Pierwszy przedmiot jaki każda przyszła karmiąca mama powinna mieć przygotowany to laktator. To prawdziwy niezbędnik - must have w wyprawce! Gdy pojawi się nawał pokarmu będzie Ci niezbędny - sama zobaczysz. Później przyda się jak będziesz chciała wyskoczyć na zakupy czy spacer, odciągniesz pokarm tacie a Ty będziesz miała chwilę dla siebie.
Kolejną rzeczą jaka z pewnością okaże się pomocna na początku karmienia piersią to krem/żel do smarowania brodawek sutkowych. Podrażnione brodawki to nie nowość u początkujących mam, wtedy taki preparat nie tylko pielęgnuję ale również leczy ich otarcia. Pomocne w takich przypadłościach mogą okazać się również silikonowe osłonki na brodawki sutkowe, które można stosować podczas karmienia piersią celem izolacji buźki dziecka od skóry brodawki. Do momentu zagojenia się naskórka będą Ci napewno pomocne.
Wkładki laktacyjne - to również prawdziwy must have. Początki laktacji wiążą się z niekontrolowanym wypływem pokarmu z piersi. Również odruch tkz. Odruch oksytocynowy uruchamiany w momencie karmienia dziecka
z jednej piersi powoduje wypływ pokarmu z drugiej. Wtedy zamiast ciagle zmieniać bieliznę osobistą a nawet ubrania można założyć wkładki laktacyjne, które absorbują kropelki Twojego pokarmu.
Żelowe kompresy, które można schładzać lub ogrzewać. Kompresy pomagają przynieść ulgę w przypadku wystąpienia dyskomfortu przy nawale pokarmowym, ciepły zaś pobudza wypływ pokarmu. Można je również zastosować przy bolących sutkach. Mają same zalety!
Pojemniki/woreczki do mrożenia pokarmu kobiecego. Jeśli będziesz miała więcej pokarmu, to moją radą jest : nie wylewaj go tylko zamroź. Pojemnik podpisz koniecznie datą, żeby mleko nie przeterminowało się. Gdy będziesz w gorszej kondycji laktacyjnej mleczko będzie jak znalazł !
Produkty które wymieniłam są gwarancją w udanym początku karmienia piersią/ sama zobaczysz.