Przetłuszczające się włosy

Cześć, Odkąd pamiętam to przetłuszczały mi się bardzo włosy. Na drugi dzień są oklapnięte i tłuste od nasady. Końcówki suche. Wypróbowałam chyba już wszystkie szampony, tanie i drogie i nic. Odżywkę nakładam tylko na końcówki włosów. W ciąży za to miałam cudowne włosy i prawie w ogóle nie przetłuszczały mi się. Macie jakieś porady na taki problem? Skóra twarzy jest tłusta w strefie T, ale znalazłam super żel do mycia, który mi unormował skórę �

1 polubienie

Przy pierwszej ciąży tak mi szalały hormony że jak unylam i wysuszyłam włosy to już były jak polane olejem. Zaczęłam używać szamponów beż tych SLS i innych parabenów.  Polecam szampony Only Bio albo markę własną Rossmanna Aleterra są naprawdę super, głęboko oczyszczają włosy 

Patrz żeby szampony nie miały sls przede wszystkim. Polecam vis plantis vianek delikatny szampon lub tołpy.  Raz na jakis czas oczywiscie uzyc szamponu z sls w celu oczyszczenia skory glowy. Na codzien jednak bez. Mozna tez raz na jakis czas zrobic peeling skory glowy. Tsk mysle może do trychologa się wybierz :) może wystarczy zmienić diete? A może to po prostu od hormonów? Bo skoro w ciazy problem zniknął a po się pojawił znowu to może jednak mogą być hormony :).

Mam ten sam problem. Zawsze mi pomagał szampon O'herbal ale niestety zakończyli produkcje;(.. Teraz używam z VisPlantis lub Dermedic kojący. Moja fryzjerka zwróciła też uwagę na mycie włosów, generalnie powinno się umyć i spłukać co najmniej 2x, i powiem ze jest różnica, tylko nie zawsze jest na to czas.. Mam też ten nowy szampon L Biotica Trychologic detox chelatujący, ma super opinie ale dopiero czeka w kolejce na przetestowanie jak skończę poprzedni;).

Polecam zrobić peeling skóry głowy, ale bez nadmiernego chaotycznego pocierania a jedynie nałożenie i rozprowadzenie opuszkami palcow. So!Flow ma świetny peeling trychologiczny z końcówką w postaci cieniego dziubka że dobrze dojdzie do skóry głowy. Trzymam go około 20 - 30 minut. Mi kiedyś też się przetłuszczały włosy a odkąd wykonuje taki zabieg raz na tydzień bądź na dwa, włosy wyglądają dużo lepiej. 
Do tego może być tani jak barszcz szampon z Isany do włosów przetłuszczających się i on naprawdę dobrze oczyszcza ale pozostawia włosy suche więc obowiązkowo maska, na resztę włosów laserem jakiekolwiek z Bioelixir i myślę że będziesz zadowolona :)

Dokładnie, peeling koniecznie enzymatyczny, nie ten z drobinkami raz w tygodniu. Do tego mycie włosów szamponami bez sls, czyli delikatynymi a tylko raz na jakiś czas takim z mocnym składem dla głębokiego oczyszczenia. 

Ciaza mi uswiadomila ze hormony odgrywaja dużą rolę w tym jak wyglądamy i co dzieje się z naszym ciałem. 

U mnie z nadmiernym przetłuszczaniem włosów pomogło rzadsze mycie włosów. Tak też doradziła mi trycholog. Na początku nie widziałam efektów ale po czasie już doszłam do mycia co 5 dni. Dodatkowo uzywam najczesciej delikatnych szamponów. Bez sls i silikonow. Zbyt silnie oczyszczający szampon może prowadzić do przesuszenia skóry głowy, co sprawia ze produkuje się więcej sebum.

Ślicznie dziękuję za porady, z których skorzystam na pewno. Dziękuję :)

Wizyta u specjalisty w celu sprawdzenia skóry głowy, Trycholog ci pomoże. 
peelingi na skórę głowy robione regularnie  

Zawsze sie tak mowilo z tego co pamietam ze nje powinno sie wlosa przyzwyczajac do takiego ciaglego mycia zeby przetrzymac ten moment gdzie wydaje nam sje ze wlosy sa nie swieze a glowa brudna przyzwyczaic do zadszego mycia i z czasem powinno byc lepiej

U mnie przetrzymywanie zupełnie nie pomagało :confused: codzinnie musze myc glowe, ale tez mamy cholernie twardą wodę i widze też wlosy sie oraz ogólnie po niej zachowuja a jak w rodzinnym domu gdzie woda jest mięciutka

Podzielę się moim sposobem na dłuższą świeżość włosów. Mam specjalny plan pielęgnacji, który kiedyś znalazłam na jednym z kont na Instagramie i trochę pod siebie zmodyfikowałam. Od tego czasu kondycja moich włosów i skóry głowy bardzo się poprawiła.
Plan mycia:
Dzień 1: na suchą skórę peeling głowy, następnie umyć skórę głowy oczyszczającym szamponem (ja mam z Isany, jest mocny i naprawdę dobrze myje skórę głowy), na końcówki odżywka emolientowa, spłukać
Dzień 2: na suche włosy nałożyć olej (ja używam oleju makadamia), umyć skórę i końcówki łagodnym szamponem (ja mam z Joanny), odżywka emolientowa, spłukać
Dzień 3: odżywka z humektantami na wilgotne włosy, łagodny szampon na skórę głowy, po spłukaniu odżywka emolientowa, spłukać
Dzień 4: odżywka z proteinami, łagodny szampon, po spłukaniu odżywka emolientowa, spłukać
Dzień 5: olej, łagodny szampon, odżywka emolientowa
Dzień 6: łagodny szampon, odżywka PEH (u mnie Barwy Botaniki)
Dzień 7: łagodny szampon, odżywka emolientowa.
Mam nadzieję, że w miarę jasne to jest, bo w dużym skrócie pisałam :wink:
Oczywiście nie trzeba myć włosów dzień przy dniu tylko tak często jak tego potrzebujesz.

Właśnie też kiedyś miałam takie podejście, że jeśli rzadziej będę myła włosy to się nie przyzwyczają do częstego mycia, ale okazuje się, że o wiele bardziej można zaszkodzić skórze głowy czymś takim niż pomóc! I podobno powinno się myć tak często jak często tego potrzebuje skóra głowy, nie przetrzymywać jej.