Hej:) jestem tu nowa ale mam nadzieję że mnie tu przyjmiecie do swojego grona:)
Mam taki problem, mam 4,5 msc. córcię Aurelkę:) karmimy się do tej pory tylko cycem… ale mała mało przybiera na wadze, niestety… I każdy mi ją każe dokarmiać:( a ja jeszcze nie chce… Problem polega na tym, że parę razy dałam jej już owoc lub jakieś warzywo i co się stało?? Mało przestała chcieć cyca:( Je 2 góra 3 minuty:( i głowa w drugą stronę:( szarpie się przy jedzeniu, odrywa łepetynę, w drugą stronę się odwraca… siłą ją trochę na karmię ale nie za długo:( od kilku dni mam pełne piersi a ona nie chce ich do końca opróżnić:( słuchajcie mam dość tej męczarni ale nie chce jej dokarmiać, bo wiem, że jak dostanie stały pokarm to cyc pójdzie w odstawkę:( a ja nie jestem na to jeszcze gotowa:( co zrobić aby ona jadła więcej?
do tego jeszcze lekarz podejrzewa alergię pokarmową, podobno na gluten lub mleko co ja piję:( musimy to odstawić całkowicie, i podawać kropelki FENISTIL:( i moze to przez to nie chce pić cyca??? Samam nie wiem… koszmar…
marciak, ekspertką nie jestem, ale moja koleżanka miała trochę podobny problem do Twojego. Próbowałaś może ściągać swoje mleko i podawać z butelki, żeby sprawdzić, czy córeczka nie chce Twojego mleczka? Kolejna sprawa, czy robiłaś test na nietolerancję laktozy? (ja karmiłam piersią 3m, jak nagle wyszła nam ta nietolerancja). I od kiedy dziecko Ci się szarpie przy piersi?? Czy od momentu wprowadzania pokarmów stałych czy może wcześniej?
marciak, chciałabym Ci zwrócić uwagę na dwie kwestie.
Pierwsza dotyczy rozszerzania diety u malucha piersiowego. Mianowicie Światowa Organizacja Zdrowia od 2002 zaleca karmienie wyłącznie piersią do ukończenia szóstego miesiąca życia. Wynika to z tego, że pokarm matki jest najbardziej kalorycznym pokarmem jakie może otrzymać dziecko. Tak małe dziecko potrzebuje dobrze przyswajalnego i skoncentrowanego źródła kalorii i tylko karmienie piersią lub mm to gwarantuje. Żeby nie rzucać słów na wiatr linkuję skład mleka matki:
45 – 119 kcal/100 mL w mleku maminym posiłek roślinny dla porównania z marchewki ziemniaka i brokuła, nie bedzie miał nawet 50 kcal.
Zmierzam do tego by Ci pokazać, że wcześniejsze rozszerzenie diety nie spowoduje wiekszych przyrostów masy, ponieważ podajesz pokarm mniej kaloryczny. Poza tym układ pokarmowy takieg malucha nie przyswoi Ci wszystkich składników odżywczych bo nie jest jeszcze dojrzały więc dziecko nie jest w pełni odżywione. Poza tym, może to ograniczyć apetyt na posiłki mleczne.
Druga sprawa, gdy mówiłam, że karmię córkę tylko i wyłącznie piersią do tego szóstego miesiąca nasłuchałam się różnych opinii typu : “ja już w tym wieku to podawałam zupki”, “moje dzieci jak miały trz miesiące to jadły”, “pewnie nie chce ci się gotowac”… itp. więc jeśli słyszysz, że masz dokarmiać dziecko, lub odczuwasz presję wprowadzenia jedzonka użyj argumentów, króre Ci przytoczyłam.
Co do odmawiania cyca. Maluch 4 miesięczny jest ciekawy świata, na karmienie wybieraj miejsce spokojne tak by nic malucha nie rozpraszało. Może Twoje dziecko preferuje jedną z piersi, może zacznij karmienie od tej właśnie. Może spróbuj karmić inną pozycją? Albo chodząc? Musisz opróżniać laktatorem piersi, jeśli Maluch tego nie zrobi. Spróbuj podać mleko butelką, albo jeśli dalej podajesz te stałe pokarmy to wymieszaj swój pokarm z jabłkiem i dwoma łyżeczkami kaszy manny (jeśli jest uczulona na gluten, spróbuj kasze jaglaną) ugotowanej na wodzie i przemyć w ten sposób mleczko.
Może coś zjadłaś ostrego albo coś co zmieniło Ci sma mleka, i dlatego Maluch odmawia? Może to alergia pokarmowa? Więc ogranicz wszystko co możesz, i zoabacz czy coś się zmieni.
Pamiętaj też, że mleko modyfikowane to nie koniec świata! Najważniejsze by Malutka zdrowo rosła a Ty była z tego powodu szcześliwa :))
I jeszcze jedno. Jak wyglądają przyrosty wagowe córeczki? Przestała przybierać? Co uważa Wasz lekarz? A czy w nocy też tak grymasi przy cycusiu? Może sprobuj choć w nocy tak na spiocha przystawić by trochę pojadła?
Witam,
Co to znaczy mało? Jakie są przyrosty masy ciała w ostatnim okresie? Normy przybierania na wadze nie są takie same w wieku 4-5 mcy jak w pierwszych 3 mcach, trochę to potem zwalnia.
Zachowanie jakie Pani opisała bywa w tym wieku częste u dzieci. Wszystko dookoła jest tak interesujące, że “szkoda czasu na jedzenie”. Skuteczne w takim wypadku bywa karmienie zawsze w tym samym miejscu, ograniczenie bodźców w czasie karmienia (nie rozmawianie przez telefon w trakcie wyłączenie radia czy telewizora, zasłonięcie okna), karmienie “na śpiocha”, czyli branie do karmienia dziecka, które jeszcze się nie wybudziło po spaniu, jak tylko zauważamy, że zaczyna się wybudzać.
Może być początek ząbkowania, proszę się przyjrzeć dziąsłom, wtedy ewentualnie można próbować łagodzić dolegliwości specjalnymi żelami na ząbkowanie.
A alergia na jakiej podstawie jest podejrzewana? Może po eliminacji alergenu będzie lepiej, ale na to trzeba troszkę poczekać.
Tak jak twoje dziecko się zachowuje tak moje robiło w tym samym okresie czasu przez jakiś tydzień co było kryzysem laktacyjnym u mnie wystarczyło trochę cierpliwości , brak stresu i częstsze przystawianie dziecka i wszystko wróciło do normy .Też zastanawiam się ile mniej na wadze przybrało twoje dziecko bo jak pani doktor pisze z wiekiem coraz mniej się przybiera na wadze.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.