Wodonercze u Maluszka

Sylwia super że profesor z takim zaangażowaniem i podejściem wszyscy którzy mają kontakt z dziećmi powinni mieć do nich podejście. To mocno trzymam kciuki za piątkowe USG daj znać co i jak. A jak drogę córcia zniosła ? Przespała? Kurczę nie dobrze że nadal ciężko z tym przybieraniem na wadze a może zmień smoczki może z innych córeczce będzie lepiej leciało. To prawda że w nocy mleko ma większą kaloryczność a zwiększyłyście liczbę nocnych karmień?

zabusia tak zwiekszylismy w sylwestra co celowo co dwie godziny przychodzilam na karmienie zebybkapke ppdgonic ciekawa jestem czy w ogóle będzie efekt … Mam nadzieje ze tego złogu nie będzie bo profesor mówi ze to jest kamyk i może dojść do kamicy nerkowej a to podobno strasznie boli

ZALECANE BADANIA PRZY PODEJRZENIU KAMICY NERKOWEJ
  • Wapń w moczu
  • Kreatynina w moczu
  • Kreatynina -krew
  • Wapń całkowity
  • Fosfor
  • Witamina D
  • USG jamy brzusznej
  • Morfologia z rozmazem
  • Mocz ogólny + posiew

WODONERCZE
Poszerzenie do 10 mm ( przez nie których lekarzy uważane za brak upośledzenia nerki ) zalecana kontrola usg co 3 miesiące
Poszerzenie od 10-14 mm wada genetyczna lekka
Poszerzenie od 15-20 mm wada genetyczna średnia
Poszerzenie od 21- więcej wada genetyczna duza

Do każdego z tych poszerzen inne i indywidualne zalecenia

POLECANY NEFROLOG /PEDIATRA
Prof.dr.hab.n.med Maciej Tkaczyk

Zastępca kierownika Kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii specjalista pediatra i nefrolog . W Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi

Oliwcia super ze na takiego lekarza trafiliście na prawde to daje duzy spokoj wiedziec ze jestescie w dobrych rekach :slight_smile:
Oby juz nic nie wyszlo bo faktycznie te kamice i u starych bola jak sie to przesuwa eh… trzymam kciuki
Wiesz z tym.wodonerczem moja siostra tez niejako zwiazana ze sluzba zdrowia sama powiedziała ze w zasadzie jakbyśmy mieli gorszego specjaliste od usg w ciazy to pewnie by nawet nie wykryl. I pewnie tak jest…
Dobrze ze to jeszcze w tej 1 grupie. Dla pocieszenia moze choc ciut powiem Ci ze my bylismy z mlodym w zeszlym tygodniu na usg i okazalo sie ze jednostronnie jest poprawa o dziwo, bo male szanse dawal na.poprawe :slight_smile:
W drugiej nerce prooprcjonalnie uroslo ale nadal troche ponizej 10 wiec w sumie oki jak na taki wiek.
O widzisz z tym wedzidelkiem mnue zaskoczylo bo czesto lekarze to daja jako jeden z glownych powodow niedojadania. A corcia ma smoczek uspokajajacy? Moze sprobowac z niego zrezygnowac bo moze nim sie wycisza i swoj głód, kurcze nie mam.pomyslu juz. Dobrze ze wiecej starasz sie podkarmiac to na pewno da jakis efekt zwlaszcza te nocne u nas ciut pomoglo, nie spektakularnie ale choc troche ruszylo.

Agn_kaw wedzidelka i tak nie puszcze i chce zrobic z nim porządek bo skoro i tak nas to nie ominie to pp co czekać aż będzie bardziej ukrwiome a co za tym idzie bardziej bolesne podczas podciecia .
Co do smoczka to tak ma go sytuacja z przed chwili od 7 rano karmiliśmy się juz 4 razy pije chwile z zegarkiem w ręku 4 minuty i więcej nie chce pojadla i leży smoka Nie chce

Podsyłam link o wedzidelku Czy podcinanie wędzidełka ma sens? | Hafija.pl

Oliwcia dobrze że profesor jest w porządku. Super że się wszystkim zainteresował nie tylko nerkami ale i waga itd. A Wy tam pewnie prywatnie byliście?
Mam nadzieję że piątkowe Usg wyjdzie pomyślnie. A kamica to nawet szkoda mówić jaki to ból dla mnie był a co dopiero dla dziecka oby nigdy malutkiej to nie dopadlo.
Co do wedzidelka to jestem zdziwiona że to nie ma wpływu na jedzenie ale mimo to podetnijcie a może jednak coś będzie inaczej dzięki temu.
A co do kamicy to ciekawe jak wygląda leczenie u maluszka takiego.

Aleksandra tak wizyta prywatna bo na NFZ na koniec czerwca termin a nie chcieliśmy tyle czekać …
Profesor pytał nas nawet o kupe i właśnie to mnie zaczęło teraz zastanawiac bo ostatnio mieliśmy troche sluzowatej podaje probiotyk i niby ok ale wczoraj znow kupa sluzowata i taka bardzo plynna wiec nie wiem czy to jednak nie czasem jakas nie tolerancja pokarmowa nie wiem ja juz na prawdę szukam wszędzie możliwych informacji makabra oszaleje zaraz
Jeśli chodzi o leczenie to sama nie wiem :frowning: na razie Usg plus badania ktore wymienilam powyzej

Ale mówiłaś lekarzowi o tym probiotyku czy to on go polecił? A może jeszcze do pediatry się przejdzcie z tą kupka. Kurcze ja już też bym za bardzo nie wiedziała co robić. A może spotkanie z cdl?

Aleksandra padam na ryj jestem wykonczona nie fizycznie a psychicznie probiotyk to zalecenia pediatry ja jestem minimum raz w tyg w przychodni :frowning:
Jutro wizyta w szpitalu USG ważenie pogadam o wędzidełku o badaniach jeśli mi nje podetna to umawiam sie prywatnie do laryngologa a w następnej kolejnosci wlasnie do położnej laktacyjnej

No ja się domyślam że to tak jest. Sama pamiętam że na wyjściu ze szpitala dostaliśmy 9 skierowan do specjalistów i na badania i każda wizytę przemywalam, nawet nie wiedziałam jak to wszystko ogarnąć a u Was stale coś. A przecież nie tak to miało być. Ale myślę że i fizycznie też jest Co ciężko.
Mam nadzieję że jutrzejszy dzień przyniesie jakieś nowe rozwiązania i może ta waga ruszy trochę bardziej.

Jutro mocno zaciskam kciuki żeby waga się podniosła i daj kochana znać co z wędzidełkiem powiedzą i to USG . Kochana a co tam u starszej córeczki? Jak Oliwcia się ma? Trzymaj się kochana

no i lipa wczoraj nie miałam siły pisać cały dzień byłam o kawie i cukierki dopiero o 20 cos zjadlam tak mi dala miska po dupie…
Kciuki mozecie puścić wizyty dzis niema wczoraj dzwonili ze szpitala przelozona na poniedziałek jeszcze troche sie postresuje a juz myslalam ze będę cos wiecej wiedziała … Ale za to i tak jade dzia do szpitala z miska do poradni laktacyjnej nie ogarne sama tego tematu i wiem ze potrzebuje pomocy

Zabusia jeśli chodzi o Oliwie to ok ale co raz bardziej odczuwa problemy z Małgosia :frowning: wczoraj wieczorem mi sie tak poplakala ze nie mam dla niej czasu ze aż mi sie ryczec chciało z bezradności :frowning: przez To wszystko chodzi co raz to później spać no zanim miska zasnie na noc zanim ogarne i poswiecej jej chwile to jest noc :frowning: tym bardziej ze jestem z nimi sama

Mąż kiedy do Was przyjedzie? Szkoda właśnie ze Ty tak ze wszystkim sama musisz sobie radzić, te ciągle wizyty itd. Ja też pojechałam do szpitala z tymi moimi problemami z kp i bardzo mi to pomogło zwłaszcza psychicznie i mam nadzieję że Ciebie to tez podniesie na duchu i problemy rozwiąże.
Dobrze że chociaż dzisiaj to się uda załatwić. Napisz jak już wyjdziecie. Ciekawe jak waga.

My juz po anioł nie kobieta :slight_smile: taki doradca to skarb zaluje ze tak późno do niej poszlam

A teraz do Rzeczy
Według niej Małgosia boi sie jeść bo na poczatku ja mleko zalewa a jak juz zaciagnie to jest ryk bo mleka za malo mam stymulować piersi obie po każdym karmieniu laktatorem i przystawiac ja w pozycji ona na mnie nie Cyc nad nią (czyli na łóżku na lezaco ja podparta na łokciu ja tak do tej pory robilam i temu nie chciała ) dostalam herbatki do picia dwa razy dziennie

Na koniec waga w 8 dni przybrała na wadze 10 g :frowning: :frowning:

A no i jeszcze według niej wędzidełko ok minimalnie tylko przyrosniete i niema konieczność podcinania …
I jeszcze minimalne napiecie miesniowe bo miska ma cały czas zacisniete piastki i spina sie za często i za bardzo
I tak Minimalna Asymetria lewy bok ma upatrzony i najwięcej z niego korzysta kazala czesciej klasc na drugi bok i masowac ja ćwiczyć

Aaaaaaa zjadła bez ryku <3 polozylam w pozycji jak zawsze zaczela sie drzec zrobilam jak pani Basia Kazala i zjadla z usmiechem :slight_smile:

Ojej to kamień z serca choć tutaj że fachową poradę otrzymałyście i jest lepiej <3 to już bardzo dużo, niby tylko jedna wizyta a jak duzo zmienia, skoro wędzidełko ok to może już teraz będzie lepiej z przyrostami jak maleńka nie bedzie bała się ssać pod górkę :))))
Bardzo bardzo się cieszę, że znalazłyscie kogoś kompetetnego i że pomogła tak szybko.
Szkoda że dalej tylko stres z tym usg eh no ale co zrobić jak człowiekowi zależy to kazdy dzień stresuje mocno.
U nas też młody preferował jeden bok zwłaszcza główkę kładł na lewo, zaczelismy mu robić wałek z pieluszki by stymulować drugi, odwróciliśmy łóżeczko w drugą stronę bo dostawke mielismy by jak zechce na nas patrzec to bedzie musiał ogarniać drugoi bok i szybciutko zaczął ogarniać obie strony :wink: więc z tym tez szybciutko dojdziecie do normalności :*
A z napięciem macie może jakiegoś dobrego dziecięcego fizjo? Bo z tymi napieciami to sprawa czasami wyglada tak ze wydaje się że to wzmozone a jest na prawde osłabione bo mylnie interpretują nawet lekarze pediatrzy objawy, warto tu podpytać speca dziecięcego żeby miec 200%pewności :wink: ale to już tak ode mnie osobiście wiem że już się tułasz po tych lekarzach i przychodniach ale jesli mielibyscie mozliwość sciagnac kogos do domu choby na 1 wiyte to byłoby super :slight_smile:

Jak się ciesze, że choć jeden problem się rozwiązał. I malutka nie boi się jeść. To teraz tylko szybkiego przybierania na wadze. :slight_smile: Wędzidełko w takim wypadku powinno się rozciągnąć, Przynajmniej trochę mniej bólu dla małej. U mnie syn miał asymetrię i wzmożone napięcie i od fizjoterapeutki wiem, że jeśli są w niedużym stopniu to same miną, ale o ocenę specjalisty można poprosić, choć w twoim wypadku trudno z czasem będzie. Ale tak jak agn_kaw pisała może wizyta domowa doradzi jak ukłądać przewijać, nosić dziecko itp, żeby rozładować napięcia.

Jest lepiej miska z checia siega po piers ale jak wiemy jak sie kopie to sie kopie leżącego :frowning: czyli ona chce a cycki puste :frowning:

Tyle przeciwności pokonałaś to i t ę pokonasz. Wiesz już co technicznie mogłaś poprawić teraz mała ssie to organizm dostanie zaraz sygnał, że trzeba więcej mleka. Dołączysz stymulacje laktatorem i ani się oglądniesz i będzie dobrze.

oliwicia tez tak mysle, stumulacja i młoda i będzie super tylko no trzeba tu choć te 2-3dni może i akurat skok z jedzeniem, ze więcej jej potrzeba i akurat się zebrało w czasie, ale będzie lepiej na pewno :* Może to tylko twoje wrażenie że są puste a mleko jest tytlko mniej niż w nawale i przy tym superwypływie, może już przywykła trochę że ją wręcz zalewało i teraz musi powoli oswoic sie że ciut inaczej . Wiem, że to z boku się łatwo mówi a jak się przezywa to żadne słowa nie działają ale na prawdę własnie już tyle pokonaliście trudności , że to stymulowanie i zwiekszanie ilości pokamu bedzie do zrobienia :** Trzymaj się kochana dzielnie ja wierzę że dasz radę bo walczak z Ciebie :*

Stymulacja piersi powinna dac radę. Kreta ta Wasza mleczna droga, ale pieadzicuw sobie!
Trzymaj się mocno Kochana!