No wlasnie nie wiem czemu tu dziewczyny pisza ze jest w pozycji pollezacej. Sadzasz dziecko na swoim kolanie i nie jest w pozycji pollezacej… my przeciez tez nie jemy na lezaco ( zazwyczaj hehehe)
Aaa okej, czyli tu po prostu dupka trochę się zapada między nasze uda.
No będziemy próbować, może córka też do tej pory jeszcze będzie ładnie siedzieć w podporze, to wtedy postawimy na krzesełko
Ja korzystałam na początku z leżaczka. Jednak było mi wygodniej podać jedzonko. A pierwsze karmienia nie trwają zbyt długo. Czasami jest to jedna wypluta łyzeczka
Zaczęliśmy od łyżeczki, później metoda mieszana, czyli trochę ją karmiłam, trochę córka jadła sama, a później już poszliśmy na naukę samodzielności - w większości córka jadła sama przy użyciu łyżeczki/ widelca, bo szła do żłobka i zależało mi, żeby umiała sama jak najwięcej
Dzieci w żłobkach też szybko i dużo się uczą .
Korzystałam z polecajek na insta
samodzielne jedzenie to duży krok do przodu
No właśnie u nas też córka będzie szła do żłobka niestety po roczku, także zależy mi po pierwsze żeby relacja z jedzeniem była zdrowa, bo i żeby sama umiała się obsługiwać widelcem
To duże ułatwienie dla dziecka jak imię samo sztućcami sobie poradzić. Nauczy się napewno
Na pewno Ciocie na początku będą jej pomagac, ale jednak Ciocie są dwie, a dzieci kilkanaście, także myślę, że im więcej będzie umiała tym lepiej.
Myślę, że panie pomogą, ale tak jak mówisz, są tylko 2, a dzieci dużo więcej i każde na swój sposób potrzebuje jakiejś uwagi czy pomocy
Tak, masz rację, ale to tylko sprawia, że Ciocie też uczą dzieci korzystania z sztućców. Do tego jak jest nauka w domu, to efekty przychodzą bardzo szybko
Tak tak, jak dziecko uczy się i w domu i w żłobku, to szybciej załapie, ale chcę też, żeby już cokolwiek umiało, zanim do żłobka się wybierze
Znam żłobek, gdzie dzieci powyżej roku były sadzane w krzesełkach do karmienia i panie karmiły je łyżeczką. Uważam to za błąd bo dzieci nie mogly same próbować. U nas były sadzane do stolików i same jadły. Często rękoma i były ubrudzone. Ale dlatego się daje ubrania na zmianę
Dzieci szybko się ucza przy innych dzieciach to super sprawa , kolejne dziecko chce dać szybciej do żłobka czy przedszkola wśród rówieśników jest wiele lepiej jak sobie już choć trochę radzi
Też uważam, że samodzielne jedzenie to ważny etap rozwoju. Lepiej, żeby dziecko było brudne, ale uczyło się samo
Ja też myślę, że to błąd. Dziecko powinno uczyć się jedzenia samemu od najmłodszych lat. Wiadomo, że na początku co nie co się pomoże, ale roczne dziecko na tyle sprawnie posługuje się rączkami, że i łyżeczkę wsadzi sobie do buzi. Niektóre dzieci w tym wieku już potrafią telefon obsłużyć, więc z jedzeniem nie powinno być problemu…
Pewnie tak było czyściej i łatwiej paniom w żłobku.
Czyściej na pewno, ale czy łatwiej to nie wiem. Wydaje mi się że na pewno byłoby to bardziej czasochłonne
Nauka samodzielnego jedzenia od najmłodszych lat to super sposób na rozwijanie dziecka i jego samodzielności.