Ewcia88 ja też rodzę w maju !
I tak zaczęłam powoli czytać czy ja na pewno wszystkiego potrzebuje… Śpiworek też dołaczyłam do wyprawki, ale skoro będzie już cieplej to może zostawię to na późniejsze zakupy. Pościel może też zamienie na komplet kocyk plus płaska poduszka. Po przeliczeniu wszystkiego wyszło mi ok. 1000 zł, a jeszcze trzeba doliczyć wózek, fotelik itp…
Igaszka najlepiej mieć minimum dwa komplety pościeli. Jeśli np dziecku w środku nocy przecieknie pampers to powinnaś mieć coś na zmianę ;-).
A roźek warto mieć jak się nie przyda to trudno. U nas to super sprawa bo Natan jest ruchliwy mocno i rożek dużo pomaga. Teraz Natan ma 4 miesiące i trochę rzadziej go używamy ale nadal używamy ![]()
Ta markę lidlowskich ubranek mozna zamawiać w niemieckim lidlu. Tylko ze trzeba mieć kogoś na terytorium Niemiec do.kogo przyjdzie. Ja rożek kupiłam stwierdzilam ze jak się nie przyda to trudno. Wydaje mi się ze ja na wyprawke wydałam duzo wiecej pieniedzy niz 1000 złotych. Dzisiaj wlasnie skonczylam ja kompletowac.
Ja to nawet nie liczyłam ile wydaliśmy na wyprawkę - może to i lepiej
Ale na rzeczach typu fotelik czy materac nie oszczędzaliśmy. Dla mnie jednak ważne w czym dziecko jezdzi i na czym śpi.
No tak - jeśli chodzi o materacyk i fotelik to oczywiście niczego tutaj nie uwzględniałam. Raczej ta kwota to tylko same tekstylia ![]()
Fotelik, wózek czy łóżeczko i materac wiadomo że muszą być dobrej jakości i nie ma co oszczędzać ![]()
My znaleźliśmy bardzo fajny materac w super cenie ale z polecenia wiedziałam że będzie dobry i jest ![]()
Fotelik dostałam od przyjaciolki. Wiec to mi odpadło. Ale na materacyk tez nie oszczedzalam. Chociaż widziałam dużo tanszych. Zobaczymy za jakieś 3 tygodnie jak będzie córki pasować.
Było już kilka wątków na ten temat. Jeśli chodzi o produkty do higieny to polecam aptekę internetową gemini. Mają większość potrzebnych rzeczy dla maluszka. Ubranka ja kupowalam w pepko sa taniebi jakościowo w maile dobre. Okazyjnie można dostać super rzeczy w Lidlu. Najlepsze z biologii bawełny.
Kinga666 a jaki to materac, jeśli mogę spytać?
Igraszka fakt było sporo wątków ale bardzo cięzko w kazdym wyłapac konkretne firmy i modele. Ja miałam wszystko e Excelu spisane dzięki temu łatwiej było mi robić zakupy i odznaczać co już mamy a co jeszcze zostało. Tak więc ode mnie
Materac- polecam z Hevea mają atesty i są na prawdę świetnej jakości jedne z najlepszych na rynku. My Mamy lateks z lateksowaną matą kokosową.
Ubranka - sporo miałam z ciuchlandu Nest, George ekstra jakość i faktycznie rozmiar 50 i 56 był malutki w odrożnieniu od sieciówek, Pepco mielismy kilka sztuk dl amnie jakość marna a jednak mój synek długo chodził w najmniejszych rozmiarach, mimo że każdy mówił że dziecko szybko wyrasta. A i radze kupić kilka sztuk w rozm 50, bo dziecko zaraz po porodzie nawet to niby 56cm jak mój mały topi się w wiekszści tych 56, musieliśmy długi czas podwijać rękawki. Cudne rzeczy mają w Lidlu i stosunkowo niedrogo, według mnie warto kupić te Lidlowe zamiast z Pepco bo cena tylko odrobinę wyższa a jakościowo przepaść, KIK wg mnie też słabe wykonanie. Polecam tez H&M mamy od nich ogrom ubranek , jedyny ich problem to rozmiarówka mój synek rozm 56 od nich zaczął nosić ok 4miesiąca życia, więc nie trafiłam z rozmiarami bo nie wiedziałam tego co wiem teraz, że rozmiary są duuże. Sporo bodziaków mieliśmy ze Smyka z prązkowanej bawełny, też były rewelacyjne,
Łóżeczko dostawne w sypialni na poczatek mieliśmy ChiccoNext2me - dla posiadaczy mini sypialni , chcących spac z dziecmi super opcja
Pościel- nie polecam i nie jestem zwolennikiem Minky, gdyz minky to poliester a jednak warto wybierać dla maluszków materiały naturalne. My używalismy 100% bawełnianych kocyków różnej grubości w zimie i chłodne miesiące, w ciepłe pieluszki bambusowe i kocyki z jednowarstwowej bawełny delikatnej i cienkiej. Sporo tego ale mamy tak :
*Zaffiro Womar kocyk kosztuje ok 30zł a jest 100%bawełniany i cieplutki (śliczne wzory, dostępny na allegro)
*Kocyk Tkany z Poofi i z Colorstories również tylko bawełna
*Kocyki innych firm bawełniane a w zasadzie to kawałek obszytego materiału na cieplejsze dni jedno i dwuwarstowe
*Pieluszki bambusowe 100% włókna bambusowego Texpol , Poofi, Lullalove (musisz patrzeć na skład niekiedy jest to 50%bambusa a 50%innego wsadu co zmniejsza działanie bambusowe, czyli chłodzące i pochłaniające promienie uv w lecie)
Śpiworki i rożki - dostałam od siostry nie użyłam ani razu, wolałam kocyki do przykrycia a rożki do trzymania wydawały mi się mega niewygodne
Poduszka Fasolka z Motherhood do karmienia - wybawienie, brałam ja nawet na wakacje i podróze, bo dużo łatwiej było mi z nią karmić. W obecnej ciązy kupiłam też Kurę babci Dany ![]()
Fotelik - tylko po testach zderzeniowych, z atestami, ni ebędący tylko kompletem 3w1 od wózka. Bardzo dobre foteliki to m.in Kiddy, Cybex, z niższej pólki cenowej ale tez ok Maxi Cosi i jeszcze kilka innych, polecam Ci Blog Isiemgwiazdek- specjaliści w temacie, po przeczytaniu kilku wpisów na pewno nie kupisz badziewia ![]()
Większośc wyprawki kompletowałam w Gemini jak większość dziewczyn, choć prawdę mówiąc ceny 2 lata temu mieli duuużo niższe teraz niekiedy niektóre artykuły mi bardziej opłaci się kupić w Rossmannie ze znizką 10% niż tam. Dlatego zawsze porównuj ceny zapakuj koszyk na Gemini (mają najwiekszy wybór to jest fakt) i np melissie czy innych tańszych i zobacz róznicę.
Pieluchy - u nas najlepiej sprawdziły się z jednorazówek Pampers Premium Care w innych zawsze coś było nie tak
Nie wiem co jeszcze z konkretów by Cię interesowało a nie chcę zaśmiecać i spisywac wszystkiego z nazwy więc jak cos to pytaj ![]()
ręczniczek kąpielowy- Zwoltex ciut mniejszy był na start i później jeszcze dokupiłam w Pepco, mniej mięciuki ale za to większy, najlepiej kupować jak najwieksze z kapturkiem bo będa na długo a i fajnie owinąć sobie malucha i miec jeszcze kawałek materiału do manipulacji i wycierania.
Jeśli chodzi o wcześniejsze zapytania to ja zwracam uwagę na składy rzeczy tak jak wspomniałam z pościela i kocykami, nie wydałabym 300zł na komplet pościeli z minky które nie oddychają, bo według mnie to mija się z celem ale jestem w stanie wydać stówkę na kocyk z bawełny 100% tkany i wyglądający przeslicznie.
Gadżeciarą trochę jestem nie ukrywam i lubię ładne rzeczy ale też slepo nie podażam za tym co drogie i niby ekskluzywne bo mozna z powodzeniem znaleźć tańsze zamienniki w większości przypadków.
Teraz czekając na kolejne dziecko juz mam doświadczenie co się sprawdziło i co lubiłam, czyli np na początku pajace i bodziaki kopertowe, dostaliśmy jakieś śpiochy, kaftaniki i dziwne rzezy i od razu poszły do pudła.
Teraz tez już wiem co się sprawdziło i jestem w stanie zapłacic za coś więcej bo wiem, że bedzie uzywane czesto albo non stop a z innych rzeczy rezygnuję kompletnie.
Co innego dla kazdej z nas tez jest wygodne jak choćby te rożki ja uzywałam tylko w szpitalu szpitalnego a w domu w ogóle. czasami moja mama wzieła małego w rożku i tyle go uzywalismy, pewniej czułam się trzymając małego bezposrednio, tym bardziej jak się wiercił a Kinga widzisz np lubiła w rożku dlatego tutaj tez nigdy w 100% nie doradzimy bo możesz mieć całkowicie odmienne odczucia na temat tej samej rzeczy i to wszystko wyjdzie dopiero “w praniu” ![]()
Agn ja tez kupiłam materacyk z hevea. Tylko ze cały lateksowy.
Co do ubrane to wydaje mi się ze lidlowskie ciuszki są jeszcze większe w rozmiarowce niż te z h&m. Tak jak robiła wyprawie i porównywałam to lidlowskie body z bo bawełny 50-56 były niemal identyczne jak hm 62.
Ja kucyki tez kupiłam w 100%bawelniane tak samo jak reczniczki.rożek kupiłam tylko jeden. Zobaczyłam czy będę ogóle z niego korzystała. Wyprawke z kosmetykami pielegnacyjnymi zrobiłam teraz. Akurat w rossmanie jest promocja 2+2.
Fotelik mam z maxi cossi. Wózek kupiłam z bebetto. Gdyż stwierdzilam ze stosunek jakości do ceny jest dla mnie ok. Tym.bardziej ze już miałam okazje nim.jeździć i był wygodny.
Wczoraj dokupilam tez nawilzacz powietrza. Mała rodzi się za trzy tygodnie a przez okres grzewczy powietrze w domu suche.
Tak.naprawdę zrobiłam Wyprawke myśląc co może się przydać ale nie każdy pomysl zrealizowalam. Stwierdzilam ze niektóre rzeczy można spróbować kupić chwile później jeśli uznam.ze rzeczywiście będą potrzebne.
A tak właściwie to ile kocyków będzie potrzebne? Jeden mam dziany bambusowy z Lullalove i jeden z minky. Zastanawiam się czy wystarczy, czy jeszcze dokupić jakiś.
Ja mam 3 . wszystko pewnie zależy od tego czy bedziesz używała np. Rozka. Czy tez nie. Ja wyszłam z założenia ze nie kupuje za dużo w razie czego sklepy są blisko i Maz albo przyjaciółka dokupia. Myślę ze czasami warto niektóre rzeczy odpuścić i zobaczyć co tak naprawdę nam się przyda. Dziewczyny pododawaly różne listy Wyprawkowe ale tak naprawdę co niezbędne dla jednej mamy dla drugiej jest całkowicie nie potrzebne. A bez sensu wydawać pieniezkow na cos co później się nam nie przyda.
Agn_kaw tez tak samo jak Ty robie sobie tabelkę w Excelu, bo lubię mieć wszystko poukładane, zresztą tak mogę przejrzeć swoje wydatki. Tez jestem fanka Poofi i juz od dawna mam na oku kocyki bawełniane ![]()
Poduszkę do karmienia tez chce z La Millou Kurkę, bo nie dość ze jest praktyczna to i ładna ![]()
Fotelik kupuje Kiddy i tez byłam na tym blogu osiem gwiazdek, ale nie mogę się jakoś tam odnaleźć. Jednak stawiam na bezpieczeństwo, a z racji tego że wolę kupić nowy to już wolę zainwestować aby było dla następnego Maleństwa.
To moja 1 ciąża i wszystko robie " po omacku" ![]()
Jak na razie sugeruje się tym co piszą inne mamy i moje koleżanki
czytam tez różne artykuły.
Rożek chce kupić jeden - chyba też z Poofi. Myślę że jeden rożek będzie dobry chociażby dla mamy, albo dla męża, który jest mocno przewrazliwiony ![]()
A co sadzisz o takich otulaczach, które opatuja dzidzie?
Moim zdaniem z takim otulaczem to się możesz narazie wstrzymac , z tego co się orientuje to nie jest mały koszt, początkowo można dziecko owinąć kocykiem, a nie wszystkie dzieci lubią być tak ciasno opatulone. Nasz synek to nawet od razu po porodzie nie chcial w rożku leżeć, z kolei córcię to czasem uspokojało, ale otulaliśmy ja kocykiem lub pieluchą bambusową i było ok i to też max 2 tygodnie, a później też chciała być na wolności ![]()
Hmm, to może faktycznie się na razie wstrzymam z kolejnym kocykiem. Rożka nie będę używać, ale dziecko będzie spało w otulaczu.
W temacie kocyków to jest promocja na Pulp Bamboo -20% na wszystko z kodem SWIETA2017 ![]()
Igaszka - ja mam fotelik Kiddy
Jeszcze co prawda nieużywany, ale póki co jestem mega zadowolona, że zdecydowałam się akurat na niego - a dylematów przy wyborze fotelika miałam całe mnóstwo ![]()
Igaszka niestety już nie jest dostępny. Ale zależało mi żeby to był gryka/kokos
Kupiłam go na allegro za 104zł dokładnie
Kinga a czy to nie w materacu grypa kokos lubią często pojawiać się robaki? Nie mogę odszukać tego artykułu, a w nim dziewczyna opisywała że, aczęło się od drobnych krostek, była pewna że to ukąszenia komara albo uczulenie a okazało się że robaki, ale skoro już taki kupiłaś to i tak już zz późno. Dla bezpieczeństwa dziecka sprawdzaj go od czasu do czasu
Jesli jest zle przechowywany to podobnonmoga pojawic sie te robaki. Tylko szczerze mowiac znam pare osob i u zadnej robakow nir bylo.a materace gryka kokos sa napewno tansze od tych lateksowych.
Ja w te robaki nie wierze
Gdzieś czytałam że te robaki najczęsciej pojawiają się w starych materacach które przechowywane są bardzo długo w wilgoci.
Nie oszukujmy się, produkty dla dzieci zawsze są dokładnie sprawdzane i jeśli kupujemy ze sprawdzonego źródła to nie ma mowy o robakach.
U nas w rodzinie i u znajomych wszyscy mają materac kokos gryka i o robakach nie słyszałam a dzieciaków sporo się ostatnio urodziło :-).
A materac szczególnie dla noworodka musi być twardy. Dlatego właśnie nie było dla mnie nawet innej możliwości, materac musiał być z gryką. Z resztą moja szwagierka skończyła fizjoterapie więc też u niej duż się dowiedziałam. No i fajne jest to, że kiedy dziecko zaczyna już chodzić, wtstarczy odwrócić materac na strone z kokosem i już mamy pomoc w tych pierwszych kroczkach a dziecko od razu ma masaż nóżek ;-).
Dopiero kiedy Natan będzie już chodził ładnie pomyślę nad zmianą materaca ale też będę szukać vzegoś twardszego.