Gdy wybierałam wyprawkę dla swojej córeczki, w sklepi z artykułami dziecięcymi, trafiłam na butelkę która była już grubo po terminie , nie była to butelka Lovi bo te się sprzedają jak świeże bułeczki
od razu zwróciłam uwagę dla pani sprzedającej a ta , że nie ma to znaczenia a ja powiedziała że jeśli jest data przydatności i dziecko ma z tym styczność to muni mieć znaczenie, a czy Wy zwracacie uwagę na daty ważności na butelkach i smoczkach ?
MAMABASIA JA TEZ OSTATNIO KUPUJĄC BUTELKĘ chciałam zobaczyć termin przydatności to pani w sklepie zrobił na mnie duże oczy i zapytała po co mi to , to się wkurzyłam i wyszłam ze sklepu. I kupiłam w innym a musiałam już wymienić Jaśkowi butle medical bo to nasza ulubiona poprzednia po 10 miesiącach była już tak zużyta od upadków choć i tak bardzo wytrzymała że trzeba było wymienić.
My mieliśmy aktywne ssanie. Też używaliśmy ją bardzo długo. Karolek nią rzucał o ziemię i nic się nie stało. Musieliśmy wymienić bo już cała była od soczków żółta.
My sprawdzamy termin ważności, bo smoczki są silikonowe i po terminie mogą pękać i jeszcze by mi dziecko gumę zjadło.
W tych datach chodzi generalnie o smoczki, a nie o butelki. Tak samo termin jest na smoczkach uspokajających, muszlach laktacyjny ch, osłonkach na piersi itp.
ważne natomiast jest to,ze jest to data “najlepiej zużyć do”, a nie “należy zużyć do”. Oczywiście sprzedawać nie wolno ano jednych, ani drugich, natomiast w domu zaleca się aby “orgsnoleptycznie” zbadać czy taki produkt nadal ma swoje właściwości i jeżeli się uzna że tak, to można używać bez wyrzutów że się jest wyrodną matką czy coś ![]()
W ogóle UE pracuje nad zmianą przepisów dotyczącą daty “najlepiej zużyć/spożyć do” i mają być jeszcze bardziej liberalne.
Ja zawsze co kupuje to patrzę na datę ważności,bo rzeczywiście takie butelki po terminie mogą szybko pękać,na soczki mam osobną butelkę i na soczki.Po soczkach zaraz butelki są żółte albo pomarańczowe z marchewki.Dlatego staram się co jakiś czas je zmieniać.
Sama się teraz zastanawiam nad tym