Sylwia super że profesor z takim zaangażowaniem i podejściem wszyscy którzy mają kontakt z dziećmi powinni mieć do nich podejście. To mocno trzymam kciuki za piątkowe USG daj znać co i jak. A jak drogę córcia zniosła ? Przespała? Kurczę nie dobrze że nadal ciężko z tym przybieraniem na wadze a może zmień smoczki może z innych córeczce będzie lepiej leciało. To prawda że w nocy mleko ma większą kaloryczność a zwiększyłyście liczbę nocnych karmień?
zabusia tak zwiekszylismy w sylwestra co celowo co dwie godziny przychodzilam na karmienie zebybkapke ppdgonic ciekawa jestem czy w ogóle będzie efekt … Mam nadzieje ze tego złogu nie będzie bo profesor mówi ze to jest kamyk i może dojść do kamicy nerkowej a to podobno strasznie boli
ZALECANE BADANIA PRZY PODEJRZENIU KAMICY NERKOWEJ
- Wapń w moczu
- Kreatynina w moczu
- Kreatynina -krew
- Wapń całkowity
- Fosfor
- Witamina D
- USG jamy brzusznej
- Morfologia z rozmazem
- Mocz ogólny + posiew
WODONERCZE
Poszerzenie do 10 mm ( przez nie których lekarzy uważane za brak upośledzenia nerki ) zalecana kontrola usg co 3 miesiące
Poszerzenie od 10-14 mm wada genetyczna lekka
Poszerzenie od 15-20 mm wada genetyczna średnia
Poszerzenie od 21- więcej wada genetyczna duza
Do każdego z tych poszerzen inne i indywidualne zalecenia
POLECANY NEFROLOG /PEDIATRA
Prof.dr.hab.n.med Maciej Tkaczyk
Zastępca kierownika Kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii specjalista pediatra i nefrolog . W Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
Oliwcia super ze na takiego lekarza trafiliście na prawde to daje duzy spokoj wiedziec ze jestescie w dobrych rekach
Oby juz nic nie wyszlo bo faktycznie te kamice i u starych bola jak sie to przesuwa eh… trzymam kciuki
Wiesz z tym.wodonerczem moja siostra tez niejako zwiazana ze sluzba zdrowia sama powiedziała ze w zasadzie jakbyśmy mieli gorszego specjaliste od usg w ciazy to pewnie by nawet nie wykryl. I pewnie tak jest…
Dobrze ze to jeszcze w tej 1 grupie. Dla pocieszenia moze choc ciut powiem Ci ze my bylismy z mlodym w zeszlym tygodniu na usg i okazalo sie ze jednostronnie jest poprawa o dziwo, bo male szanse dawal na.poprawe
W drugiej nerce prooprcjonalnie uroslo ale nadal troche ponizej 10 wiec w sumie oki jak na taki wiek.
O widzisz z tym wedzidelkiem mnue zaskoczylo bo czesto lekarze to daja jako jeden z glownych powodow niedojadania. A corcia ma smoczek uspokajajacy? Moze sprobowac z niego zrezygnowac bo moze nim sie wycisza i swoj głód, kurcze nie mam.pomyslu juz. Dobrze ze wiecej starasz sie podkarmiac to na pewno da jakis efekt zwlaszcza te nocne u nas ciut pomoglo, nie spektakularnie ale choc troche ruszylo.
Agn_kaw wedzidelka i tak nie puszcze i chce zrobic z nim porządek bo skoro i tak nas to nie ominie to pp co czekać aż będzie bardziej ukrwiome a co za tym idzie bardziej bolesne podczas podciecia .
Co do smoczka to tak ma go sytuacja z przed chwili od 7 rano karmiliśmy się juz 4 razy pije chwile z zegarkiem w ręku 4 minuty i więcej nie chce pojadla i leży smoka Nie chce
Podsyłam link o wedzidelku Czy podcinanie wędzidełka ma sens? | Hafija.pl
Oliwcia dobrze że profesor jest w porządku. Super że się wszystkim zainteresował nie tylko nerkami ale i waga itd. A Wy tam pewnie prywatnie byliście?
Mam nadzieję że piątkowe Usg wyjdzie pomyślnie. A kamica to nawet szkoda mówić jaki to ból dla mnie był a co dopiero dla dziecka oby nigdy malutkiej to nie dopadlo.
Co do wedzidelka to jestem zdziwiona że to nie ma wpływu na jedzenie ale mimo to podetnijcie a może jednak coś będzie inaczej dzięki temu.
A co do kamicy to ciekawe jak wygląda leczenie u maluszka takiego.
Aleksandra tak wizyta prywatna bo na NFZ na koniec czerwca termin a nie chcieliśmy tyle czekać …
Profesor pytał nas nawet o kupe i właśnie to mnie zaczęło teraz zastanawiac bo ostatnio mieliśmy troche sluzowatej podaje probiotyk i niby ok ale wczoraj znow kupa sluzowata i taka bardzo plynna wiec nie wiem czy to jednak nie czasem jakas nie tolerancja pokarmowa nie wiem ja juz na prawdę szukam wszędzie możliwych informacji makabra oszaleje zaraz
Jeśli chodzi o leczenie to sama nie wiem na razie Usg plus badania ktore wymienilam powyzej
Ale mówiłaś lekarzowi o tym probiotyku czy to on go polecił? A może jeszcze do pediatry się przejdzcie z tą kupka. Kurcze ja już też bym za bardzo nie wiedziała co robić. A może spotkanie z cdl?
Aleksandra padam na ryj jestem wykonczona nie fizycznie a psychicznie probiotyk to zalecenia pediatry ja jestem minimum raz w tyg w przychodni
Jutro wizyta w szpitalu USG ważenie pogadam o wędzidełku o badaniach jeśli mi nje podetna to umawiam sie prywatnie do laryngologa a w następnej kolejnosci wlasnie do położnej laktacyjnej
No ja się domyślam że to tak jest. Sama pamiętam że na wyjściu ze szpitala dostaliśmy 9 skierowan do specjalistów i na badania i każda wizytę przemywalam, nawet nie wiedziałam jak to wszystko ogarnąć a u Was stale coś. A przecież nie tak to miało być. Ale myślę że i fizycznie też jest Co ciężko.
Mam nadzieję że jutrzejszy dzień przyniesie jakieś nowe rozwiązania i może ta waga ruszy trochę bardziej.
Jutro mocno zaciskam kciuki żeby waga się podniosła i daj kochana znać co z wędzidełkiem powiedzą i to USG . Kochana a co tam u starszej córeczki? Jak Oliwcia się ma? Trzymaj się kochana
no i lipa wczoraj nie miałam siły pisać cały dzień byłam o kawie i cukierki dopiero o 20 cos zjadlam tak mi dala miska po dupie…
Kciuki mozecie puścić wizyty dzis niema wczoraj dzwonili ze szpitala przelozona na poniedziałek jeszcze troche sie postresuje a juz myslalam ze będę cos wiecej wiedziała … Ale za to i tak jade dzia do szpitala z miska do poradni laktacyjnej nie ogarne sama tego tematu i wiem ze potrzebuje pomocy
Zabusia jeśli chodzi o Oliwie to ok ale co raz bardziej odczuwa problemy z Małgosia wczoraj wieczorem mi sie tak poplakala ze nie mam dla niej czasu ze aż mi sie ryczec chciało z bezradności
przez To wszystko chodzi co raz to później spać no zanim miska zasnie na noc zanim ogarne i poswiecej jej chwile to jest noc
tym bardziej ze jestem z nimi sama
Mąż kiedy do Was przyjedzie? Szkoda właśnie ze Ty tak ze wszystkim sama musisz sobie radzić, te ciągle wizyty itd. Ja też pojechałam do szpitala z tymi moimi problemami z kp i bardzo mi to pomogło zwłaszcza psychicznie i mam nadzieję że Ciebie to tez podniesie na duchu i problemy rozwiąże.
Dobrze że chociaż dzisiaj to się uda załatwić. Napisz jak już wyjdziecie. Ciekawe jak waga.
My juz po anioł nie kobieta taki doradca to skarb zaluje ze tak późno do niej poszlam
A teraz do Rzeczy
Według niej Małgosia boi sie jeść bo na poczatku ja mleko zalewa a jak juz zaciagnie to jest ryk bo mleka za malo mam stymulować piersi obie po każdym karmieniu laktatorem i przystawiac ja w pozycji ona na mnie nie Cyc nad nią (czyli na łóżku na lezaco ja podparta na łokciu ja tak do tej pory robilam i temu nie chciała ) dostalam herbatki do picia dwa razy dziennie
Na koniec waga w 8 dni przybrała na wadze 10 g
A no i jeszcze według niej wędzidełko ok minimalnie tylko przyrosniete i niema konieczność podcinania …
I jeszcze minimalne napiecie miesniowe bo miska ma cały czas zacisniete piastki i spina sie za często i za bardzo
I tak Minimalna Asymetria lewy bok ma upatrzony i najwięcej z niego korzysta kazala czesciej klasc na drugi bok i masowac ja ćwiczyć
Aaaaaaa zjadła bez ryku <3 polozylam w pozycji jak zawsze zaczela sie drzec zrobilam jak pani Basia Kazala i zjadla z usmiechem
Ojej to kamień z serca choć tutaj że fachową poradę otrzymałyście i jest lepiej <3 to już bardzo dużo, niby tylko jedna wizyta a jak duzo zmienia, skoro wędzidełko ok to może już teraz będzie lepiej z przyrostami jak maleńka nie bedzie bała się ssać pod górkę :))))
Bardzo bardzo się cieszę, że znalazłyscie kogoś kompetetnego i że pomogła tak szybko.
Szkoda że dalej tylko stres z tym usg eh no ale co zrobić jak człowiekowi zależy to kazdy dzień stresuje mocno.
U nas też młody preferował jeden bok zwłaszcza główkę kładł na lewo, zaczelismy mu robić wałek z pieluszki by stymulować drugi, odwróciliśmy łóżeczko w drugą stronę bo dostawke mielismy by jak zechce na nas patrzec to bedzie musiał ogarniać drugoi bok i szybciutko zaczął ogarniać obie strony więc z tym tez szybciutko dojdziecie do normalności :*
A z napięciem macie może jakiegoś dobrego dziecięcego fizjo? Bo z tymi napieciami to sprawa czasami wyglada tak ze wydaje się że to wzmozone a jest na prawde osłabione bo mylnie interpretują nawet lekarze pediatrzy objawy, warto tu podpytać speca dziecięcego żeby miec 200%pewności ale to już tak ode mnie osobiście wiem że już się tułasz po tych lekarzach i przychodniach ale jesli mielibyscie mozliwość sciagnac kogos do domu choby na 1 wiyte to byłoby super
Jak się ciesze, że choć jeden problem się rozwiązał. I malutka nie boi się jeść. To teraz tylko szybkiego przybierania na wadze. Wędzidełko w takim wypadku powinno się rozciągnąć, Przynajmniej trochę mniej bólu dla małej. U mnie syn miał asymetrię i wzmożone napięcie i od fizjoterapeutki wiem, że jeśli są w niedużym stopniu to same miną, ale o ocenę specjalisty można poprosić, choć w twoim wypadku trudno z czasem będzie. Ale tak jak agn_kaw pisała może wizyta domowa doradzi jak ukłądać przewijać, nosić dziecko itp, żeby rozładować napięcia.
Jest lepiej miska z checia siega po piers ale jak wiemy jak sie kopie to sie kopie leżącego czyli ona chce a cycki puste
Tyle przeciwności pokonałaś to i t ę pokonasz. Wiesz już co technicznie mogłaś poprawić teraz mała ssie to organizm dostanie zaraz sygnał, że trzeba więcej mleka. Dołączysz stymulacje laktatorem i ani się oglądniesz i będzie dobrze.
oliwicia tez tak mysle, stumulacja i młoda i będzie super tylko no trzeba tu choć te 2-3dni może i akurat skok z jedzeniem, ze więcej jej potrzeba i akurat się zebrało w czasie, ale będzie lepiej na pewno :* Może to tylko twoje wrażenie że są puste a mleko jest tytlko mniej niż w nawale i przy tym superwypływie, może już przywykła trochę że ją wręcz zalewało i teraz musi powoli oswoic sie że ciut inaczej . Wiem, że to z boku się łatwo mówi a jak się przezywa to żadne słowa nie działają ale na prawdę własnie już tyle pokonaliście trudności , że to stymulowanie i zwiekszanie ilości pokamu bedzie do zrobienia :** Trzymaj się kochana dzielnie ja wierzę że dasz radę bo walczak z Ciebie :*
Stymulacja piersi powinna dac radę. Kreta ta Wasza mleczna droga, ale pieadzicuw sobie!
Trzymaj się mocno Kochana!