Ddominika, masz przepis na te tartaletki i sos porowy? Brzmi fajnie
Ale dużo fajnych propozycji, muszę spróbować
Jej dopiero zobaczyłam twój komentarz
Por smażysz na masełku do zeszklenia, dodajesz śmietanę i białe wino. Jak sos się zredukuje, to dodajesz kozi ser do zagęszczenia. Proporcji niestety nie podam, bo ja z tych co robią na oko przyprawy to sól i pieprz do smaku. Jak mus masz gotowy, to nakładasz na kruche wytrawne spody do tarteletek, na to kawałek gorgonzoli i tu też w zależności czy lubisz jak tak, to może być większy, jak nie bardzo to mniejszy. Pieczesz ok 15 minut w 180 stopniach i gotowe
Tartaletki ja zawsze kupuje w Dino bądź Intermarche, ale siostra robiła swoje i jest o niebo lepsze☺️
Wszystkie skladniki mega lubię wiec calosc brzmi swietnie. Zapisze sobie i zrobię na jakąś okazję🥰
Mini tortille albo mini kanapeczki
Ostatnio też robiłam taki makaron na wykałaczkach i na nim dodatki typu ser szynka pomidorki i zapieczony w piekarniku
Koniecznie daj znać czy ci posmakowały!
Ostatnio jadłam przepyszne bruschetty- z rukolą, burakiem, serem feta i pomarańczą. Przepyszne!
A poza tym na takie imprezy często przygotowują koreczki- kulki mozarelli, kabanos, oliwki, ser żółty, ogórek korniszon i miksuję to w zależności ile mi wejdzie na wykałaczkę.
Bagietka pokrojona w plastry, odrobina sosu sałatkowego i na to ser camembert z żurawiną
Mini burgerki- bułeczki z biedronki, na to keczup połączony z majonezem, ser żółty, kurczak gyros albo ser halloumi grillowany, pomidor, ogórek, kawałek sałaty
Masz może przepis na te bruschetty? Są z jakimś sosem, czy bez? Brzmią pyyysznie
To prawda są przepyszne I bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić bagietkę i ją podsmażyć na oliwie żeby była chrupiąca ( można też wrzucić ją do piekarnika albo jak ktoś ma to na grill elektryczny). Natrzeć ząbkiem czosnku. I na to nakładamy składniki:
Buraka kroję w plastry i przez chwilę podsmażam na niewielkiej ilości oliwy (można też pokroić w kostkę).
Układam na bagietkę rukolę, buraka, na to pokruszoną fetę, pomarańcze (najlepiej jeśli jest obrana z błonki, wtedy jest sama słodycz bez goryczki) i na samą górę posiekane orzechy (ja dałam włoskie, ale co kto lubi).
Można pokropić odrobiną sosu balsamicznego.
ale muszą być pyszne
Ja nie lubię połączeń warzyw z owocami albo mięsa z owocami nie znoszę np schabu ze śliwką albo kaczka z jabłkami bleeee ale te bruschetty to chyba gdzieś jadłam z pomidorami pokrojonymi w kosteczkę i mozzarella na to była jak się nie mylę. Ogólnie to chyba w ogóle z różnego rodzaju pastami też były by niezłe. A bagietkę dajesz zwykłą? Czy czosnkowa też by była dobra ?
Ja też właśnie nie przepadam za połączeniem smaku słodkiego i słonego, a tutaj ta pomarańcza tak fajnie smakuje! Ale oczywiście też można pominąć Ja daję zwykłą bagietkę, ale myślę, że czosnkowa też mogłaby się sprawdzić
Ja lubię takie słodko-wytrawne połączenia, ale myślę że takie bagietki super się sprawdzą w typowo wytrawnej wersji. Co kto woli.
Muszę skorzystać z waszych propozycji, bo ja zazwyczaj na imprezy robię klasycznie jakąś sałatkę, mini tortille, jakieś ciasto francuskie i to tyle.
U mnie ciasto francuskie również rządzi jeśli chodzi o przystawki . Najszybciej i małym wysiłkiem można zrobić małe co nieco
Dokładnie na słodko, słono czy z warzywami ogólnie ciasto francuskie u mnie na każdej imprezie króluje
Też często korzystam z ciasta francuskiego. Łatwo dostępne, szybkie w przygotowaniu, wszystko czego mi potrzeba
ja też lubię robić na słodko i słono
Ciasto francuskie i na słodko i na słono i wytrwanie zawsze ok. Mam zapas jednego w zamrażarce
Ooo dobry pomysł na to nie wpadłam a czasami w niedzielę niezapowiedziani goście i pasuje coś zrobić na szybko a nie ma co. Też zacznę mieć jedno na zapas