Spanie na lewym boku w ciąży?

W 5 miesiącu polecono mi spanie na lewym boku ale nie ze względu na rozwój dzidziusia ale poprzez to , że macica staje się coraz większa i leżąc w innej pozycji po prostu uciskam swój układ krwionośny co może doprowadzić do niedotlenienia mózgu i omdlenia.

ja tylko na lewym boczku wypoczywam i śpie. Położna na samym początku do zaleciła

Mi też lekarz zalecił spanie na lewym boku i uważanie żeby za długo nie spać na plecach. A jak już tak spałam to podkładałam pod głowę poduszkę.

Ja nie mogłam spać na plecach bo miałam problemy z oddychaniem wiec musialam spać cały czas na boku

Mi ciężko było spać na plecach jak nie miałam tej poduszki. Z poduszką nawet nie było tak źle.

Agrafko u mnie nawet poduszka nie pomagała a czym bardziej zaawansowana ciąża tym jeszcze gorzej

Każda z nas inaczej przeżywa ciążę i każda musi znajsć swój sposób na przetrwanie tego okresu.

Ja w ciąży przeważnie spalam na lewym boku bo było mi wygodniej.Chociaż nie spalam ciągle na lewym bylu bo starałam się zmieniać raz na prawym a raz na lewym no a nie raz na plecach jak mnie już kręgosłup strasznie bolał.Ale najwygodniej spało mi się właśnie na lewym boku,chociaż słyszałam że najlepiej spać na prawym boku czy na plecach nie wiem właśnie javie to ma znaczenie ale słyszałam że na lewym boku nie powinno się spać.

Agusiu właśnie na lewym boku powinno się leżeć, spać.

No ja miałam tak ,że w ciąży a w sumie pod koniec cięzko mi się spało…bardzo duży ciężar odczuwałam w brzuchu i gdyby nie poducha dla kobiet ciężarnych to nie wiem jakbym sobie poradziła. Wiadomo ,że w zupełnosci super nie było ale o niebo lżej… najlepsze było u mnie to ,że spałam na lewym czy tam prawym boku ale w nocy jakoś tak się musiałam wiercić ,że wstawałam leżąc na plecach O_O

No niestety nie da się spać na brzuchu :wink: z kolei na plecach jakoś nie wygodnie… pozostają boczki, a ze matki natury się nie oszuka to ciało instynktownie układa się na lewym boczku :slight_smile:

Witajcie kochane , jestem w 21 tygodniu ciąży i najlepiej śpi mi się na pleckach , mam swoje odczucia , że dzidziusiowi tak śpi się najwygodniej. Są noce , że na plecach nie da się spać i wtedy właśnie śpię na lewym boku , ale zdarza się to bardzo żadko , każda z nas musi znaleść najwygodniejszą pozycje dla siebie i dzidziusia bo każda z nas jest inna :slight_smile: Możemy pomagać sobie zwinietymi kocami bądź zwykłą poduszką .W sklepach możemy również dostać poduszki specjalnie dla mam , czasami nawet w lidlu takie widziałam :slight_smile:

Wiele razy slyszałam,że w ciąży zaleca się spanie na lewym boku,ma to wpływ na maluszka,tak jak pisały poprzedniczki. Będąc w szpitalu o spaniu na lewym boku powtarzała mi każda jedna położna.
Jak najwięcej starałam się leżeć i spać na tym boczku.

Beatko bardzo ciekawy artykół :slight_smile:

Ja zawsze spałam na lewym boku ale czasami jak jest mi niewygodnie to i tak kłade sie na plecach czy prawym boku :slight_smile: Po prostu śpie tak jak jest mi wygodnie :slight_smile:

SPanie na lewym boku dobrze dotlenia dziecko za tem spanie na plecach uciska na zyle glowna i dlatego nie poleca sie spania na plecach. Ja staram sie spac tez na lewym boku aby dziecko bylo dotlenione jak i ja rowniez.

Ja spałam wyłącznie na lewym boku i pod koniec ciąży miałąm już tego tak dość, że gdy tylko pozwalałam sobie poleżeć na prawym to byłam wniebowzięta, po porodzie spałam tylko na prawym, aby sobie odbić :slight_smile:

Z tego co wiem, to jeżeli ciąża rozwija się prawidłowo nie ma przeciwskazań aby nie spać na prawym boku bądź plecach, to jednak zaleca się spanie na lewym boku.
Spanie na prawym boku bądź plecach utrudnia dotarcie krwi do serca, mózgu, krew głównie dociera do dolnych części ciała, co może zakończyć się omdleniem mamy.

Ja w ciązy raz spałam na jednym boku raz na drugim i dobrze było dziecko mam zdrowe i bardzo silne i aktywne od początku

Nigdy nie słyszałam o czymś takim, niemniej jednak w ciąży (szczególnie w jej zaawansowanym etapie) niemalże cały czas spałam/ odpoczywałam na jednym, bądź drugim boku…była to zdecydowanie najwygodniejsza pozycja :slight_smile: