Cześć. Na jakie przywileje mozna liczyć studiując?
To zależy o jakie przywileje pytasz :)
Przede wszystkim zniżki studenckie - na podróże (pkp, komunikacja miejska, nawet podróże sa samolotem), sport, rozrywkę (kino, teatr), posiłki.
Istotne jest jednak posiadanie legitymacji studenckiej.
Na uczelni natomiast można starać się o różnego rodzaju dofinansowania :) Słyszałam nawet, że niektóre uczelnię oferują fundusze dla rodziców, które można wykorzystać na skompletowanie wyprawki.
Właśnie, to zależy, czego oczekujesz. Kiedy mieszkałam w akademiku, to osoby posiadające dzieci miały pierwszeństwo w przydziale pokoju i dostawały zawsze ten największy. Masz zniżki na wiele wejść, ale to też zależy, ile masz lat będąc studentką. Jedne przywileje będą do 26 roku życia, inne bez ograniczeń wiekowych, jeszcze inaczej ma się sprawa w przypadku studiów doktoranckich, bo tu chyba są zniżki do 35 roku życia. Nie wiem jednak czy nic się nie zmieniło, bo studentką byłam już jakiś czas temu.:)
W jakim sensie? Taki podstawowy to chyba ulgi w komunikacji, na basenie itp.
Tak jak nizej, zalezy czego oczekujesz. Są tez znizki na piwo w barach za okazaniem legitymacji hehe
Tak dawno to było że ciężko przypomnieć hehe na pewno zniżka na komunikację miejską
Niektóre uczelnie zapewniały opiekę dla dzieci studentów i pracowników : )
Dużo zależy od uczelni, wiele z nich proponuje fajne udogodnienia dla rodziców
Studia skończyłam jakieś 7 lat temu ale przywileje są różne. M.in. zniżki na usługi transportowe ( pociągi, autobusy), zniżki do kin, teatrów, czasem nawet w restauracjach (godziny dla studentów). Do tego różne wydarzenia kulturalne też przewidują zniżki dla studentów. Są również Juwenalia dla studentów. Można dostać kredyty studenckie o atrakcyjnym oprocentowaniu. Tak naprawdę jest tego dość sporo :)
Magda_i_lena z Juwenalii nie tylko studenci korzystali. Kto chciał tak naprawdę. Ale racja to impreza typowo studencka
Poniżej już dziewczyny opisały ale jest jeszcze coś takiego jak karta ISIC oraz karta Euro26, które dają zniżki na ubezpieczenia głównie na wyjazdy zagrabiczne ale też do różnych sklepów
Ja właśnie skończyłam studia i przyznam, że oprócz zniżki na przejazdy i tańsze bilety do kina czy basen na nic się to nie przydało.. Głównie przez to, że przez 2 lata studiów króluje sobie pandemia, wiec nie bylo nawet szans wykorzystac. Przed pandemią wiem, że jakieś wejscia do klubow, znizki tam czy w jakis restuacacjach bylo ... no teraz dosyc malo tego jest
Już nawet nie pamietam jakie mialam przywileje, mam wrażenie że studia byly wieki temu. Na pewno komunikacja miejska oraz pociągi i autobusy dalekobieżne, tańsze wejścia do klubów i na jakieś koncerty organizowane przez uczelnie, technikalia /juwenalia, kino, baseny, aqaparki, teatr, zniżki w barach. Mialam też konto w Millenium z dobrymi warunkami i lokatami dla studentów.
Teraz Millenium zrobiło te same warunki czy dla studentów czy dla os. do 26 roku życia... Ogólnie mam wrażenie, że teraz tych przywilejów jest coraz mniej plus też doszedł covid więc już wgl się parę wykruszyło ;/