Wykończenie mieszkania w stanie deweloperskim

Cześć. Doradźcie, proszę, o czym trzeba pamiętać, planując wykończenie mieszkania w stanie deweloperskim? Każda wasza rada będzie na wagę złota. Nawet najbardziej oczywiste uwagi są miłe widziane. Podzielcie się też swoimi wpadkami, czego najbardziej żałujecie? Co zrobilibyście inaczej, gdybyście dostali drugą szansę? Dziękuję 

Ja chętnie poobserwuje post, bo też czeka mnie za kilka miesięcy pierwszym  życiu remont mieszkania z stanie deweloperskim i na ten moment jestem przerażona, że tego nie ogarnę 

Warto wiedzieć, że nawet mieszkanie w stanie deweloperskim jak ma ściany pomalowane to warto sprawdzić czy farba nie odchodzi z tynkiem (robi się tak zwany test taśmy - przyklejamy kawałek taśmy np malarskiej na ścianę i po chwili ściągamy) W większości przypadków trzeba zrywać tynki i kłaść jeszcze raz ale lepiej jak zrobicie to sami lub ekipa remontowa bo na pewno będzie dokładniej :) Warto wybierać dobre produkty i farby które mają jak najmniej lotnych związków organicznych zwłaszcza do pokoju dziecięcego :) 

Jeśli planujecie mieć ekipę remontową lub stolarza to warto szukać ich już kilka miesięcy wcześniej bo terminy są ogromne. 

Każdą rzecz którą kupujecie do mieszkania jak panele, płytki itp warto porównać ceny w internecie i jeśli gdzieś znajdziecie taniej niż w sklepie w którym chcecie je kupić warto pokazać sprzedawcy cenę w internecie bo często wtedy można zyskać dodatkowy rabat a nawet sklep może zaoferować dokładnie tą samą cenę lub niższą :) 

Dobrze zastanówcie się nad rozmieszczeniem - kontaktów (czy sama pralka, czy pralka i suszarka; czy nawilżacz w sypialni, czy oczyszczacz powietrza, gdzie to poustawiac), światła (ile włącznikow i gdzie, czy normalne, czy np. schodowe).

Polecam również zainwestować w dobrej klasy baterie do łazienki oraz kuchni - jak dla mnie to podstawa.

Od siebie polecam szczegolnie  baterie łazienkowe  od firmy Kuchinox. Mamy je u siebie oraz jesteśmy zadowoleni. 

Jak dla mnie warto zainwestować w architekta. Owszem to koszt, ale robimy to na lata i on podpowie super rozwiązania na wykorzystanie miejsca. Oczywiście sprawdzonego, bo są różni. 

Zaprojektować wnętrza mieszkania, dzięki czemu będziesz wiedziała jak rozmieścić gniazda. Podobnie w łazience  czy kuchni trzeba wcześniej wiedzieć gdzie co będzie stało i zrobić projekt, wymierzyć szafki itd. 

Najlepiej zatrudnić projektanta bo tak to z pewnością będziecie chcieli coś zmienić. 

Projektant swoje kosztuje swoje jeśli Cię stać to zawsze spoko opcja. Natomiast myślę że i bez tego sobie poradzicie. Tak to bardzo ważne żeby od początku wiedzieć mniej więcej gdzie co będzie stało pod kątem gniazdek. Bo jak potem będziesz chciała postawić choinkę to żeby się nie okazało że przez połowę pokoju będziesz musiała mieć rozłożony przedłużacz. 

Zaprojektowanie mieszkania najważniejsze 

Ja ciągle myślę nad projektantem ale szkoda mi trochę pieniążków, wiem że można zaprojektować kuchnie i łazienkę np w castoramie za darmo, bez zobowiązań, ale właśnie mam obawę co do rozmieszczenia kontaktów 

moim zdaniem fajnie mieć projektanta, który doradzi co i jak 

Fajnie to na pewno, ale niestety dużo to kosztuje :( 

Ja też się długo biłam z myślami czy wziąć projektanta czy nie, ale jak zaczęłam się interesować cenami, to zbyt dużo mi to wyszło i stwierdziłam, że muszę sama to ogarnąć. Mam nadzieję, że  nie będę żałować tej decyzji, ale ze względu na szalejące ceny na rynku stwierdziliśmy, że przeznaczymy te pieniążki na coś innego .

No to chyba mogę się wypowiedziec no metraż ten sam i waśnie tuż tuz przed wprowadzka. Podłogi salon i korytarz 20tys, kuchnia 

sprzęty jakieś 12. Meble drugie tyle, podłoga w kuchni 7. Blaty 12. Ale blaty wliczając łazienki w całym domu. Szafki 2 łazienkach sama reanimowałam że staroci. Biały montaż jakieś 8, płytki w łazience jakieś 6 reszta sami bo w połowie tapety. To średnio-wysoka półka, ale da się taniej choc niedużo, bo ceny usług zwalają z noog. 

To co mogę polecić to na pewno listwy przypodłogowe vox espumo:

https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-panele-scienne/listwy-i-akcesoria-wykonczeniowe/listwy-przypodlogowe-pcv,a200.html

Aktualnie są zresztą w dobrej cenie w Leroy Merlin. Listwy znacznie wytrzymalsze niż takie mdf, jednoczesnie łątwo się je czyści. 

koszta spore niestety

My też nie rozważamy projektanta póki co i pewnie tak zostanie. Myślę, że się będę inspirowała internetem, ewentualnie mamy znajomego, który się wyszkolił w tym temacie i projektuje też meble na wymiar, plus często robi aranżacje to może choć coś podpowie. Bo inspiracje inspiracjami ale potem trzeba znaleźć jeszcze te wszystkie produkty by pasowały, płytki itd...

MałaZołza jeżeli chodzi o łazienki to polecam Leroy Merlin, oni nam zaprojektowali i jestem bardzo zadowolona. Nawet podpowiedziałam kolezance i potem mi dziękowała, bo też właśnie kierowała się inspiracjami z internetu, a jak przyszło co do czego to te płytki które wybrali to w ogole do siebie nie pasowały, mimo, że były podobne co na inspiracji. 

W Leroy , w obi czy Castoramie fajne są.te wystawki. Można cos podpatrzyć.

tak zawsze to coś innego zboczyć jak to wygląda niż robić w ciemno 

Idziemka fajna opcja :) muszę zapamiętać :) Któryś sklep miał też możliwość projektowania online, kiedyś coś próbowałam stworzyć.

Żałuje czarnego kranu w łazience , i zlewu miedzianego w kuchni ciężko zachować czystość itp 🤯