Cześć dziewczyny, znacie jakieś sposoby na wrastający paznokieć u niemowlaka? Próbowałam odsłaniać tą skórkę od paznokcia ale problem wrócił.
Kurcze za bardzo je wycinasz, staraj się na równo następnym razem
Namaczaj w wodzie z szarego mydła, czytam też o tamponadzie ,ale sama bym chyba nie dala rady,żeby jeszcze grzebać w paluszku :(
To jest naturalne że tak się dzieje oboje moich dzieci miało takie paznokcie u nóg , nawet polozna mi mówiła żeby dać dziecku czas nie grzebać przy tym tylko ewentualnie obcinać po długości . W obu moich przypadkach przestalo się wrastać mają ładne paznokcie .
U mojego pierwszego syna praktycznie nie rosły paznokcie u stóp, myślałam że wrastają ale pediatra powiedziała żeby zostawić i nie grzebać. Samo przeszło
Właśnie w tym problem,że córce prawie w ogóle nie obcinam u stopek, ma prawie 6 miesięcy a może 4 razy podcinalam od góry tylko, nałożyłam pimafucort,który ktoś mi polecił i zaczęła opuchlizna schodzić. Dziękuję za komentarze �
Paznokieć jest za bardzo wycięty, powinien być obcięty bardziej na prosto
Najlepiej obcinac na prosto. A na opuchliznę tak jak ktoś niżej pisał pimafucort albo oscanisept np. Ale ogólnie jak nic nie da to do lekarza żeby się bardziej nie wrastał. Można też podobno coś w aptece kupic i podłożyć pod paznokcia żeby rósł prosto ale lepiej się skonsultować z lekarzem
U nas to samo się dzieje nawet do teraz a mało co obcinam. Bardziej mu się łamią. Ja staram się na śpiąco wydłubać tą skórkę pod paznokciem i podnieść go leciutko do góry. Na jakiś czas przechodzi. Pediatra też kazała się nie za bardzo tym przejmować bo same się uformują ale nie trzeba tam nic wycinać
Usłyszałam od lekarza, że małym dzieciom nie powinno się obcinać paznokci nóg, tylko trzeba je piłować pilniczkiem.
Wygląda na zbyt mocno wycięty, nie wycinaj póki co dalej, bo może się pogorszyć.
Może regularne masowanie i odsuwanie tej skóry pomoże ? U mnie co prawda noworodek ale położna zaleciła właśnie takie coś