W pierwszej ciąży nie odczuwałam skurczy przepowiadających ale w drugiej ciazy tak i to od początku 3 trymestru. Były dość częste i lekarz powiedział, że to normalne i nie powinnam przejmować się. Raczej nie da się ich pomylić z innym bólem ;) do tego drętwienie podbrzusza.
Czop za pierwszym razem wypadł na porodówce, a za drugim 2 dni przed porodem zaczął wypadać. Wody 2 razy odeszły na porodówce;)
patrycja o wow :D to ja zawsze zaczynałam od czopu , więc wiedziałam, że już lada moment, ale też słyszałam ,ze można bez niego nawet 2 tygodnie latać ,a nic nie rusza tak koleżanka miała, ale mi to za parę dni poród się rozpoczynał
no z nim to można chodzić sobie, ale wiem że długo to trwać też nie może bo jakby juz nie ma ochrony dla łożyska bo jednak bakterie mogą się łatwiej przedostać
Po wypadnięciu czopa można spodziewać się porodu nawet do kilku dni. Tak powiedzieli mi w szpitalu bo akurat pojechałam na ktg i miałam 2 cm rozwarcia.. a dzień wcześniej wypadł mi czop.. lekarz potwierdziła, że nie ma już czopa i w każdej chwili mogę wrócić do szpitala ze skurczami
To u mnie dzień wcześniej była nitka krwi w śluzie (taki gesty biały sluz) i to niby było to odchodzenie. A podczas porodu to już tej krwi było więcej. W sumie jak odchodzenie czopa wygląda to do końca chyba nie wiem. Bo jeśli towarzyszy temu krew ja bym spokojnie z tym nie chodziła dwa tyg :D położna mówiła, że czop to taki korek, które chroni przed dostaniem się bakterii i reszty do środka
Galaretka z krwią.. brzmi poważnie. mi podczas porodu coraz więcej krwi na skurczach leciało plus wody co chwilę odchodziły, sączyły się i nie do końca już to pamiętam
Żeby odróżnić skurcze przepowiadające od prawdziwych najlepiej wejść do wanny lub pod prysznic i po 20 minutach będzie wiadomo co to są skurcze. Przepowiadające się wyciszą a porodowe będą trwać nadal ;)
Galaretka z krwią :D ładnie nazwane :D ja to prawie zawału dostałam jak zobaczyłam podczas sikania :D ale faktycznie tak można to określić :) trzeba też zaznaczyć że nie musi odejść cały od razu, mi kilka godzin po fragmentach odchodził :)
Skurcze przepowiadające nie muszą pojawiać się u każdej kobiety. U niektórych są bardziej odczuwalne, u innych mniej, u innych wcale, jest to zależne od wielu czynników min. aktywności w ciąży, czy umiejscownieniu łożyka. Ja przed porodem nie odczuwałam skurczy przepowiadających, nie zaobserwowałam też odejścia czopu śluzowego, a gdy pojawiły się skurcze porodowe to były od razu co 2 minuty, po ok 15 minutach po ich pojawieniu się odeszły mi wody, a dzieciątko przyszło na świat trzy godzinki później (był to pierwszy poród). Ból porodowy nie był tak bardzo silny, jak się spodziewałam i poród siłami natury szybko się zakończył. Powodzenia dla wszystkich przyszłych mam, życzę szybkiego i bezbolesnego porodu :)
Nawet mi się śniło, że urodziła już. Aż o 6 się obudziłam i już Nie mogłam zasnąć. Jeszcze mnie tak żołądek bolał i wszędzie to pulsowało, że byłam cała we strachu
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.