Samochodowe rolety przeciwsłoneczne

Ponieważ na dworze jest coraz cieplej a słońce w końcu nas rozpieszcza coraz częściej wyjeżdżamy z synkiem poza miasto i niestety podczas jazdy synek złości się i mruż oczka ponieważ razi go słońce - mimo iż na obu szybach mam założone osłony przeciwsłoneczne. Napiszcie mi proszę co sprawdziło się u Was , cz macie może rolety przeciwsłoneczne a jeżeli tak to czy są lepsze niż osłonki. Może macie jakieś inne metody ( poza okularami przeciwsłonecznymi) które można zastosować na szyby samochodu, tak aby słońce nie raziło dziecka a jednocześnie była zachowana widoczność.

rolety super ale zależy jakie dziecko mamy bo dla malutkiego na pewno się sprawdzą ale większe które interesuje świat za oknem to już raczej nie bardzo. Moje nie lubią mieć wcale zasłoniętych szyb.

Mąż, jakoże nie mamy klimy (a i tak przy niemowlętach nie należy klimy używać), no i też by w oczka nie raziło, założył folie przeciwsłoneczną. Jest chłodniej i ciemniej. Do tego folia ma filtry uv.

Moim znajomi przyciemnili sobie szyby w samochodzie i bardzo chwalą, bo dzieciaczki mają z tyłu samochodu cień i komfort w upalne dni. Mnie mąż też namawia , żebyśmy przed wakacjami przyciemnili. Chyba jedyny minus to koszt- wydatek rzędu około 300 zł podobno

My mieliśmy osłonki, rolety i najlepsze wyjście to tak jak pisze Agnieszka- przyciemnienie szyb. My tak zrobiliśmy i jest o wiele lepiej, bo słońce nawet przez te roletki to i tak się przebijało czy przez nie czy z boku gdzieś, a tak szyby są oklejone i jest spokój :). A oklejaliśmy sami :slight_smile: i wyniosło nas to mniej jak 10zł (bo nie kupiliśmy tej najciemniejszej jak dobrze pamiętam średnią czy ciut bardzij niż średnią).

Również mam oklejone szyby czarną folią. Roletki nie zdają egzaminu. Przepuszczają promienie słoneczne. Również sami oklejaliśmy szyby

Bardzo Wam dziękuję za rady nie wiedziałam że można okleić szyby i na pewno skorzystam z takiej możliwości.

Nie wiedziałam, że można samemu okleić. myślałam że to tylko specjalna firma zajmująca się szybami może zrobić .

Ania spradz to dokładnie , bo coś mi się obiło o uszy , ze w Polsce nie wolno jeździć z takimi oklejonymi szybami i można dostać za to mandat. lepiej dokładnie posprawdzać zanim się na to zdecydujesz.

Można mieć oklejone szyby jeśli ma się rejestrację i papierek na nie, który dostaje się od firmy zakładającej. No i przyciemniona nie może być przednia szyba

Wymogi dotyczące przyciemniania odnoszą się tylko do bocznych przednich szyb, bo muszą mieć odpowiednie współczynniki przenikalności. Za zbyt mocne przyciemnienie można dostać mandat. Tylne można przyciemniać jak się chce

tez mam i też mała oczka mruży… muszę zasłaniać pieluszką tetrową ;/

Tylne szyby na spokojnie można oklejać ale ja wybrałam rolety samochodowe Fisher Price - kolorowe, zwijane w razie braku słoneczka - niech mały patrzy za okno jak jest możliwość bo ileż można mu śpiewać :wink: tak się trochę zajmie może widokami za szybą :slight_smile:

Jestem na zakupie rolet, chcę takie zwijane w kolorze czarnym , bez wzorów. Przez takie ładnie widać świat , a kolorowe nie bardzo mi odpowiadają

Ja mam wlasnie takie przyczepiane ale malo sie sprawdzaja i myslalam nad takimi zwijanymi.

Z jednej strony te naklejane - przyczepiane na szybę są ładne - kolorowe ale nie chronią przed promieniami słonecznymi więc wg mnie nie spełniają swojej funkcji.

Kolorowe zaslonki mają to do siebie że ladnie wyglądają i to chyba jedyny ich plus.
Bo im bardziej kolorowsze, tym gorzej przez nie widać. Ja jak zdarza mi się jechać z tyłu samochodu i mam przez nie patrzeć to zwyczajnie mnie mdli podczas jazdy samochodem.

dlatego ja kupiłam zwijane :wink: wciskasz mały przycisk na boku rolety i sama się zwija… :slight_smile: