Czy podajecie maluchom jakieś herbatki? Jeżeli tak, to jakie?
O czasu do czasu podaję swojemu maluchowi herbatkę na brzuszek z Humany. Zastanawiam się co jeszcze podajecie swoim pociechom.
A w jakim wieku jest twoje maleństwo? ja mojej 4 miesięcznej córeczce na razie nic nie podaje ale przyznam się że już mocno rozważam czy nie podać małej jakiejś herbatki
4,5 miesiąca. Najwidoczniej przeoczyłam.
Biedronko jeśli karmisz piersią nie ma potrzeby przepajania dziecka zwłaszcza ze na dworze nie jest jeszcze goraco. Ogolnie polecam wode do gaszenia pragnienia bobasa oraz domowy kompot z jabłek z woda lub soki owocowe rozcieńczane z woda pól na pól. Odradzam wszelkie herbatki granulowane bo sa w nim tylko cukry i nic poza tym. W ogole nie znalazłam jeszcze jeszcze dobrej herbatki dla dziecko bo jak nie cukier to maltodekstryna glukoza, itp. Najlepiej przyzwyczajać dziecko do naturalnego smaku wody.
Ja podaje dziecku wode mineralna lub soki swiezo wyciskane
Marta87 właśnie o taką opinię mi chodziło:) dzięki:) karmię piersią, ale dla Malucha jest to za mało i zaczęłam już podawać sok jabłkowy z wodą lub marchewkowy i ten drugi bardziej jej pasuje. Bo wątek o piciu widziałam, ale właśnie chodziło mi konkretnie o herbatki. Soki właśnie robię sama z wypróbowanych jabłuszek, takich mniej kwaśnych.
Ja podawałam takie herbatki ale teraz już ich nie stosuję synek woli kompociki ,ta uspokajająca to nie wiem czy działa jakoś nie byłam przekonana do jej podawania (nie została ona kupiona prze ze mnie)
Ja kupiłam na początku herbatki granulowane dla niemowlaków ale leżą nieodpakowane ponieważ mój synek nie chce ich pić, generalnie mój Wojtuś mało pije ale kiedy daję mu wodę lub kompot ale bardzo rozcieńczony da się skusić na odrobinę picia. Nie wiem czy u Was też tak jest ale mój synek nie chce pić soków np. bananowego, marchewkowego czy jabłkowego - które są produkowane dla niemowląt , wypluwa je a czasem to aż go otrzepuje ( ma grymas twarzy jakby sok był kwaśny) i za nic nie chce pić.
Za marchewkowym, aż się trzęsie tak lubi:) jabłkowy też przejdzie, ale ja robię sama, nie kupuję.
soczek marchewkowy robisz?
Ja też sama robię. U mnie najbardziej jabłkowy uwielbia. Kompociki też są super i też je lubi.
A jak robicie takie soczki jeśli mogę spytać? Bo taki soczek marchewkowy kojarzy mi się z gestym
Mam wyciskarke i codziennie robię świeży z marchewki i jabłka, albo mieszany. Są gęste, ale dodatkowo przelewamy przez pieluszke tetrowa i nie takich fredzelkow. Jabłkowy dodatkowo rozcienczam z wodą.
Woda jest zdrowa, herbatki również, ja kupuje w świcie kawy i herbaty taką do zaparzania malinową i synek ją pije raz na jakiś czas. A tak bardziej robie mu soczki z jagody czy aroni, zalezy jaki tam mam w słoiczku.
Ja mojej maludzie podawalam herbatke z kopru wloskiego tak co dwa dni po 30ml, roznie to u niej z kupkami bywalo i tak poradzila mi polozna, dzieki temu tez nauczyla sie pic z butelki i kiedy musialam ja zostawic z babcis nie bylo zadnych problemow z piciem mm.
Jeżeli dziecko jest karmione piersią to nie ma potrzeby podawania innych napoi. Jeżeli natomiast karmisz mm to można przepajać wodą mineralną przegotowaną niegazowaną. Na pewno nie polecałabym herbatek granulowanych, ponieważ większość ich składu to cukier. Soki i kompociki odradza nam alergolog, ponieważ dziecko się nimi nasyci ale nie będzie najedzone, a głodu nie będzie czuło.
U nas jest zdecydowanie woda od początku :)))))
Nie ufam tym słodkich granulowanym herbatkom, uważam, że nie ma sensu dosładzać dziecku wody np glukozą, woda jest najzdrowsza i najlepsza :)))
Od czasu do czasu synek pije sok- przeważnie takie własnej roboty i jakieś herbatki, bo wiadomo, że herbaty też mają swoje składniki wzmacniające i odżywcze, ale przeważnie pijemy najzwyklejszą wodę
MOja córka nie chce pić samej wody. herbatki też jej ciężko idą. Najchętniej pije mleko z piersi, Ale jak wiadomo na poczatku wypływa mleko lekkie , mało tłuste po to by dziecko się napiło a później dopiero tłuste by się najadło. Mam nadzieje, ze tym pierwszym mlekiem moja córka gasi pragnienie.
U nas priorytetem jest woda i ją najwięcej pije mój synek. Soków nie bardzo chce pić, nawet rozcieńczonych, ale za to owoce lubi jeść więc tym się nie martwię. Kompoty takie domowe też wypije. Co do herbatek - pierwszą naszą herbatką była herbata koperkowa ale w torebkach (Hipp, Babydream są dostępne dla niemowląt). Granulowaną herbatkę też mam i czasem podaję jest ona z Hipp’a.