Używanie laktatora , polecacie?

Pamela ja używałam jak najbardziej na początku teraz jeszcze czasami używam :slight_smile: najczęściej jak wychodzę na dłużej z domu :slight_smile: najlepsza są takie które można przykleić do stanika :slight_smile:

Ja na poczatku uzywalam recznego laktatora z lovi by rozbujac laktacje. I ze 2 razy jak musialam wyjsc z domu a synek z babcia zostal. Wkladki byly qmi potrzebne na poczatku gdyz mialam duzo pokarmu i ciekl teraz gdy laktacja sie unormowala uzywam sporadycznie na wyjscia by nie miec niespodzianki.Polecam z firmy Penaten. Maja anatomiczny ksztalt.

Wkładki się przydają mi już w ciazy sje przydały bo siara leciała z piersi. A tak jak jest pokarm to tez leci mleczko i dość tluste np koszuli do karmienia nie dopralam do tej pory wiec myślę że bardzo przydatne zwłaszcza w dzień

Ja mam z Babydream i też sobie chwalę :slight_smile:

Z nakładek nie musiałam korzystać bo maluszek od początku ładnie chwytał pierś i dobrze pił z piersi ale warto kupić przed porodem bo tak jak napisała Kasi nigdy nie wiadomo jak to będzie u nas :slight_smile:

No to jednak tez je kupie w razie czego bede miec:)) a laktator to tak jak juz pisałam kupie za mies razem z wozkiem:))

Kapturki nie kupowałam później mąż mi dokupil bo jednak się przydały:)

Ja posiadam reczny laktator z lovi i jestem zadowolona. Mi sie przydal w szpitalu do pobudzenia laktacji i potem kilka razy gdy musialam wyjsc a synek z babcia zostal.
Warto tez miec ze soba w szpitalu kapturki do karmienia w razie wkleslych brodawek bo dzidzi moze byc trudno zlapac piers

A te kapturki maja jakas rozmiarowke czy raczej sa uniwersalne?

Mają rozmiarówki . Ja widzialam rozmiar s , m i l . Popatrz sobie np. Na allegro są również opisane wymiary jak zmierzyć

Dokładnie tak jak napisała malizna są rozmiary kapturków.

A skad mam wiedziec jaki rozmiar heh?

Dzieki magros;) czyli najlepiej kupic środkowa rozmiarowke.

Ja zakupilam ręczny canpola, ma niezłe opinie i jak dla mnie przystępna cenę, z kapturkiem się wytrzymam nie mam ani małych ani wkleslych brodawek, wiec mam nadzieje, ze sie obędzie. A jeśli będą potrzebne to Tatuś będzie mógł w końcu kupić coś samodzielnie:)

Pamela Radzila bym przed porodem kupic zawsze bedzie pod reka gdy sie okaze potrzebny.

Kapturków nie ma sensu moim zdaniem wcześniej. Zwłaszcza jak nie ma małych i wklęsłych brodawek. Zresztą w szpitalu jak coś będzie się już wiedziało, to mąż szybko coś może wtedy kupić. Na wszelki wypadek to nie. Laktator to jednak inna kwestia i tutaj lepiej mieć wcześniej - dwie koleżanki miały bardzo duży nawał pokarmu w szpitalu, a szpitalu nie było możliwości skorzystania ze szpitalnego (chyba nawet nie było) i to ratowało.

Ja kupiłam laktator dopiero w 3 mcu po porodzie, kiedy stresowalam się pierwszym wyjściem bez malucha :slight_smile: odciągnełam 2 razy mleczko i córka bez problemu zjadła z butelki. Potem laktacja się ustabilizowała, przerwy między karmieniami się wydużyły i teraz spokojnie mogę wyjść w przerwie miedzy karmieniami. Dodam, że moja pociecha żyje bez smoczka i sporadyczne picie z butelki nie zaburzyło laktacji itp.
Kiedy rozmawiałam z moją położną mówiła że nie ma sensu kupować laktatora przed porodem, bo może okazać się niepotrzebny a w szpitalu można wypożyczyć i potestować. Faktycznie u mnie się to sprawdziło. Mała potrzebowała dużo mleczka i nawet pokonywałyśmy wspólnie nawały. Teraz mój elektryczny lovi prolactis czeka na powrót mamy do pracy. Myślę, że wtedy będzie znowu potrzebny :slight_smile:

Co do kapturków, wkładek laktacyjnych to nic takiego nie używałam. Pierwsze miesiące spędziłam na karmieniu na leżąco praktycznie non stop :slight_smile:

Gudrun zgadzam się z Tobą nakładki są najmniejszym problemem i w każdej chwili mąż może kupić. No chyba, że masz właśnie wklęsłe brodawki wtedy lepiej mieć już kupione wcześniej.

Laktator jak najbardziej lepiej kupić wcześniej i mieć już w razie czego gdyby nawał pokarmu pojawił się szybko.
Ja wolałam mieć mimo, że w moim szpitalu teoretycznie można wypożyczyć. A jeśli nawał pokarmu przypadnie kiedy będziemy już w domu wtedy też warto być przygotowaną a nie biegać i szukać.