Wartościowe posiłki dla niemowląt

Witam:) zapraszam się do dzielenia się przepisami i pomysłami jakie produkty i w jakiej postaci warto uwzględnić w diecie niemowlaka p pierwszym półroczu życia:)

Więc będę pierwsza i podam dwa przepisy które ostatnio mnie zachwyciły:)Przepis na kisiel z Bobofruta

Składniki:

• 100 ml soku Bobofrut,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania

Sok należy zagotować w garnku. Następnie przelać ok. 50 ml do szklanki, wsypać tam mąkę ziemniaczaną. Przygotowany roztwór wlać z powrotem do garnka i energicznie wymieszać.Kisiel mleczny z żółtkiem

Składniki:

• 20 g mlecznej mieszanki,
  • 1/2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania: w garnku należy zagotować wodę, następnie odlać 50 ml do szklanki. Do garnka należy dodać mieszankę mleczną, a w odlanej wodzie wymieszać mąkę i żółtko. Następnie zawartość szklanki przelać do garnka i wymieszać.

Wskazówka: żółtko powinno być surowe. RÓŻOWE NALEŚNIKI Z BURAKAMI

6 porcji 7 miesięcy+

Różowe, piękne, bajkowe naleśniki z buraczkami polecają się na śniadanie, obiad i kolację. A także na podwieczorek i wypad do lasu. Bardzo szybko je zrobisz, a dzieci pokochają!

Składniki:

• 1 średni, ugotowany burak
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody – najlepiej gazowanej
  • 2 łyżki oleju (+olej do smażenia)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/ orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego (cukier/ miód w przepisach używaj dla dzieci najwcześniej po 12 miesiącu życia)

U mnie się sprawdzają pankejki z owocami 

garść owoców 

jajko 

2 łyżki maki 

łyżka jogurtu naturalnego  

Zdecydowanie placuszki bananowe :) 2 x jajko , maka około 5 łyżek i ciapa z bananów ja rozgniatam lyzeczka można podać z jogurtem naturalnym lub innym i owocami :) u nas często podajemy z masłem orzechowym albo dodaje do ciasta :) kasza manna z owocami :) na smak z owczarku polewalam musem owocowym i dodawałam owoce :) 

GOFRY BANANOWE 

🔸2 banany
🔸3/4 szklanki mąki
🔸2 jajka
🔸Pół łyżeczki proszku do pieczenia
🔸3 łyżki oleju
🔸3 łyżki mleka

Banana rozciapciać na papkę, białka ubić, a następnie dodać żółtka dalej ubijać. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki ,a następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Gofrownicę można delikatnie "pomiziać" olejem 😁 Smażyć po 5 minut w bardzo dobrze nagrzanej gofrownicy. Zjadać z ulubionymi owocami 😆

Bardzo dużo jest takich przepisow , że aż trudno dodać jeden. Ja robię naleśniki czy gofry na bazie kefiru z dodatkiem szpinaku lub zakwasu z buraków 

Super są te przepisy :) ja ostatnio robię gofry czy placuszki owocowe na mleku roślinnym lub ryżowym i też wychodzą smaczne :) 

Fajnie, że córeczce smakują bo już ciężko mi wymyślać co by jej na śniadanie zrobić 

Córeczka nie może jeść produktów mlecznych, może macie jakieś fajne przepisy czy pomysły co zrobić by w jej diecie pojawiło się więcej wapnia? 

My szalejemy z rd już 5 miesięcy :) Zuzia zajada jak szalona. Pokazuje to na moim instagramie emilia_cisek zapraszam ;) 

Robimy różne placuszki, wytrawne gofry, naleśniki buraczane lub szpinakowe, omlety, zupki, rybke,kotleciki :) 

jaki słodziak;) no takiego nalesnika to i ja bym zjadła;) 

Oliwejra szukaj napoje roślinne wzbogacone w wapń, na pewno w carrefour są, w auchan też chyba :) Ja takie zalecam moim pacjentom :)

U nas królują wytrawne gofry, z cukini, dyni a z burakiem i bananem to sztos :) lubimy też naleśniki zielone ( szpinak) lub różowe ( burak) do ciasta naleśnikowego wystarczy dodać zmiksowany produkt w tym wypadku szpinak lub burak i wychodzą piękne i Pyszne naleśniki. Przeróżne zupki robię sama, robię odrazu w większym garneczku i kilka porcji mrożę by zawsze mieć zdrowy obiad pod ręką. Ostatnio robiłam np leczo dla mamy i taty �do Zuzi dodałam kasze gryczana i kawałek indyka i miała zdrowy i pełnowartościowy posiłek. 

Ostatnio próbuje właśnie z mlekiem sojowym czy ryżowym i jest spoko ale nie sprawdzałam ile wapnia mają te napoje 

Dla mnie ważne w diecie są ryby, mam wrażenie że mało ich jemy. Staram się żeby rybka była raz w tygodniu. Królują u nas teraz omlety na słodko z owocami, jogurtem i na słono też.

Oliwejra te ryżowe sobie lepiej odpuść dla córki bo ogólnie może być zanieczyszczone arsenem i do 5 roku go się nie zaleca z tego względu 

A ja się zawsze zastanawiałam czy takie naleśniki np. ze szpinakiem albo z burakiem, poza wyglądem czy mają też smak taki jak powinien być. Czy jednak właśnie czuć ten smak buraka którego niestety ja sama nie lubię, i moja córeczka wybredna też nie

Buraczkowych nigdy nie jadłam ale szpinakowe naleśniki czy np pierogi ze szpinakiem lubię bardzo . Nie czuć tak tego smaku w naleśnikach tak myślę 

Napój ryżowy odpuszczamy dla dzieci , jeżeli jest mało ryb warto suplementowac olej lniany lub inne oleje z omega3

mi sie wydaje bo nie robiłam takich naleśników, że minimalnie je czuć , ale to jest słabo wyczuwalne. Nawet jak robię ciasto szpinakowe to też nie czuć smaku szpinaku 

Delikatnie czuć, ale nawet z owocami dobrze smakuje