A ile ma syn? Prywatne czy panstwe przedszkole? Chcialam Amele do panstwowego przeniesc ale wlasnie boje sis tej przepasci w nauczaniu
Właśnie przez wzgląd na to, że rodzice chcieliby obserwować co się dzieje prawie non stop dyrekcja w naszym wypadku nie udostępniała powszechnie nagrań... ale znam przypadki gdzie transmisja na żywo jest na stronie przedszkola po zalogowaniu oczywiście
To wszystko zależy od placówki u nas trzeba było kapcie i posciel w sensie prześcieradło ns gumke kocyk i poduszka i ubranka na zmianę w raxie awarii. Ns przybory plastyczne była składka i przedszkole kupowało to co potrzebne. Wiem ze w niektórych placówkach trzeba jeszcze przybory do mycia zębów . Wszystko musi być podpisane polecam zamówić naklejki i naprasowanki z imieniem i nazwiskiem
Jeśli nie mają nic do ukrycia, to powinni udostępniać nagranie z dnia w przedszkolu. Co to kogo interesuje ile będę siedziała i oglądała co tam się dzieje?
Moim zdaniem takie nagrania sa bardzo dobre w obecnych czasach, patrzac na to co aie dzieje w niektorych zlobkach/przedszkokach.
Udostepnianie nagran dla wszystkich/ transmisja? No nie wiem jak to sie zgadza z RODO.. Przeciez jeden rodzic chce obejrzec, a drugi nie zyczy sobie zeby np Pani X ogladala jak to moje dziecko łobuzuje. Sa dwie strony medalu. A monitoring na pewno się przydaje w kryzysowych sytuacjach kiedy coś się stanie.
U nas przy podpisaniu umowy zaznaczało się czy wyraża się zgodę na robienie dziecku zdjęć i publikowanie w necie. Wszyscy wyrazlili może to na podobnej zasadzie że zapisane w umowie.
U nas też jest takie pismo do podpisania w przedszkolu
U nas w żłobku to śmiesznie wygląda bo jak rodzice nie pozwolili na publikację zdjęć to na zdjęciach żłobka gdzie się dzieci razem bawią niektóre mają zamazane twarze i naprawdę wygląda to słabo.
Karolina- każdy ma prawo do takiej decyzji, tym bardziej, że to co znajduje się na Facebooku jest własnością Facebooka. Więc nawet jak facebook zechce sprzedać jakiejś firmie reklamowej zdjęcie Twojej pociechy, to ma do tego prawo i z reklamy Ty nie masz nic
U nas nie ma strony żłobka na Facebooku co mnie cieszy. Zdjęcia były.dodawane na oficjalnej stronie żłobka jednak z tego zrezygnowali. Trochę szkoda, bo miło było zobaczyć swoje dziecko z rówieśnikami.
My w umowie mieliśmy informacje, że zgadzamy się na publikację zdjęć na fb i stronie. Switna sprawa. Oglądanie co dzieci ciekawego robiły i super pamiątka na lata.
Teraz s sobie koronawirusa udostępniają fotki z aktywności dzieci w domach;)
Nasze przedszkole rusza od 11 jednak.. Ja córki nie puszczam, myślę żeby czerwiec lipiec, niestety czesne i takusimy placic.
U nas nie było jakiejś filozofii odnośnie wyprawki. Poduszka, kocyk, kapciuszki, ulubiony miś, pasta, szczoteczka, kubeczek. Każde przedszkole ma swoje własne wytyczne odnośnie wyprawki, warto zapytać w placówce czy u nich są praktykowane drzemki czy nie. U nas akurat było na tej zasadzie, że drzemki są dla dzieci które chcą iść spać, te które nie drzemią bawią się w sali obok. Córka śpi jeszcze w dzień a z kolei w przedszkolu nie umie usypiać.
Każde przedszkole ma swoje wytyczne. Niektóre mają drzemki a inne nie, więc nie w każdy będzie potrzebna pościel. Ale zapewne kapcie na zmianę czy bidon/kubeczek to wszędzie.
W niektórych nie wolno przynosić własnych zabawek.
Zależy do jakiego przedszkola trafi dziecko. Każde przedszkole ma swój regulamin i wymogi i nas w prywatnym dzieci śpią w wieku 3 i 4 lat . 5 i 6 latki mają tylko odpoczynek przy muzyce relaksacyjnej
Córka rok temu chodziła jeszcze do przedszkola i u nas wyglądało to tak że kupowałam tylko buciki na zmianę. W przedszkolu robiliśmy składkę grupowa i panie same zaopatrywały w rzeczy potrzebne dzieciom czyli bloki, kredki i różne materiały. W grupie 3 latków rodzice przynosili dodatkowo własne kołderki i poduszki i oczywiście piżamki oraz w szatni ubrania na zmianę gdyby któryś maluch oblał się czymś bądź nie zdarzył do toalety. Najlepiej dowiedzieć się jakie wytyczne ma dane przedszkole.
Ja kupiłam plecak, piórnik, kapcie, plastelinę, kredki, ołówki, kleje, bloki. Pewnie bd musiała dokupić farby, wycinanki. Ale też czekam na listę wyprawkowa, bo u nas co roku dają i może być inna zależnie od wieku. Syn idzie do przedszkola już 4 rok. I co roku trochę wyprawka się różniła.Ja kupiłam plecak, piórnik, kapcie, plastelinę, kredki, ołówki, kleje, bloki. Pewnie bd musiała dokupić farby, wycinanki. Ale też czekam na listę wyprawkowa, bo u nas co roku dają i może być inna zależnie od wieku. Syn idzie do przedszkola już 4 rok. I co roku trochę wyprawka się różniła.
Oczywiście dobrze jest również kupić wygodne ubranka:
https://txm.pl/dziecko/ubrania/spodnie
Dobre promocje na sportowe ubranka dla dzieciaczków są w textil market.
Wiola to super rozwiązanie takie grupowe składki
Syn idzie teraz do państwowego Zebranie 30.08 zobaczymy co potrzeba