Ząbkowanie (?) - 3 miesięczne dziecko

moj synek od 3 miesiaca ma biale dziaselka na dolnych jedynkach tez sie slini i go bola dziaselka w tym miejscu gdzie sa biale, bierze wszystko co sie da do buzi nawet siedzac na kolanach u mnie siega glowa do podpurek fotela i je gryzie, niekiedy nawet niema apetytu badz woli jedzenie podawane lyzeczka bo ma cos zimnego na dziaslach i juz jest spokoj. Dobry tez na zabkowanie przy bolach dziaselek jest zel Dentinox bo wnaszym przypadku znany Bobodent nie dziala i dziaselka dalej bola

Zaopatrzyłam się również w Dentinox, tak już na zapas:)

Tak to normalne, często dzieci zachowuja sie tak już około nawet 2 miesiaca tak jak moja córeczka. A ząbki wychodza bardzo długo i konica nie widać. Od 2 miesiaca jej szył a pojawiły się dopiero jak miała 8 miesięcy , Teraz ma 10 i ma nadal 2 i cały czas ja dziąsełka swędzą.

Mogą to być tkz. Perełki Zębowe zwane Perłami Epsteina, czyli najprościej mówiąc torbiele listewki zębowej - drobne zmiany na dziąsłach, przypominające białe grudki, jest to nagromadzenia tkanki nabłonkowej zlokalizowane po obu stronach szwu łączącego podniebienie twarde. Często bywają nie zauważone, gdyż ulegają samoistnemu złuszczeniu w okresie noworodkowo-niemowlęcym.

Moja córcia ma 4,5 miesiąca, a ślini się od 3 i nic jeszcze nie ma. Za to znajomych córcia ma ząbek od 3,5 miesiąca

Mój synek zaczął się ślinić bardzo szybko ( około 2 miesiąca ), a ząbki dopiero wyszły około 10/11 miesiąca.
Długo na nie czekaliśmy, ale potem wyszły 4 na raz.

oczywiście, że mogą ją dziąsła swędzieć. Młodszy miał 3 miesiące jak pod skórą można było wyczuć ząbek, ale przebił się dopiero na 6 miesięcy. Podawaj jej schłodzone gryzaczki i masuj dziąsełka.

Moja mała śliniła się i śliniła intensywnie tak od trzeciego miesiąca i właśnie w dniu kiedy skończyła te 3 miesiące zobaczyłam lewą dolną jedynkę :-)! Ślini się nadal a innych zębów na horyzoncie brak, ten solista siedzi tak samotnie już ponad 4 miesiące.

Ślinienie u noworodków jest zwiastunem pojawienia się pierwszych mlecznych ząbków. Jednak nie zawsze ślinotok od razu poprzedza ząbkowanie.
Nadmierna produkcja śliny uniemożliwia wnikanie drobnoustrojów z różnych przedmiotów, które dziecko bierze do buzi, ułatwia trawienie pokarmów, nawilża śluzówkę jamy ustnej i gardła.

I u nas pierwsze dwa zabki przebiły się jak synek skończył trzy miesiące. Synek jeszcze nie umiał korzystać z gryzaka, ale dziasełka smarowałam mu żelem na dziasła DentinoxN. Można też smoczek schłodzić w lodówce.

Wzmożone ślinienie oraz wzmożona ochota na gryzienie może być objawem ząbkowania,jednak nie jest to regułą. Często możemy się nabrać na ślinienie ok.4 miesiąca życia, bo od tego momentu zaczynają intensywnie pracować gruczoły ślinowo ( ślinianki). Proces ten dotyczy każdego dziecka i niekoniecznie związany jest z ząbkowaniem.

Nie ma reguły na to kiedy dziecko zaczną zamkować. Są dzieci, które już w połowie pierwszego roku życia mogą pochwalić się 8-10 ząbkami, są i takie, które zaczynają ząbkować dopiero po pierwszych urodzinach. Ząbkowanie to proces dojrzewania a nie wyścigi. Przeciętnie im później wyrżną się ząbki, tym będą lepiej zmineralizowane i mocniejsze. Do półtora roku powinny pojawić się pierwsze wszystkie jedynki i dwójki, a do polowy trzeciego roku życia wszystkie zęby mleczne. (Zaznaczam, że opóźnienie lub przyspieszenie tego czasu o sześć miesięcy mieści się w granicach normy). Badania wykazały, że zazwyczaj pierwsze zęby mleczne szybciej wyrastają u dzieci, które urodziły się z dużą masą urodzeniową, były długo karmione naturalnie.

Pojawienie się pierwszego ząbka to dobry powód, żeby pożegnać nocne karmienie - oczywiście po uzgodnieniu z pediatrą. Słodkie mleko oblepia zęby i sprzyja powstaniu zmian próchniczych. Nocą wydziela się mniejsza ilość śliny, która zmniejsza zakwaszenie w jamie ustnej i przez to działa ochronie. Jeżeli na żabkach pojawi się kropka - biała lub ciemna, jak najszybciej należy udać się dzieckiem do stomatologa. Mleczaki są słabo zmineralizowane, czego efektem jest szybko rozwijająca się próchnica

Bolesne ząbkowanie to dopiero koszmar dla dziecka i rodzica

Przeciskanie się zębów przez otwory kostne przypomina przepychanie jabłka przez dziurkę wielkości cytryny. Korona zęba jest szersza niż szczelina w szczęce. Kiedy zatem zaczyna wyrastać ząbek, maluch może odczuwać rozpierający ból szczęki. Do tego napór zęba na tkankę kostną i łączną może wywołać niewielki stan zapalny dziąseł, przez co mogą one być nadmiernie tkliwe stąd czasem płacz np. Podczas ssania.

Jest dużo sposobów umierających dolegliwości związane z ząbkowaniem:

• podanie schłodzonego gryzaka z wodą. Zimno nieco znieczula dziąsła. Dobrym sposobem w przypadku karmienia dziecka butelką jest schłodzenie smoczka os butelki przed karmieniem. Nie wkładjamy gryzaków do zamrażarki, aby nie doprowadzić do krwawień z dziąseł dziecka.

• masaż dziąseł palcem lub silikonową szczoteczką z wypustnami co ukoi swędzenie.

• smarowanie preparatami na ząbkowanie. Pomaga zwłaszcza przed karmieniem albo snem. Żele mają także działanie przeciwzapalne więc zapobiegają rozwojowi bakterii oraz przeciwbólowo.

• podanie leków przeciwbólowych. Po konsultacji z pediatrą można zaordynować doustnie lek przeciwbólowy.

Sorry za błąd literowy- uśmierzający a nie umierający :slight_smile:

mariczka bardzo dobrze opisałaś sposoby uśmierzające ból podcas ząbkowania. U nas maść i gryzaczek wystarczały.
Mój synek i tak bardzo dobrze przechodził ząbkowanie, bo nie był bardzo marudny.

Beatko szczęściara z Ciebie i Twojego synka, że pojawienie się ząbków nie było traumatycznym wydarzeniem w Waszym życiu :slight_smile:

Ja nawet nie zauważyłam kiedy wyszła mojej małej pierwsza jedynka i mam nadzieję, że podobnie będą szły pozostałe ząbki.

Niektóre dzieci ząbkowanie przechodząca prawie bezboleśnie, niestety większość odczuwa ból.
To tak jak dorośli i wyżynanie się ósmek. Mnie bardzo bolały, zdarzało się, że musiałam wziąć antybiotyk bo wdawał się stan zapalny.

U nas też w miare spokojnie synek przechodzi ząbkowanie. Ja tez nie wiem kiedy wyszły pierwsze zabki, bo synek nie gorączkował, nawet nie był marudny.
U nas właśnie taka szczoteczka teraz bardzo się sprawdza.