Trzymamy i daj znać jak już maleństwo będzie z Tobą
13:10
4550g
56cm
Gratulacje
jak sie czujecie?
Oo to spory bobasek
jak się czujesz ?
Nie, wielkość piersi nie ma wpływu na produkcję mleka. Na produkcję mleka największy wpływ ma budowa piersi, czy pierś jest bardziej tłuszczowa czy gruczołowa. Ja mam np spore piersi i dla mnie były tylko problemem przy karmieniu, bo ciągle musiałam trzymać i dziecko i pierś, bo zasłaniała dziecku nosek… moja koleżanka ma mniejsze piersi i zawsze trzymała tylko dziecko, nigdy jeszcze pierś ![]()
![]()
Żyjemy, zdrowe i szczęśliwe. ![]()
Prawdopodobnie w piątek jedziemy do domu.
Ps jeśli wielkość piersi nie wpływa na produkcję mleka, to dlaczego niestety tak mocno mi urosły w trakcie ciąży?
I jeszcze mam pytanie, szczególnie które przeszły cc, czy macie może jakieś rady po cc?
Piersi urosły, bo gruczoły zaczęły pracę, na to też wpływają hormony w trakcie ciąży i po porodzie, nie sama wielkość piersi, a jak już pisałam wcześniej budowa (czy pierś jest gruczołowa czy tłuszczowa). Możesz mieć miseczkę A i karmić kilka lat ( moja ciotka tak karmiła 3 lata) a możesz jak ją mieć miseczkę F i karmić 3 miesiące. Na to nie ma reguły. Na laktację wpływa odpowiednie przystawianie niemowlęcia do piersi, odpowiednie opróżnianie piersi.
W moim przypadku to są piersi tłuszczowe
Oooo kurczę to całkiem duży bobasek. Nic dziwnego że cc bo by ciężko było urodzić SN chodz maluszki się rodzą.
Wielkie gratulacje
dla dzielnej mamusi i dzidziusia
Czasem tak jest bo to zależy od hormonów. Ja mam małe i w ciąży wcale mi nie urosły ![]()
Co do wskazówek po cc to przejdź się w ciągu miesiąca po cc do fizjoterapeuty. Są specjalni którzy zajmują się kobietami w ciąży i po ciąży. Oceni czy miałaś rozejście mięśni brzucha a następnie wprowadzi ci odpowiednie ćwiczenia. Będzie też mobilizował Ci bliznę po cc co jest bardzo ważne.
Pamiętaj żeby po cc i będąc w połogu nie nosić ciężkich rzeczy i często dpoczywac by wszystko tam ładnie się wygoiło.
Dzięki za rady. ![]()
I chciałam z każdego osobna podziękować za rady, wskazówki nt ciąży, które mi dałyście. Jesteście cudowne.
W pierwszych dniach odpoczywaj, mało chodzenia i bez dlugiego stania np. w kuchni bo szycie będzie bolało. Staraj sie tez nie trzymac malucha dlugo na brzuchu bo tez bedzie ucisk na ranę albo wybieraj pozycje żeby jakos odciążyć brzuch. Pozniej ważna jest mobilizacja blizny, jak wspomniane wyżej fizjoterapeuta pokaże co robic, może wystarczy 1 lub 2 wizyty jeśli będzie wszystko dobrze ![]()
Gratulacje ![]()
zdrówka dla Was! ![]()
Piersi rosną w czasie ciąży, ponieważ kanaliki mleczne które mamy w nie wbudowane pobudzają się do produkcji mleczka przez hormony i przez to te piersi robią się bardziej nabrzmiałe i wydają się większe, bo po prostu się wypełniają i zaczynają “działać”, bo do tej pory były w trybie spoczynku ![]()
A wszytko też pięknie wyżej opisała @DDoominika ![]()
Życzę Ci wytrwałości i szczęścia w nowej roli! ![]()
W końcu w domu, w komplecie
Gratulacje , to trochę ważył twój bobasek . Najważniejsze, że już jesteście w domu . Ja jeszcze z rad po cc polecam dużo wietrzenia blizny , żeby szybciej się zagoiła . Ja bardzo długo nosiłam majtki poporodowe plus jak najwięcej chodziłam w koszuli i bez majtek . I masaż blizny też jest ważny , mi położona pokazywała jak masować.
O kurde
waga piękna .
Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś miał taką wagę przy porodzie że znajomych . Gratulacje brzuszek musiał być ładny .
Mój gin mówił że tak 3500 powinnam mieć a ty miałas dużo więcej ![]()
Wooow super dużo zdrówka !
U nas można powiedzieć to jest normalne, bo ja ważyłam w chwili porodu 4250g, starsza siostra 4200g.
Też mi pielęgniarka pokazywała jak masować;)
Tak jak pisałam wcześniej, u nas to normalne ( chyba tylko w mojej rodzinie) ![]()