Zasiłek, urlop macierzyński

Patrzyłam już na pacjent gov :) 

A wiecie kiedy wyplacaja pieniazki? 

Ja nie mam tego problemu, bo pracuję w większej firmie i od niej dostaję wynagrodzenie w całości. Ale może tu znajdziesz odpowiedź: https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/opis-spraw-zasilki/-/publisher/details/1/jak-uzyskac-zasilek-chorobowy-z-tytulu-niezdolnosci-do-pracy-w-okresie-ubezpieczenia-chorobowego/221637

Patrzałam już na wielu tych stronach. 

Zwolnienia są już moje 3 na internetowym pacjencie. 

Doszło pierwsze na początku stycznia ale najwidoczniej mają spóźnienia z wypłatami 

Tutaj możesz poczytać o różnych formach, które przysługują osobom po ciąży: https://kadrywpigulce.pl/powrot-z-macierzynskiego-a-ochrona-przed-zwolnieniem-2/

Pracodawca ma obowiązek z mocy prawa przedłużyć umowę kobiecie w ciąży do dnia porodu. Wyjątkiem jest umowa na zastępstwo i umowa o pracę która kończy się przed 12 tygodniem ciąży no i oczywiście umowa zlecenie. 

Mając umowę do dnia porodu należy się zasiłek macierzyński i rodzicielski (w sumie 52tygodnie). Jest to 80% wynagrodzenia, które jest obliczane jako średnia z ostatnich 12 miesięcy pracy u danego pracodawcy. Jeśli pracowało się krócej niż 12 miesięcy to średnią wylicza się z tych przepracowanych miesięcy.

No i oczywiście kobiety w ciąży nie można zwolnić. Chyba że jest to zwolnienie dyscyplinarne. 

A jeśli chodzi o załatwienie samego zasiłku macierzyńskiego to robisz to przez pracodawcę. Zgłaszasz mu kiedy urodziłaś i on wysyła wszystko do ZUS.

Oczywiście że przysługuje ci zasiłek macierzyński nawet jeśli by cię zwolnili przed ciążą i była byś bezrobotna to dostałbyś pieniądze z urzędu 1000 zł przez rok. Po urodzeniu musisz napisać wniosek o udzielenie ci urlopu macierzyńskiego podpisać wysłać pracodawcy on to do ZUS przekazuje . Ja tak miałam

Dziewczyny jestem w podobnej sytuacji, umowa przedłużona do dnia porodu. Czy to co pisaliście tam niżej jest nadal aktualne czy wypadałoby poszukać nowych informacji? Pozdrawiam