Córka wybiera się do 1 klasy. Co kupić na wyprawkę szkolna?
Może warto zapytać wychowawczyni
z pewnością podadzą Wam listę, ale oprócz książek takie niezbędniki typu zeszytu, piórnik , worek na w-f, buty do ćwiczeń i strój do ćwiczeń, blok kolorowy, farby, plastelina :D no wszystko co potrzebne tak naprawdę zawsze do szkoły :)
Hej ten temat przerobiłam w zeszłym roku z Synem może pomogę :) Piszę oczywiście jak było u Nas, u Ciebie może być całkiem inaczej :)
Książki i ćwiczenia dostarcza szkoła. Dla Syna miałam zeszyty 16 kartkowe w kratkę oraz w 3 linie, zeszyt do religii oraz do języka- u Nas angielski. Jedynie do religii musieliśmy kupić ćwiczenia, ale to katechetka/katecheta decyduje.
Kapcie z białą podeszwą u Nas były wymagane. Plecak/tornister, worek na buty. U Nas w 1 klasie dzieci nie przebierały się na WF, ale od 2 klasy biała koszulka i spodenki sportowe w osobnym worku.
A co do przyborów na pewno: gumka, temeperówk, teczka z gumką, nożyczki, klej, ołówek(dzieci w 1 klasie piszą ołówkiem, jeśli córka średnio umie trzymać ołówek, kredkę w odpowiednim układzie polecam ołówek trójkątny), kredki ołówkowe, pastele, bambino, plastelina, bloki białe- rysunkowy i techniczny, kolorowe takie same, wycinanki, farby plakatowe jak i te małe zwykłe, pędzelki i kubeczek na wodę do farb.
Polecam od siebie naklejki z imieniem, nazwiskiem i klasą dziecka :) Zamawiam na allegro zawsze i sprawują się super oraz okładki na książki. Książki trzeba zdawać. Jeśli będzie zalana, podarta, podniszczona to wtedy płaci się za nią.
U nas w lipcu była kartka od wychowawczyni co dokładnie zakupić. Zdecydowaliśmy się na zakup pudeł które później był w klasie, i tak były wszystkie przybory aby dzieci nie musiały ich nosić :)
Może coś pomogłam ♥
Pozwolę sobie wrzucić foto listy którą dostaliśmy od Pani.
W niektorych szkolach sa listy na stronach internetowych warto tym sie sugerowac, co szkola to inny wymog;)
U nas bylo zalecenie aby najlepiej pisac w zeszytach a4 wiec jesli takie znajdziesz warto kupic kilka sztuk;) w ciagu roku nie zawsze bylo latwo je znaleźć ;)
Farby plasteliny kredki to tez bylo potrzebne ale umiarkowanie schodzilo plastelina w zasadzie byla cala nie uzyta, ale zadazaly sie dni gdzie w ciagu roku bylo cos trzeba przyniesc kolejnego dnia;) np. Korek po winie;)
Warto takie duperele zbierac ;) to co nie uzyjecie w 1 -3 przyda sie w kolejnych klasach u nas w tym roku w 4 klasie zuzylam caly zapas papieru kolorowego a mielismy ich naprawde duzo i bloku technicznego ktorego ciagle nam brakowalo;)
Co do pisania olowkiem dobra sugestia ale warto tez zakupic dlugopisy wymazywalne bo one tez sie swietnie sprawdzaja;) ale szybko wypisuja ;(
Co szkola to wymog u nas byly 2 piorniki wymagane;) jeden na kredki osobny;)
Warto wybrac odpowiedni tornister aby dziecku bylo wygodnie no i przedewszystkim sie podobal w 1 -3 ksiazki zostawia sie zazwyczaj w szkole wiec za duzo do noszenia nie bedzie ale kanapki picie;) warto aby mial sporo przegrodek kluczyki do szatni takie rzeczy musza miec swoje miejsce w plecaku;) niektorzy kupuja plecak na kolkach ten zakupilismy dopiero w 4 klasie gdyz tak jak pisalam w 1-3 ksiazki zostawaly w szkole.
Basen niektore szkoly maja w tygodniu zajecia na basnie warto pomyslec o torbie lub plecaku ktory wszystko pomiesci lacznie z mała suszarka do wlosow;)
Aniska
z tymi duperelkami masz rację. Warto zbierać: korki od wina jak piszesz, wstążki, rolki po papierze toaletowym czy ręczniku kuchennym, włóczki, kokardki.
Napewno otrzymacie listę z szkoły co będzie potrzebne. Bez obaw 😉
A czy na stronie szkoły nie ma rozpiski czasami?
Mnie jeszcze temat nie dotyczy bo dziecka w wieku szkolnym nie mam ale ten czas tak szybko leci że pewnie ani się obejrzę i okaże się że również będę musiała kompletować takie wyprawki niby takie listy zawsze na stronach szkoły są albo gdzieś tam panie pod koniec wakacji przekazują natomiast na pewno warto kompletować taką wyprawkę wcześniej szczególnie w obecnych czasach gdzie taka lista wcale nie jest taka krótka a wszystko trochę kosztuje także na pewno warto już przez całe wakacje sobie pomału kompletować sprawdzać jakie w sklepach są fajne promocje i oferty bo bliżej roku szkolnego to te ceny podejrzewam jeszcze bardziej wzrosną
Ja to wyprawkę szykuję, ale do przedszkola. Jednak zarówno w żłobku, przedszkolu, więc i pewnie w szkole są konkretne rozpiski co jest potrzebne.
Moja córka też tera idzie do szkoły. Książki zapewnią szkola. Wiem że potrzebny jest plecak, buty i strój na wf a cała reszta ma być podana przez wychowawcę na pierwszym zebraniu... U Was też pewnie taka lista będzie...
Z tego co wiem szkoła raczej teraz zapewnia listę na rozpoczęciu roku szkolnego co będzie potrzebne :) na pewno plecak i piórnik , buty na przebranie , fartuszek :) strój do ćwiczeń , śniadaniowke :)
fartuszek :D ? oj to o tym ja nie wiedziałam, a to na plastykę czy na co fartuszek :D ?
Na plastykę ale też ogólnie jak dzieci malują farbami mają wymóg posiadania fartuszka :)
Mazia tak właśnie jak malują farbami, to żeby zaraz ubrania nie były całe w farbkach:P
Dawniej nie było takich wymagań ale uważam że to super sprawa. Ubranko przynajmniej całe. Jak oglądam zdjęcia z zajęć zlobkowych u córki to mają dzieci takie własnie fartuszki j super ! Przynajmniej ubranie jest ocalone :D
Ja nie mialam takiego rartuszka ale ja nie chodziłam do przedszkola ale w zerowce np tez sobie nie przypominam moze to zalezy od placówki swoja drogą super sprawa bo ubrania cale
Ciekawa sprawa z tym fartuszkiem ale z drugiej strony to wcale nie glupie
U nas ani w przedszkolu a chodzila do dwóch ani w zerowce ani w 1-3 nie bylo potrzeba;) ale jak pisalam wczesniej co szkola to inny wymog;)
Ja myślę, że to fajna sprawa, bo czasami doprać takie rzeczy po czasie to graniczy z cudem.