Co polecacie zobaczyc, gdzie się wybrać w Krakowie i okolicach ? Podrzucajcie ciekawe miejsca
Kopalnia Soli ,,Wieliczka", Rynek Główny, Bazylika Mariacka, Kopiec Kościuszki, Żywe Muzeum Obwarzanka. Takie po prostu podstawy w Krakowie i okolicach, które warto zobaczyć :)
Zoo w Krakowie
Na pewno godne polecenia jest zoo :) kopalnia soli Wieliczka, rynek w Krakowie , Wawel , Smok Wawelski,muzeum figur , muzeum motyli :) są też super kawiarnie w Krakowie takie jak rodem jak z Harrego Pottera czy super miejsca na zdjęcia :)
kurde to ja pamietam tylko smoka;) hehe a tu tyle atrakcji;)
mnie ostatnio zainspirował toruń;) w tv reklamowali to miejsce i tak sobie pomysłałam ze warto by tam sie wybrac;) chociazby po pierniki;D
Na pewno polecam stare miasto, Wawel, ale też warto odwiedzić zoo w Krakowie, kopalnię soli Wieliczka, warto przejść się nad Wisłą, koło Krakowa jest Krakowski Zakrzówek czyli Polska Chorwacja - malownicze miejsce latem.
Przede wszystkim wybierając się do Krakowa nastaw się na duże zwiedzanie bo jest co oglądać . Nudzić się nie będziesz.
- Zamek Wawelski koniecznie !
- Katedra Wawelska piekna
- Sukiennice i rynek piękne uliczki i klimat miasta
- Kościół Mariacki po prostu trzeba go zobaczyć
- Smok i smocza jama dla małych podróżników nie lada gratka
Kopiec kosciuszki.
Jeśli wybierasz się z maluchami polecam ogród doświadczeń Lama !
Byłam w Krakowie parę lat temu pamiętam Wieliczkę, smok Wawelski obowiązkowo,rynek główny jest piękny ❤️
Rynek jest piękny, Wawel i jak z dzieckiem to zoo :D
O kurcze chciałam się wypowiedzieć bo w sumie od naszych okolic to rzut beretem ale widzę że dziewczyny tutaj naprawdę wymieniły już wszystkie ciekawe i godne polecenia miejsca jakie znajdują się w Krakowie ja od siebie mogę powtórzyć że zdecydowanie Rynek Wawel warto zaglądnąć do kościoła Mariackiego jeżeli już będziesz w tych okolicach to również warte obejrzenia jest miejsce jakim jest kopalnia soli w Wieliczce
Zakrzówek i Park Skałek Twardowskiego , bulwary Wiślane, błonia ,kopiec Kościuszki , Zamek w Przegorzałach , Stare miasto :) warto odwiedzić też Bagry ,Ogród Botaniczny , Be happy Musem gdzie można zrobić super zdjęcia a nawet schody na Hucie kolorowe które też są warte zobaczenia
No pieknie to dziewczyny opisałyscie wszystko. Ja mam Kraków 100km ode mnie także jestem dość często bo brat męża tam mieszka i znajomi. Polecam piękne miasto i można sporo zobaczyć. W Krakowie również są bardzo dobre wyższe uczelnie jeśli chodzi o edukację późniejszą dla dzieciaków ;)
Jak ktoś jest fanem to można zwiedzić też stadiony:D mój mąż jest fanem piłki nożnej więc w każdym mieście stadion musi być zaliczony!
zapomniałam o zoo bardzo fajna atrakcja dla dziecka i nie tylko
Tak, dziewczyny wymieniły wszystkie najfajniejsze miejsca w Krakowie, ja byłam kilka lat temu i byliśmy na 4dni, niestety wszystkiego nie dało się pozwiedzać więc jak kiedyś tam jeszcze pojedziemy to też będziemy mieli co zwiedzać
tez Chętnie skorzystam z waszych poleceń :) .
Na śniadanko najlepiej: grani coffee ( gofry polecam), Charlotte, wesoła cafe, międzymiastowa, Tomasza testo bar, hamsa ( w weekendy od 9-12 szwedzki stół za 25 zł od osoby) , ranny ptaszek, handelek
Obiadek w zależności od tego co lubicie to sweet life(koreańskie bowle), nolio(pizza), na Kazimierzu fajne food tracki na skwerze judah i tam możecie spróbować maczanki krakowskiej
Dobra kawa: wesoła cafe, karma, Soho, aurelita cafe, grani
Zwiedzanie polecam z przewodnikiem - zobaczycie o wiele więcej niż samodzielnie i dowiecie się wielu dobrych porad :)
https://cracowcitybreakers.pl/wycieczki/
Świetne wycieczki po Krakowie sa organizowane tutaj.
W Krakowie warto pobyć dłużej niż 2 dni żeby wszystko zobaczyć . Polecam też lody na rynku mają pyszne desery lodowe
Zdecydowanie międzymiastowa ma pyszne śniadania w super cenach jak na Kraków jest do wyboru herbata , kawa albo sok świeżo wyciskany w kilku wariantach :) natomiast na słodko warto się wybrać do Charlotte mają pyszna białą czekoladę do kanapek warto wziąć słoik ze sobą do domu :)
Ja to mam trochę Krakowa dość no studiowałam 5 lat i jakoś żeby sobie pojechać to już nie bardzo mam ochotę. Ale inne miasta to jak najbardziej mam chęć pozwiedzać.