Wykańczanie mieszkania deweloperskiego

Mam pytanie do osób, które maja już to za sobą:) od czego zaczac przy mieszkaniu deweloperskim ?chodzi oczywiście o wykończenie. Póki co mam jakieś wizje, ale chciałabym zeby naprawdę wszystko ładnie ze sobą współgrało, a jak wiadomo w sklepach jest wszystkiego ogrom i więcej:)prosze o wszelkie rady. Czy korzystaliscie państwo z projektów, jak tak to skąd itp

My mieliśmy swoją wizję na mieszkanie, wiadomo projekty to są dodatkowe koszta, w internecie jest mnóstwo inspiracji można w ten sposób zaoszczędzić jakaś gotowke. My jak weszliśmy na mieszkanie to pierw wiadomo gruntowanie, malowanie ścian itd później kafelki, panele i jak to mieliśmy na gotowo mogliśmy urządzać dalej, montowanie kabiny itd, skręcanie mebli wszystko robiliśmy sami, tesciu położył kafelki więc też oszczedzilismy  . Jedyne co to kuchnie mieliśmy na wymiar i szafy wiekowe robione po zamówienia. 

Najlepiej rozplanować kolorystykę i zanim zakupy to malowanie i podłogi oraz drzwi i łazienka to podstawa. Potem projekt kuchni. Na końcu sypialnie i pokoje. My wykanczalismy dom ze stanu deweloperskiego. Szukaj inspiracji w internecie i patrz co do siebie pasuje :)

od reklamacji nierówności i niedociągnieć dewelopera 

Od znalezienia dobrej ekipy budowlanej. Na takie się czeka, bywa, że i rok, albo i lepiej. Bo nawet najlepszy projekt, jak niedbale wykonany nie będzie cieszył oka.

Mnie też to czekam, ale urządzanie domu i decyduję się na projektanta wnętrz ponieważ boję się że to co mi się podoba nie będzie wszystko że sobą współgrało. Wiem ze to koszt ale wolę mieć ładnie urządzony dom niż tak jak mojego brata siostra niby wszystko sami robili i nowe ale wygląda okropnie, poprostu nic do siebie nie pasuje 

Ja jestem na etapie wykańczania domu i jest to naprawdę żmudna robota, ale kazdy ukończony etap cieszy. Fajnie jest wziąć projektanta, my nie braliśmy ze względu na koszty. Inspiracji najlepiej szukać na Pinterest. Jest tam tego tyle, że naprawdę można znaleźć wizję na każdy kąt w domu. 

A jeśli chodzi o mieszkania deweloperskie to słyszałam, że są osoby, które zajmują się sprawdzeniem mieszkania w imieniu kupującego pod kątem zgodności z projektem itp. Warto troszkę zapłacić i wtedy ma się pewność, że mieszkanie jest ok, bo nie każdy z nas musi się znać na budowlance ;)

Od przeanalizowania budżetu:) dodaj odrazu minimum 50 procent :D

Lepiej mieć coś w zanadrzu jeszcze bo wiadomo że inaczej zawsze wychodzi w porównaniu do tego co zostało wcześniej zaplanowane

magdalena tez uzywam tej strony 

Ja co prawda nie miałam mieszkania deweloperskiego ale takie do całkowitego remontu. Pomijając fakt że na początku zrywaliśmy stare podłogi i drapaliśmy ściany to w późniejszym etapie zaczęliśmy od elektryki, gazu i instalacji wodno-kanalizacyjnych. Chodziło głównie o przerobienie instalacji pod to gdzie będzie piec, pralka, umywalki itp oraz wymianę grzejników. My akurat nie korzystaliśmy z projektanta bo to dla nas za duży wydatek ale z mężem usiedliśmy i ustaliliśmy mniej więcej co gdzie chcemy mieć. Najlepiej to w ogóle najpierw załatwić sobie jeszcze firmy do poszczególnych robót. Wiem że teraz terminy są dość odległe no i tak jak pisze Anabanana trzeba sobie określić budżet i doliczyć do niego kilkadziesiąt procent bo niestety ale ceny idą teraz bardzo w górę. Nam wyremontowanie mieszkania zajęło 8 miesięcy z tym, że robiliśmy dużo sami albo z pomocą mojej rodziny (mam różnych specjalistów wśród wujków) i po godzinach pracy. 

No to Magdai

My co prawda dom budujemy ale jeżeli chodzi o kuchnie to mamy pana który nam zrobi wizję 3d żebyśmy zobaczymy jak to będzie wyglądać czy będzie nam tan odpowiadać. I na tej podstawie będzie nam meble robił do kuchni 

8le tak mniej więcej zajmuje budowa domu? 

w okolicach trojmiasta aktualnie czekasz okolo 2-3 lat na wybudowanie domu

Monia formalności, pozwolenia dużo zajmują czasu. Ale jak już ma się wszystko i wchodzi ekipa budowlana to szybko.

No właśnie tu nie daleko się nudyja to musieli trochę czekać na samym początku na jakieś papiery 

U nas jak wszystkie papiery były załatwione to jak ekipa w marcu tego roku weszła fundamenty stawiać to już mamy taki etap że będą wstawiać okna i drzwi

O no to niedługo będziecie mogli zamieszkać w nowym domu. Daleko macie od tego mieszkania? 

Monia ok pół godziny drogi