Wybieranie ubrań

Wiadomo, dzieciaki musza sie przekonac na wlasnej skorze, inaczej jak sie mają nauczyć😀

1 polubienie

Dokładnie, nic tak nie uczy, jak własne doświadczenie, czasem trzeba po prostu spróbować samemu, żeby się przekonać. Tak się właśnie uczą i odkrywają świat :smile:

1 polubienie

Dokładnie, dlatego w takich przypadkach jestem za tym, żeby dawać dziecku wolną wolę, najwyżej się przebierze, jak dotrze, że jednak jest za ciepło :rofl:

To prawda, i na drugi raz moze nie bedzie tak uparcie obstawac przy swoim😀

1 polubienie

Przeważnie sama przygotowuje córce ubrania, ale czasem się buntuje i chce sama coś wybrać, przeważnie jej wtedy pozwalam ubrać to co chce, jeżeli jest to ubranie przystosowane do pogody i okoliczności. Czasem gdy jej się pierwszy mój wybór nie spodoba, to daje jej po 2 bluzki i 2 pary spodenek do wyboru. Gdzieś czytałam, że mniejsze dziecko nie powinno mieć zbyt dużego wyboru, że trzeba mu ograniczyć do dwóch rzeczy i rzeczywiście wtedy wybiera z tych opcji i już jest zadowolona, że sama podjęła decyzję :slight_smile:

Pytam się córeczki czy woli tą czy tą bluzeczkę ale czasem robi takie akcje że jest upalny dzień a ona chce iść w gumiakach albo założyć gruby sweter. Ale najczęściej ten wybór to czy to zakłada działa

Dokładnie, takie ograniczone wybory naprawdę dobrze działają

U mnie synek co mu podobam to ubierze , nie wwymysla ale zawsze obejrzy i jak coś nowego to zauważa odrazu nie jest też tak ze jest mu obojętne