zrobić, bo nie jest refundowane. Ale u takich maluszków to nie jest zbyt miarodajne bo tego enzymu jest jeszcze zbyt mało.
Kverve a od jakiego wieku taki test byłby dobry ?
Czyli nie ma sensu robić go u 2 mc dziecka bo ja u swojej córeczki podejrzewam?
U noworodków przez pierwsze 6 miesięcy jest upośledzone trawienie cukrów, wynika to z niedojrzałość układu pokarmowego. Więc test prawdopodobnie wyszedł by pozytywnie, i wskazywał na niedobór laktazy. Jeśli są objawy to przeważnie wystrarcza podawanie Delicolu lub Kolzymu do każdego karmienia. Po jakimś czasie wszystko się normuje :)
Czyli po 6msc można już zrobić gdy jednak nic innego nie pomagało
Gugia,tak , można.Jeśli nie widzisz innej możliwości a czujesz ,że to badanie odpędzi niejasności to tak.Najcześciej te problemy wynikają z niedojrzałości układu pokarmowego, trawiennego u z czasem samo mija, więc cierpliwości nigdy w nadmiarze ;)
Moniczka ja to bardziej z ciekawości bym zrobiła niż z obowiązku ;) jak synek skonczy 6msc to zrobię, żeby zobaczyć czy wszystko ok
Dobrze wiedzieć że teraz to bez sensu bo już się zastanawiałam czy nie iść do pediatry i poprosić o skierowanie.
Ja bym zdążyła temat mimo wszystko u nas pojawiały sie zielone kupy po mm typu ha i podobno to jest normalne grudki podobno tez moga wystąpić gdy ogólnie dziecko je mleko modyfikowane ale zawsze pani doktor nam zaznacza ze gdy w kupie zaczyna pojawiac sie sluz co gorsza krew nalezy to skonsultowac i szukac przyczyty bo nie jest to naturalne
U nas jak przeszliśmy na mleko ha kupy zrobiły się zielona i śmierdzące
Jeśli oprócz tego że kupa ma inną konsystencję nic się nie dzieje nie wprowadza się żadnego leczenia, testów też się nie wykonuje, bo to tylko niepotrzebny stres dla dziecka. Układ pokarmowy cały czas dojrzewa i wszystko się zmienia łącznie z przyswajaniem pokarmów