U nas w szpitalu jako stymulację porodu najczęściej wybiera się Oxytocynę 5j.m. w 0,9% NaCl 500ml we wlewie kroplowym. Poza tym zakłada się cewnik Foleya do kanału szyjki macicy lub najrzadziej Prepidil żel.
Jak to wygląda u Was? Może w innych ośrodkach istnieją inne metody
Pozdrawiam
Będąc na sali porodowej na praktykach spotkałam się z takimi samymi sposobami na stymulację porodu naturalnego.
ja również pracując w szpitalu też sie z tym spotkałam jest to bardzo częsta stymulacja oxytacyna i cewnik!
Witam,u mnie w szpitalu też jako prowokację porodu stosuje się oxytocynę,czasami cewnik .Jeśli kroplówka “nie chwyta” ,to czasami zakłada się prepidil żel… Jednak kiedyś pracowałam w szpitalu gdzie jako prowokację porodu stosowano przebicie pęcherza płodowego… Czy któraś w pań spotkała się z tym ,że pacjentki jako stymulację porodu stosują żel Natalis???.. Macie jakieś doświadczenia?
Żel Natalis w celu stymulacji porodu? Pierwszy raz słyszę, aby w tym celu został on użyty, zwłaszcza że zgodnie z zaleceniami producenta, jako położniczy żel nawilżający na bazie składników naturalnych musi być zastosowany tylko podczas pierwszej fazy porodu.
Wskazania do stosowania według instrukcji :
Żel położniczy Natalis został opracowany w celu ułatwienia porodu naturalnego, jest stosowany podczas porodu naturalnego w celu ułatwienia jego przebiegu zarówno matce, jak i dziecku oraz w celu ochrony dna miednicy. Żel ten tworzy warstwę poślizgową w kanale rodnym, zmniejszając tarcie płodu o ściany kanału rodnego.
Natalis nie jest stymulacji porodu, bo nikt go nie badał pod tym względem, a jego skład: sterylna strzykawka jednorazowa, zawieraja 15 ml żelu położniczego, znajdują się następujące składniki: hydroksyetyloceluloza, glikol propylenowy, gliceryna, guma ksantanowa, chlorek sodu, woda oczyszczona. Nie zawiera nic co mogłoby wywołać poród, co innego Prepidil żel i zawarte w nim prostoglandyny: Dinoproston (łac. Dinoprostonum) – prostaglandyna E2, należąca do grupy naturalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pobudza mięsień macicy, zwiększa siłę i rytmiczność jej skurczów, ułatwia rozluźnienie i rozszerzenie ujścia szyjki macicy. , stosuje się do wspomagania indukcji porodu o czasie, kiedy jest to konieczne z przyczyn położniczych lub internistycznych. Dawkowanie i sposób podawania:aby preparat został prawidłowo podany, pacjentka powinna leżeć na wznak i mieć założony wziernik dopochwowy.Cała zawartość strzykawki (500 µg dinoprostonu = 3 g preparatu Prepidil) powinna zostać wstrzyknięta delikatnie i w sposób jałowy do kanału szyjki przy pomocy załączonego do opakowania jałowego plastikowego cewnika. Następnie należy delikatnie usunąć plastikowy cewnik z kanału szyjki. Preparatu Prepidil nie należy podawać powyżej ujścia wewnętrznego szyjki. Po podaniu żelu pacjentka powinna pozostać w pozycji leżącej przez co najmniej 15 minut, aby maksymalnie ograniczyć wypływanie żelu, my podłączamy dwugodzinny zapis KTG. Rzadziej stosowana jest stymulacja Oxytocyną, ze względu na ryzyko powikłań i zakończenia porodu drogą cięcia cesarskiego.
Witam
U mnie w szpitalu jak i szpitalach okolicznych powszechne było i jest stosowanie oxytocyny we wlewie ,rzadko stosuje się cewnik Foleya, amniotomię czy Prepidil żel,który musi zakupić oczywiście pacjentka. Bardzo wąskie grono położnych poleca stymulowanie brodawek piersiowych czyli ich rolowanie czy szczypanie, które wielokrotnie przynosi pożądane efekty…