Zuzanna-1986 pewnie masz racje:) bede pod koniec przyszego tyg z malym w przychodni to jeszcze dopytam co on sadzi o podawaniu maluszkowi tranu i dam znac ![]()
Mam w lodówce obydwa i baby jest o 2 złote droższy. Wystarczyłoby na zwykłym napisać w dawkowaniu, że dzieciom od 6 miesiąca życia podawać 2,5, zamiast wypuszczać nową linię produkcyjną specjalnie dla dzieci
2 złote na jednej butelce, 2 miliony na milionie butelek, grunt to marketing:)
Firmy farmaceutyczne robią różne przekręty dlatego trzeba patrzeć , czytać i pytań magistrów farmacji w aptece. Tam na pewno dobrze doradza.
AncyMonek, nie masz racji z dawkowaniem - tran baby podaje się 2,5 ml dla dzieci powyżej 6 miesiąca, a zwykły tran, by dawka była taka sama jak w tym baby też trzeba dać 2,5 ml, generalnie skład jest identyczny. Jak ja sie kiedyś pytałam w aptece, to różnica w cenie była dość znaczna, ok 10 zł.
Zależy na jaką Panią/ Pana farmaceutę się trafi. Czasami wciskają rzeczy, na które akurat producenci organizują konkursy albo z której mają jakieś dodatkowe bonusy. Nie mówię, że wszystkie i zawsze, ale niestety często tak jest zwłaszcza w sieciówkach.
To tak jak lekarze tez często wypisują leki za które coś mają. Ale tran myślę że to dobry wybór. Ja chyba kupie z firmy GAL taki bez smaków jest od 6 miesiąca i wystarczy dwie krople dziennie.
ja dzisiaj byłam z mała na szczepieniu imoja doktórka powiedział, żeby na razie nie podawać tranu
Ancymonku a jakty podawałaś tran to podawałaś też wit D ?
U nas tez doktorka powiedziala zeby nie dawac tranu. Ze dopiero po roku tym bardziej ze karmie piersia i mala dostaje wit D. A chcialabym jej dac bo juz 3 razy miala antybiotyk a ma dopiero 8 miesiecy… no ale coz poczekam do roku.
Alicja od 3r.ż podaje się 5 ml …Dzieci od 6 msc życia 2,5 ml …( obie butelki maja tyle samo ml )
Tzn jesli kupimy tan normalny przed 3 urodzinkami to podajemy 2,5 ml …jesli baby TEŻ ale starczy nam tranu na krócej ![]()
Z czym się nie zgadzasz ?
Kropka Nie nie podawałam bo ilosc w tranie jest wystarczajaca ( tak polecił pediatra)
dziewczyny rozmawialam z pediatra i On powiedzial zeby poki co nie podawac synkowi tranu, wystarczy wit. d wiec sie wstrzymujemy…![]()
i nikt nie ma prawa Cię do tego zmusić
Każdy ma prawo do wyboru
AncyMonek - jak to z czym się nie zgadzam? Sama piszesz, że obie butelki mają TYLE SAMO ml i że każdego tranu podaje się TYLE SAMO, to jakim cudem jednego starcza na dłużej??
Obydwie butelki różnią się tylko etykietą i dawkowaniem, ale zawartość jest taka sama. No i ceną, naturalnie.
A dziewczyny jeśli tran podajecie, to cały rok, czy latem już nie?